Negle

Bedste mineraler & vitaminer til sunde negle

Hvis du vil have stærke negle, skal du spise de rigtige vitaminer og mineraler. Læs om dem her.

skrevet af Josefine Vestergaard

negle vitaminer

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

De fleste vil på et tidspunkt i livet opleve problemer med neglene. Det skyldes, at neglene ofte er de sidste til at tage af vitaminer, mineraler og proteiner, og at det derfor er ét af de første steder, mangler vil vise sig.

Neglene er i familie med hud og hår; forstået på den måde, at byggestenene hertil langt hen ad vejen er de samme. Derfor kan du ofte oplever problemer med tyndt eller tørt hår og tør eller skadet hud, når du oplever problemer med neglene.

Én af løsningerne kan være kosttilskud af vitaminer, mineraler og proteiner, der er særligt udviklet til formålet.

I guiden her kan du læse alt om negle, ligesom vi kommer med anbefalinger til nogle af de bedste neglevitaminer på markedet.

Hvad er negle lavet af?

Neglene består fortrinsvis af keratin, som også hår og hud er bygget op af. De er faktisk såkaldte forhornede hudceller med et stort indhold af svovl. I praksis betyder det hårdere og stivere hudceller.

Finger- og tånegle indeholder også forskellige vitaminer, mineraler og proteiner. Proteinet kollagen giver fleksibiliet og er vigtigt for stærke negle.

Kollagenniveauet falder med alderen, og det kan gå udover neglene, ligesom mangel på blandt andet A-vitamin, B-vitamin, jern og kalk også give skøre eller skrøbelige negle.

Vil du gerne styrke neglene, kan du med fordel tage kosttilskud, som indeholder de vitaminer, mineraler og proteiner, som sunde negle har behov for.

Hvordan hjælper vitaminer til negle?

Neglene er et godt spejl indadtil. De kan ret tydeligt vise, hvis der er vitaminer, mineraler eller proteiner, du får for lidt af. Neglene er typisk nogle af de sidste dele af kroppen, der får lov at tage af vitaminer og mineraler, og dermed vil du ikke nødvendigvis opleve andre symptomer.

Det kan dog være svært at gennemskue, hvad det præcist er, du er i underskud af. Især hvis du i forvejen spiser relativt sundt og varieret.

Vitaminer til hår og negle er vitaminpiller, der har fokus på at dække de behov, der findes i netop negle, men også i hår og hud. Det vil sige, at denne form for kosttilskud typisk også vil have en positiv effekt dit hår og din hud.

Kort fortalt indeholder denne form for kosttilskud altså ingredienser, som styrker neglene.

Virker vitamin til negle egentlig?

Neglevitaminer virker, hvis årsagen til dine negleproblemer skyldes vitaminmangel eller mangel på mineraler eller proteiner, som du enten ikke får nok af via kosten, eller som falder naturligt med alderen og dermed vil kræve et kosttilskud for at opretholdes.

De fleste kosttilskud indeholder udelukkende eller fortrinsvis vitaminer, mineraler og proteiner, der i forvejen findes i kroppen, og der er altså tale om et boost af kroppens egen produktion.

Bedste vitaminer & mineraler til negle

Forskellige kosttilskud har det til fælles, at de indeholder vitaminer, mineraler og proteiner, der i forvejen findes i kroppen – og især i neglene – og som måske har brug for et boost.

Enten fordi du får for lidt via kosten eller selv har en for lav produktion.

Der er dog forskel på, hvad de enkelte kosttilskud indeholder. Nogle kosttilskud fokuserer på proteiner, mens andre kosttilskud fokuserer på mineraler, og andre igen fokuserer på vitaminer eller en udvalgt kombination.

Nedenfor kan du læse om de forskellige proteiner, vitaminer og mineraler, der bidrager til stærke negle.

Læs mere om neglepleje her.

Biotin

Biotin er også kendt som B7-vitamin. Biotin bidrager til vedligeholdelse af sundt hår, sund hud og sunde negle.

A-vitamin

A-vitamin bidrager blandt andet til normal funktion af hud, hår, negle, og slimhinder. Skøre eller flossede negle kan være tegn på A-vitaminmangel.

B-vitaminer

B-vitaminer fungerer fortrinsvis som hjælpe-enzymer i kroppen og er vigtige for både hud, hår og negle, men også for kredsløb og lever. Svage og tynde negle kan være tegn på, at du får for lidt næringsstoffer og dermed for lidt B-vitamin.

C-vitamin

C-vitaminer bidrager til den naturlige kollagendannelse i kroppen. Kollagenniveauet falder med alderen (fra omkring 30-års alderen), og herefter er det ekstra vigtigt med et tilstrækkeligt niveau af vitamin-C i kroppen.

Skrøbelige negle kan være tegn på et lavt kollagenniveau. Niveauet kan styrkes ved et øget niveau af vitamin-C (gerne i kombination med kollagentilskud).

Jern

Jern er en vigtig brik i iltning af blodet. Jernmangel kan have mange (alvorlige) konsekvenser. Ét af symptomerne er sprøde negle.

Zink

Zink er en vigtig antioxidant, hvis primære formål er at omsætte proteiner, fedtsyrer og kulhydrater i kroppen.

Når du indtager indtager kosttilskud, der indeholder proteiner – det kan for eksempel være kollagentilskud – er zink en vigtig brik i omsætningen af proteinet.

Magnesium

Magnesium er et vigtigt mineral, der bidrager til optimal funktion af vores knogler og muskler.

