Negle

Akryl negle: Din guide til alt om akryl negle

Vil du gerne lave akryl negle, men ved du ikke hvor, du skal starte? Så læs vores guide, hvor vi går igennem alt fra A-Z.

skrevet af Josefine Vestergaard

akryl negle

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Kunstige negle med akryl kan hurtigt koste dig en dagsløn, og faktisk koster et “Lav selv akryl negle startsæt” typisk ikke mere, end hvad du havde givet for at få lavet professionelle negle én enkelt gang.

I et neglesæt er der dog nok produkter til at lave og genopfylde dine negle mange gange, og dermed er det en god måde at få billige akryl negle.

Det tager desuden ikke lang tid at lave et par flotte og velplejede negle derhjemme, hvis bare du har de rette udstyr.

I guiden her kan du læse alt, der er nødvendigt at vide om akryl negle, ligesom du får gode råd til, hvordan du laver dine egne akryl negle derhjemme.

Hvad er akryl negle?

Akryl negle er kunstige negle, der er lavet af en blanding af et særligt akryl pulver og en særlig akryl væske. Akrylen blandes og fordeles som små, bløde kugler med en pensel på dine negle, indtil ønsket form og tykkelse er opnået.

Akryl negle har den fordel, at de er de måske stærkeste og mest holdbare negle på markedet. De kan dog også være svære at lægge selv, og mange tyr derfor til at få dem lavet professionelt.

Med lidt øvelse og det helt rigtige neglesæt, kan du dog spare mange penge ved at give dig i kast med at gøre det selv.

Hvad er akryl?

Akryl er en plastform. Materialet kendes måske bedst fra det alsidige plexiglas. Der er altså tale om et hårdt og stærkt materiale, der kan smeltes om gentagne gange.

Akryl til negle består af monomer (akryl væske) og polymer (akryl pulver), som blandes umiddelbart inden påføring.

Hvad er forskellen på akryl og gele negle?

Den største forskel på akryl og gele negle er materialet, de er lavet af. Akryl negle er lavet af akryl, og gele negle er lavet af gel.

For mange er det en smagssag, om de foretrækker de helt hårde og modstandsdygtige akryl negle, eller om de er mere til de fleksible og skinnende gele negle.

Akryl negle er velegnede til neglelak og dekoration, og de kan desuden nemt files i ønsket form.

Mens gelnegle kræver UV-lys for at hærde, hærder akrylen ved at lufttørre et par minutter.

Begge dele kan bruges direkte på dine negle for at gøre dem stærkere og mere modstandsdygtige, men de kan også forlænges med negletipper, hvis du ønsker længere negle.

Hvad med polygel negle?

Polygel negle er en nyere type negle, der i praksis er en blanding mellem gele negle og akryl negle.

Materialet er relativt nemt at fordele på neglen i forhold til akrylen, men til gengæld kræver polygel en UV-lampe til at hærde neglene ligesom gelenegle.

Er akryl negle de bedste negle?

Hvorvidt, akryl negle er de bedste, er en smagssag. Nogle foretrækker de hårde og robuste akryl negle, der er matte og nemme at dekorere, mens andre er mere til de skinnende og fleksible gelenegle.

Hvad skal man bruge for at lave akryl negle?

For at lave akrylnegle, skal du bruge redskaber til at lave almindelig manicure – altså pleje af neglene – samt et akryl neglesæt, der indeholder produkter til at lægge selve akrylen.

Til at klargøre dine negle, skal du bruge:

 • Neglefil
 • Neglesaks
 • Neglebåndsskubber
 • Buffer (til at polere neglene fri for neglefedt)

Et akryl negle sæt skal som minimum indeholde følgende:

 • Akryl pulver
 • Akryl væske
 • Pensel

Ønsker du længere negle end dine naturlige, skal du desuden også have følgende:

 • Negletipper
 • Lim til tipper
 • Klipper til tipper

Neglesæt kan indeholde andre produkter såsom børste, primer, rens, top coat, skabeloner, akryl negle farver, osv. Resultatet bliver bedre, jo mere du kræser om neglene.

Det er ikke alle sæt, der indeholder alle produkter. Mange startsæt indeholder udelukkende produkter til at lave selve akrylneglen. Det vil sige, at tipper inkl. tilbehør, neglelak, skabeloner og øvrigt ekstratilbehør skal købes særskilt.

