Kosttilskud

Biotin til håret: Hvad gør det og hvordan virker det?

Biotin er sundt for håret. Men hvorfor? Find svaret her.

skrevet af Josefine Vestergaard

biotin

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Måske har du læst, at biotin er en god ingrediens i hårpleje. Men hvad er biotin egentlig – og hvorfor er det en så vigtig ingrediens i alt fra hårserum til hårvitaminer?

I guiden her har vi samlet alt, du har behov for at vide om biotin, som er et vigtigt vitamin i dannelse af sunde hårstrå.

Lider du af tørt hår, skadet hår eller tyndt hår, er biotin kosttilskud eller hårprodukter nemlig et godt og nemt skridt på vejen til et sundere og stærkere hår.

Hvad er biotin?

Biotin dækker over de to B-vitaminer B7 og B8.

Først og fremmest er biotin et naturligt, vandopløseligt B-vitamin, der i forvejen findes i kroppen; for eksempel i håret og i din hud.

Her hjælper de blandt andet til almindelig produktion af keratin, som er det vigtigste protein i håret. Proteiner kaldes også byggesten, og keratin er altså hårets vigtigste byggesten. Biotin hjælper også i omsætningen er aminosyrer.

Et sundt og stærkt hår (og hud) er altså et hår med tilstrækkelige mængder af vitaminer, herunder B7-vitamin, der hjælper til tilstrækkelige mængder af keratin.

En god keratin-produktion af afgørende for, at håret er sundt med en normal hårvækst, og at du ikke lider af hårtab.

Hvad er biotin godt for?

Biotin – som også kaldes vitamin B7 eller vitamin B8 – er et vandopløseligt B-vitamin, som er et såkaldt hjælpeenzym. Et hjælpeenzym er et enzym, der ikke i sig selv har en funktion, men som er en vigtig hjælp i andre af kroppens funktioner.

Biotin hjælper blandt andet i omsætning af kulhydrater, fedtsyrer og aminosyrer og herunder oprettelsen af normalt hår og normal hud.

Vitaminet biotin er altså vigtigt for mange dele af kroppen, herunder blandt andet din hud og dit hår.

Hvor meget biotin skal man have om dagen?

Det skønnes, at 30 mikrogram biotin dagligt er et tilstrækkeligt indtag. En del får du fra kosten, og via biotin, der naturligt produceres i tarmen.

Spiser du en varieret kost, skønnes det, at du får cirka 40 mikrogram biotin dagligt, hvilket er et tilstrækkeligt indtag. En reel mangel, som er skadelig, er sjælden i Danmark. Men spiser du ikke varieret (nok), kan du godt have et for lavt naturligt indtag.

Det vurderes, at du ikke kan indtage for store mængder biotin, og er du i tvivl, om du er i mangel, kan det derfor ikke skade at tage et biotin kosttilskud eller bruge produkter med biotin for at se, om det har en effekt.

Hvad gør biotin?

Biotin er en overordnet betegnelse for de to vitaminer B7 og B8. Og de gør tilsammen en hel del for din krop, da der er tale om vigtige hjælpeenzymer.

I forhold til dit hår særskilt, har biotin også mange vigtige egenskaber:

 • Kan medvirke til øget keratin produktion
 • Kan medvirke til øget hårvækst
 • Kan medvirke til bekæmpelse af hårtab
 • Påvirker hårets sundhed
 • Kan styrke håret

Kan medvirke til øget keratin produktion

Keratin er hårets vigtigste protein. Altså den helt grundlæggende byggesten for håret.

Biotin er et vigtigt hjælpeenzym i produktionen af keratin.

Det vil sige, at tilstrækkeligt biotin giver en bedre keratin-produktion, som igen giver et hår, der er stærkere, tykkere og vokser bedre.

Kan medvirke til øget hårvækst

Netop fordi biotin bidrager til keratin-produktion, kan det også have indvirkning på hårets vækst. Jo mere keratin, des bedre vækst. Desuden har biotin også en finger med i cellevæksten.

Håret kan altså vokse hurtigere, hvis hårproduktionen fungerer optimalt, hvilket blandt andet kræver en tilstrækkelig mængde biotin.

Kan medvirke til bekæmpelse af hårtab

Biotin bidrager i cellevæksten og i fornyelsen af celler. Mangler du biotin i kroppen, kan én af de direkte symptomer være hårtab.

Derfor er det et forsøg værd at prøve et biotin kosttilskud, hvis det begynder at tynde ud i håret.

Påvirker hårets sundhed

Biotin tilfører også næring til hovedbunden og hårsækkene, hvilket bidrager til et stærkt og sundt hår.

Har du glansløst eller tyndt hår, eller hår, der knækker nemt, kan det være fordi, du mangler biotin.

Kan styrke håret

Vitaminet biotin hjælper hele vejen rundt i hårprocessen. Det har en effekt på væksten, men det hjælper også de enkelte hårstrå til at blive tykkere og stærkere.

Alt i alt får du altså et sundere hår, hvis du indtager tilstrækkeligt med biotin.

Symptomer på biotin-mangel

Decideret biotin-mangel er relativt sjældent i Danmark. En varieret kost hjælper til et normalt indtag af biotin. Dog indtager nogle mindre biotin end andre, og selvom du ikke er i decideret mangel, kan det derfor godt have en effekt med et biotin kosttilskud.

Symptomer på biotin-mangel er følgende:

 • Hårtab
 • Manglende hårvækst
 • Nervebetændelse
 • Udslæt ved ansigtsåbninger

Hvem er i fare for biotinmangel?

Der er heldigvis ikke mange, der er i direkte mangel af biotin i kroppen.