Er du i magnesiummangel, kan det komme til udtryk i træthed, koncentrationsbesvær muskelsvaghed og smuldrende finger- og tånegle.

Kalk

Kalk – eller calcium – er et af kroppens vigtigste mineraler. I særdeleshed knoglerne har behov for store mængder af kalk.

Mangler du kalk, kan det komme til udtryk som smuldrende finger- og tånegle, en prikkende fornemmelse i fingre og hænder og muskelkramper.

Keratin

Keratin er et vigtigt protein for opbygning af hud, hår og negl.

Mangler du keratin, kan det komme til udtryk i svage fingernegle, tør hud og tørt hår, men det kan også få betydning for andre dele af kroppen og lede til muskel- og ledsmerter, koncetrationsbesvær og væskeophobning.

Kollagen

Kollagen er et af de vigtigste proteiner i dannelsen af knogler og brusk, men det findes også mange andre steder i kroppen såsom i hår, hud og finger- og tånegle.

Kollagen har blandt andet til formål at holde huden fast og sørge for normal pigmentering, og kollagenmangel kan dermed ses tydeligt via rynker, men også tørt hår og fingernegle, der nemt knækker, kan være kollagenmangel.

Omega-3

Omega-3 fedtsyrer er vigtige for store dele af kroppen, herunder især hjernefunktionen.

Mangel på omega-3 kan give koncentrations- og hukommelsesbesvær, påvirke energi og humør, give træthed og depression, men det kan også ses som tør hud og fingernegle, der nemt knækker.

Bedste kosttilskud til negle

Nedenfor har vi samlet 3 af de bedste negletilskud. Nogle er deciderede neglevitaminer, mens andre er mere alsidige kosttilskud, der også gavner neglene.

B-Vitamin Complex

Vitamin B Complex

Dette er ikke deciderede neglevitaminer, men kosttilskud med et indhold af 8 B-vitaminer, C-vitamin, biotin og folsyre, og netop dén ingredienssammensætning bidrager til stærkere negle og sundere hud.

Bedste egenskaber

 • Indeholder 8 slags B-vitamin
 • Indeholder C-vitamin og biotin
 • Vegansk
 • Indeholder 365 tabeletter

Ikke nok med, at du får et kosttilskud, der indeholder en lang række essentielle vitaminer for sunde og normale negle, så har ingredienssammensætningen også en god effekt mod træthed, styrker immunforsvaret og hjælper til en sundere hud.

Vitamintabletterne indeholder blandt andet B2-, B3-, B6-, B8-, B9 og B12-vitaminer samt vitamin-C, biotin (b7) og folsyre. Det er nogle af de bedste vitaminer til negle, hvis du mangler B-vitamin.

Der er 365 tabeletter i en enkelt pakning, og det er dermed nok til et helt års forbrug, da én tablet er tilstrækkelig på daglig basis.

Matas Sillca Plus

Matas Silica Plus

Hår og negle vitaminer med et varieret indhold af vitaminer, mineraler og øvrige ingredienser, der bidrager til normale negle.

Bedste egenskaber

 • Indeholder B6-vitamin og vitamin-C
 • Indeholder zink, biotin og tang
 • Indeholder 300 tabletter

Udover nogle af de vitaminer og mineraler, der er særligt gode for neglene, indeholder Silica Plus vitamin til hår og negle også agerpadderokke, som er kendt for at hjælp med regenerere huden.

Kosttilskuddet indeholder desuden tang, som er rigt på mange vitaminer og mineraler såsom jern, kalk og magnesium samt A-, B- og C-vitaminer, og som desuden er antiinflammatorisk.

Der er altså ekstremt mange gode ting i dette kosttilskud, som både bidrager til sund og stærk negledannelse – og desuden har mange øvrige gode effekter for kroppen såsom ren hud og sundere hår.

Vild Nord Collagen Gold

Vild Nord Collagen Gold

Collagen pulver med et rigt indhold af vitamin- og mineralholdige, naturlige ingredienser, der har gavnlig effekt på hud, hår og negle.

Bedste egenskaber

 • Indeholder naturlige ingredienser
 • Indeholder hydrolyseret marinekollagen
 • 300 gram pulver (5 gram pr. portion)

Hår, hud og negle er tre sider af samme sag. Derfor er disse hårvitaminer mindst lige så velgenet til neglene som til håret.

De indeholder hydrolyseret marine collagen, som er letoptageligt, og som bidrager til at få stærke negle, der ikke knækker og flosser.

Derudover indeholder disse vitaminer for hår og negle acerolabær, som har et højt indhold af vitamin-C, og tang, som har et højt indhold af en lang række vitaminer og mineraler, der bidrager til sunde og stærke negle.

Vild Nord Collagen Gold

Collagen pulver med et rigt indhold af vitamin- og mineralholdige, naturlige ingredienser, der har gavnlig effekt på hud, hår og negle.

Bedste egenskaber:

 • Indeholder naturlige ingredienser
 • Indeholder hydrolyseret marinekollagen
 • 300 gram pulver (5 gram pr. portion)

Hår, hud og negle er tre sider af samme sag. Derfor er disse hårvitaminer mindst lige så velgenet til neglene som til håret.

De indeholder hydrolyseret marine collagen, som er letoptageligt, og som bidrager til at få stærke negle, der ikke knækker og flosser.

Derudover indeholder disse vitaminer for hår og negle acerolabær, som har et højt indhold af vitamin-C, og tang, som har et højt indhold af en lang række vitaminer og mineraler, der bidrager til sunde og stærke negle.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.