Guide til at lave akryl negle derhjemme

Vær opmærksom på, at akryl er et opløsningsmiddel, og at det derfor ikke bør indåndes. Sørg for god udluftning, og undgå at akrylen kommer i berøring med huden.

Hvordan laver man akryl negle?

 1. Klargør neglene til akrylnegle: Klip, fil, rens og fjern gammel lak.
 2. Poler fedt af neglene med en buffer.
 3. Lim tipperne på det yderste af neglene*.
 4. Fil overgangene mellem tipperne og negle (uden at file i de naturlige negle).
 5. Klip og fil tipperne i ønsket længde og form.
 6. Fjern eventuelt neglestøv.
 7. Påfør akryl ved først at dyppe penslen i akryl væske og efterfølgende i akryl pulver. Konsistensen skal være tyggegummi-agtig.
 8. Dup akrylen på neglen. Et tyndt lag ad gangen er at foretrække.
 9. Det bedste resultat fås ved at vente et par minutter mellem hvert lag og fortsætte med antal lag til ønsket tykkelse er opnået.
 10. Dine akrylnegle er overfladehærdede på få minutter, men er først hærdede helt efter et par timer.
 11. Når akrylneglene er overfladetørre, kan du buffe, file og eventuelt påføre lak eller anden akryl negle design (nail art).
 12. Afslut gerne med håndcreme og negleolie til neglebånd, da akryl kan være hårdt for huden.

*Du kan undlyde tipper, hvis du ønsker mere naturlige akryl negle, der blot forstærker dine egne negle. I så fald vil akrylneglen blot være samme længde som din naturlige negl.

Hvordan fjerner man akryl negle?

Akryl negle er som udgangspunkt sværere at fjerne en andre typer af kunstige negle. Det skyldes, at akryllaget bliver meget tykt og hårdt.

Det kan ligeledes være hårdt for de naturlige negle at få fjernet akryllaget, da det kræver rigelige mængder af acetone.

Hvordan får man akryl negle af? Det kræver en helt særlig teknik og en god portion tålmodighed. Du kan naturligvis også få fjernet akryl neglene professionelt for at være på den sikre side.

Sådan fjerner du akryl negle derhjemme:

 • Lav et vandbad (kogende vand) med en skål med acetone i
 • Tag et stykke vat og væd den godt med acetone
 • Hver negl forsynes med et stykke vat med acetone
 • Pak efterfølgende fingrene ind i folie enkeltvist
 • Lad neglene trække i 20-30 minutter
 • Undersøg om akryl neglene begynder at slippe
 • Slipper de ikke, skal neglene trække længere
 • Fjern akryl negle forsigtigt med en neglebåndsskubber, når de begynder at slippe
 • Rester af akryl kan efterfølgende files væk med en neglefil

Vær opmærksom på, at det kan kræve en god portion tålmodighed at fjerne akryl derhjemme, især hvis den ikke er slidt.

Nogle guides anbefaler at dyppe fingerspidserne i acetonen, men det kan være ekstremt hårdt ved huden på fingrene, så det vil vi ikke anbefale.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er bedst akryl eller gele negle?

Om, du bør vælge akryl negle eller gele negle, er langt hen ad vejen en smagssag. Akryl negle er dog væsentligt stærkere og mere holdbare end gele.

Hvad koster det at få lavet akryl negle professionelt?

Akryl negle koster mellem 600 og 800 kr. at få lavet professionelt, og så er det lidt billigere at få dem fyldt op efterfølgende. Fordelen ved akryl negle er nemlig, at de kan genopfyldes, hvilket er hurtigere og billigere end at få lavet nye negle.

Hvad koster et akryl negle startsæt?

Et basic akrylnegle sæt koster fra omkring 700 kr. på nettet. Større sæt med mere tilbehør koster mere. Vær opmærksom på, at negletipper og neglelak ofte skal købes særskilt.

Er akryl negle farlige?

Akryl negle består af kemikalier og skal derfor omgås med omtanke og god udluftning. Det bør desuden ikke berøre huden. Behandles akryl med respekt, er det ikke farligt.

Er akryl negle nemme at lave?

Akryl negle er kendt for at være sværere at lave end for eksempel gele negle. Du kan dog sagtens lære det; det kræver blot lidt øvelse.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.