Hud

Poser under øjnene: Årsager, forebyggelse og behandling

Poser under øjnene er helt almindeligt, og dog et problem som mange ikke ved, hvordan de skal tage sig af. Læs med her, og få svar på, hvad man kan gøre for at modvirke dem.

skrevet af Josefine Vestergaard

poser under øjnene

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Det er helt almindeligt problem at lide af mørke rander eller poser under øjnene.

Ikke desto mindre kan det dog være ganske irriterende og foranledige kommentarer som “Du ser da godt nok træt ud i dag”.

Det kan kræve store mængder af concealer og foundation at se nogenlunde frisk ud, og det kan i værste tilfælde føre til tilstoppede porer, der giver uren hud – og sådan bliver det hurtigt en ond cirkel.

Men hvordan fjerner man poser under øjnene? Og hvorfor får man det overhovedet?

Det kan du læse alt om i guiden her.

Årsager til poser under øjnene

Cirka 90% af den danske befolkning vil mindst én gang i løbet af deres liv opleve mørke rande eller poser under øjnene. For mange er det forbigående og har en klar sammenhæng mellem manglende søvn eller sygdom, mens det for andre bliver et vedvarende problem.

Men hvorfor får man poser under øjnene?

Der kan være mange forskellige årsager til poser under øjnene. De mest almindelige er følgende:

  • Søvnmangel
  • Utilstrækkelig kost og vitaminmangler
  • Utilstrækkeligt væskeindtag
  • Poser under øjnene går i arv
  • Rygning

Søvnmangel

De fleste forbinder poser og rander under øjnene med træthed, og det giver rigtig god mening, da én af de hyppigste årsager til problemet netop er søvnmangel.

Sover du for lidt eller for dårligt (med mange opvågninger eller for lidt dyb søvn), kan det komme til udtryk i rander og poser under øjnene.

Måske er du selv klar over, at du sover dårligt. Enten fordi du har små børn, går for sent i seng eller har problemer med at falde i søvn. I andre tilfælde er du måske ikke klar over det, hvis årsagen skyldes opvågninger i løbet af natten eller søvnapnø.

Nogle ting er nemmere at gøre noget ved end andre. Har du små børn, er der ikke så meget at gøre andet end at vente på, at søvnen bliver bedre. I øvrige tilfælde kan du bestræbe dig på at få 7-8 timers søvn hver nat og dermed gå i seng, så det passer med den tid, du skal op.

Lider du af tankemylder eller har bare svært ved at falde i søvn, skal du have fat om roden til problemet. Måske hjælper det at skrue ned for brugen af skærme og koffein op til sengetid? Eller måske er du stresset og skal have kigget på, hvordan du kan omstrukturere dit liv?

Utilstrækkelig kost og vitaminmangler

Sorte rander under øjnene kan også skyldes utilstrækkelig kost og vitaminmangel. Især mangel på K-vitamin kan komme til udtryk i poser eller rander.

Er du i tvivl, kan du enten afprøve øjencreme med K-vitamin eller K-vitamin som kosttilskud.

Vitaminet retinol (A-vitamin) kan også have en positiv effekt på mørke rande og hævelser under øjnene. Derfor kan det være en god idé at finde en øjencreme, der indeholder begge dele.

C-vitamin hjælper kroppen til at producere mere kollagen, og det er kollagen, der gør huden elastisk. C-vitamin kan dermed også have en positiv effekt på den overskydende hud under øjnene.

Poser under øjnene kan også have noget med kosten at gøre.

Hævelser under øjnene (og på øjenlågene) kan for eksempel skyldes for stort indtag af salt.

Det er i det hele taget vigtigt at spise sundt og varieret – og undgå for meget salt og umættede fedtsyrer – hvis du vil undgå mørke rande og poser under øjnene.

Utilstrækkeligt væskeindtag

En anden årsag til mørke rande under øjenene er et utilstrækkeligt væskeindtag. Det er især hos børn, at forklaringen findes her.

Får du for lidt væske, vil du blive dehydreret, og det kan komme til udtryk ved de mørke rande. Det er især om sommeren eller på charterferien, at denne årsag finder sted.

Årsagen skyldes, at der er væske under øjnene, og at lidt af væsken forsvinder ved dehydrering, hvilket gør, at blodårerne ses tydeligere gennem den tynde hud.

Typisk vil problemet løse sig selv ved et større væskeindtag.

Poser under øjnene går i arv

For mange mennesker er poser under øjnene arveligt. Det vil sige, at det genetisk er sådan, du ser ud. I princippet kan du altså ikke selv gøre noget for at ændre det.

Men hvordan fjerner man render under øjnene, hvis de er genetisk betinget?

Du kan naturligvis skjule de mørke rander eller poser med makeup, men derudover kan du kun få dem fjernet kirurgisk.

Der er forskel på poser og rander i forhold til, hvordan de fjernes. Poserne bliver fjernet ved at foretage et kirurgisk indgreb, hvor der fjernes noget af det overskydende hud, fedt og muskel under øjet.

Mørke rander eller rynker under øjnene kan fjernes ved at sprøjte botox, restylane eller lignende ind i randerne, så ikke blodårerne ses lige så tydeligt. Her lægges der altså et materiale ind under huden ovenpå randerne.

Rygning og alkohol

Poserne under øjnene kan også skyldes rygning. Rygning har en negativ virkning på blodomløbet, og blodkarrene vil over tid blive mere blå og synlige.

Ryger du meget, kan det afhjælpe poser under øjnene at skære ned – eller naturligvis helt at stoppe.