Du kan være i farezonen for biotin-mangel i følgende tilfælde:

 • Du indtager store mængder af alkohol
 • Du har ubalance i floraen i tarmen
 • Du spiser meget selektivt
 • Du indtager parenteral ernæring
 • Du indtager visse typer af medicin såsom behandlinger med tetracyklin eller sulfonamider

Mangler jeg biotin?

Kan du nikke genkendende til ét af ovenstående punker, er du muligvis i biotin-mangel, hvis du oplever nogle af de nævnte symptomer.

Alligevel kan det være svært at vurdere, hvorvidt det er b-vitamin eller andre vitaminer, proteiner eller mineraler, du mangler. En del mangler har nemlig samme symptomer og kan have effekt på blandt andet hårvækst.

Derfor er det en god idé at gå efter kosttilskud til øget hårvækst fremfor rene biotin piller.

Vælger du såkaldte hårvitaminer eller hårtilskud, er du sikret produkter, der indeholder de vigtigste ingredienser, der er nødvendig i dannelsen af hår.

Kan man få for meget biotin?

Der er ikke dokuementeret uønskede bivirkninger ved et for stort indtag af biotin. Som udgangspunkt kan en høj dosis altså ikke skade.

Alligevel anbefales det at følge den anbefalede daglige dosering på pakningen, der typisk vil være et sted mellem 20 og 30 mikrogram dagligt. Vær desuden opmærksom på, at du (stort set) altid også vil indtage biotin gennem kosten.

Virker biotin egentlig mod hårtab?

Biotin kan virke mod uønsket hårtab, men hvorvidt det virker, afhænger af årsagen til hårtabet. Hårtab kan skyldes biotin-mangel, og her vil biotin kosttilskud naturligvis hjælpe på hårvæksten.

Oplever du uønsket hårtab i forbindelse med helt andre årsager såsom for eksempel stress, har biotin vitamin som kosttilskud ikke nødvendigvis en effekt.

Mangel på biotin bivirkninger er desuden identiske med en lang række bivirkninger ved andre mangler. Derfor kan det være en god idé at vælge kosttilskud til håret, der indeholder forskellige vitaminer og ingredienser foruden B7-vitamin.

Bedste produkter med biotin

Vil du gerne tage kosttilskud af biotin, kan du gøre det på forskellige måder:

australian bodycare biotin piller

Biotin piller

Biotin piller et decideret kosttilskud, hvor du ved at indtage 2 kapsler dagligt sikrer et tilstrækkeligt indtag af B7-vitamin, hvilket bidrager til normalt hår.

Produktet her er et blandingsprodukt, der indeholder en række øvrige ingredienser såsom agerpadderokke, zink og capsaicin, der ligeledes har en gavnlig effekt på hår og hovedbund.

Da det tager noget tid for hårproduktionen at rette sig, kan der gå op til 3-4 måneder, før der opleves et resultat. Det handler altså om at væbne dig med tålmodighed, når du starter på kosttilskuddet.

Hair Growth Formula Gummies for women

Hårvitaminer

Er du ikke så meget til at sluge piller og kapsler, kan du vælge såkaldte hårvitaminer i vingummiform for at sikre din hårvækst. Ligesom du også kan få almindelige vitaminpiller i et vingummi-alternativ.

Udover at være et velsmagende alternativ, er fordelen også, at du ikke skal bøvle med at sluge piller. Og selvom der er tale om vingummier, er de både veganske og fri for sukker.

Hårvitaminerne indeholder blandt andet B-vitamin, herunder et højt indhold af biotin, og zink, men er et kosttilskud, der også indeholder en lang række øvrige ingredienser, der bidrager til et sundere hår.

Det er altså et kosttilskud, du med fordel kan tage, hvis du er usikker på, om dine hårproblemer skyldes mangel på biotin eller andre vitaminer eller mineraler. Her er du dækket godt ind.

Australian Bodycare Scalp Serum hovedbundskur

Biotin hårserum

Som supplement til oralt indtag af biotin og andre vitaminer og mineraler, der er gode for håret, kan du bruge et såkaldt hårserum. I dette tilfælde et serum, der påføres i hovedbunden, og som stimulerer hårproduktionen udefra.

Ved at supplere et kosttilskud i form af piller med et serum, får du fordelene ved både at tilføre vitaminet biotin indefra og udefra, hvilket sikrer en hurtigere effekt.

Dette hovedbundsserum indeholder – udover biotin – også tea tree oil og capilia longa, der tilsammen har en effektiv virkning mod hårtab.

Hvilket biotin produkt er bedst?

Fordelen ved alle de nævnte produkter er, at det er biotin hår produker, der også indeholder andre ingredienser, herunder vitaminer, der bidrager til en sund hårvækst.

Dermed kan du frit vælge blandt produkterne i henhold til dine præferencer. Nogle foretrækker at sluge piller, mens andre er mere til vingummivitaminer.

Det kan være en fordel at kombinere oralt indtag af piller/vingummier med deciderede hårprodukter i form af det nævnte serum. På den måde påføres de vigtige vitaminer også direkte på hår og hovedbund for en hurtigere effekt.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget biotin må man indtage om dagen?

Som udgangspunkt bør du ikke indtage mere end den anbefalede daglige dosis, der typisk udgør mellem 20 og 30 mikrogram biotin dagligt. Det er dog ikke skadeligt at indtage mere.

Er biotin og B7 det samme?

Ja, biotin kaldes også for B7 og er et B-vitamin. Biotin dækker dog også over B-vitaminet B8. Biotin hårvækst produkter indeholder typisk B7-vitamin.

Hvor hurtigt virker biotin?

Som med alle andre vitaminer, tager det noget tid for kroppen at få et synligt resultat. De fleste hårvitaminer lover først synligt resultat efter 3-4 måneder.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.