Et større indtag af alkohol kan ligeledes medvirke poser under øjnene. Det skyldes, at alkohol skaber ophobning af væske i kroppen; også under øjnene.

Drikker du mere end anbefalet – eller lige på grænsen – kan du altså afhjælpe poser under øjnene ved at skære ned på indtaget – eller helt holde en pause.

Sådan slipper du af med poser under øjnene

Vil du gerne slippe af med poser aller rander under øjnene, skal du først og fremmest finde frem til årsagen.

For nogle ligger det lige til højrebenet, f.eks. hvis du sover dårligt eller ryger eller drikker meget.

For andre kan det være sværere at finde frem til årsagen, og her handler det om at prøve sig lidt frem til en start.

En hyppig “skjult” årsag er mangel på K-vitamin, hvilket bør afprøves, for eksempel via øjencreme, hvis ikke årsagen ligger først for.

Brug den rigtige øjencreme

Der findes et hav af øjencremer på markedet, så det handler om at finde den bedste øjencreme til poser under øjnene. Det gør du først og fremmest ved at vælge en variant, der indeholder K-vitamin.

Vil du gerne være på den sikres side, er det samtidig en god idé at vælge en creme til poser under øjnene; altså en creme, der er udviklet til formålet. Den vil typisk indeholde:

  • A-vitamin
  • C-vitamin
  • K-vitamin
  • Eventuelt andre vitaminer, mineraler, eller olier

Det kan være en god idé at læse anmeldelser på forskellige cremer, inden du køber. På den måde er du sikret et produkt, som andre med samme problem er tilfredse med.

5 tips til forebyggelse af poser under øjnene

1. Stop med at ryge

Rygning gør ikke noget godt for kroppen; heller ikke for området omkring øjnene. Rygning gør blodkarrene mere synlige, og det vil typisk skabe mørke rande. Prøv at skrue ned for rygningen – eller finde et alternativ.

Har du røget meget og langvarigt, er det ikke sikkert, at du kan nå at afhjælpe problemet ved at skrue ned for antallet af smøger. Her kan skaden være sket, og det kan kræve et kirurgisk indgreb at komme af med rander eller poser.

2. Undgå for meget salt

Salt binder væske, og for meget væske under øjnene kan give irriterende poser, som får dig til at se træt og syg ud. Skru ned for salten, når du spiser, så vil væsken ikke blive ophobet. Det er alligevel ikke sundt med for meget salt.

3. Drik mindre alkohol

Store mængder alkohol ophober væske i kroppen; og kan også give ophobning af væske under øjnene. Prøv at skrue ned for indtaget af alkohol, hvis du drikker mere end det anbefalede.

Vær opmærksom på, at det godt kan tage noget tid for den ophobede væske at forlade kroppen, så problemet bliver ikke løst i det øjeblik, du skruer ned for alkoholindtaget. Det kan godt tage et stykke tid.

4. Spis en sund og varieret kost

Det er vigtigt at spise sundt og varieret for at få den næring og de vitaminer og mineraler, kroppen har brug for. Prøv at spise mere sundt og varieret, hvis det ikke er noget, du har tænkt så meget over før.

Har du udfordringer med at få spist varieret nok, kan du med fordel supplere med kosttilskud, så du er sikker på at få tilstrækkeligt med vitaminer og næring.

5. Få nok søvn

For lidt søvn er én af de helt store årsager til mørke rande og poser under øjnene. Prøv at få mere og bedre søvn, hvis årsagen til problemet kunne ligge her. Voksne anbefales at sove 7-8 timer om natten. Det skal dog helst være god og sammenhængende søvn.

Har du problemer med at falde i søvn om aftenen, kan du skære ned på koffein, drikkevarer og skærm de sidste timer op til sengetid.

Behandling af poser under øjnene

Kan man få fjernet poser under øjnene?

For en del er problemet med poser under øjnene genetisk betinget, og der gør søvn, væske, kost, vitaminer, osv. ingen forskel.

Har du været hele paletten igennem, er der ikke andet at gøre end at leve med poserne eller at få dem fjernet kirurgisk via en nedre øjenlågsoperation.

At fjerne poser under øjnene er en ambulant operation under lokalbedøvelse, hvor kirurgen fjerner overskydende hud, fedt og muskel. Derudover løsnes huden i dybden, og senebåndet forkortes, hvis det er nødvendigt, inden det syes sammen igen.

Hvad koster fjernelse af poser under øjnene?

Operationen er selvbetalt og bookes via en privat klinik.

Har du problemer med synet på grund af poser omkring øjenene, kan du i nogle tilfælde blive visiteret til en gratis behandling. Men det kræver, at dit syn eller dit helbred i øvrigt er påvirket.

Er der udelukkende tale om kosmetisk gene, er operationen for egen regning.

Prisen på fjernelse af poser under øjnene er på omkring 12.000-15.000 kr.

Skal du samtidig have foretaget en øvre øjenlågsoperation, skal du cirka lægge 10.000 kr. oveni.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor har jeg mørke render under øjnene?

Mørke rande under øjnene kan skyldes mange forskellige ting. Det kan være vitaminmangel, søvnmangel, sygdom, rygning, alkoholindtag eller bare arveligt betinget.

Hvorfor er jeg hævet under øjnene?

Hævede øjne kan blandt andet skyldes sygdom, allergi, manglende søvn eller gråd. Er hævelsen akut opstået uden forklarlig årsag, bør du kontakte din læge.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.