Negle

Gele negle: Din guide til alt om gele negle

Skal du i gang med gele negle, men har brug for lidt hjælp? Så læs denne guide om alt inden for gele negle.

skrevet af Josefine Vestergaard

gele negle

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Gele negle er den nemme og billige måde at få smukke negle, der holder længe. Et “gel negle startsæt” til hjemmebrug koster ikke meget mere end en enkelt tur til negletekniker – til gengæld er der til mange omgange gele negle i sådan et sæt.

Udover at gel giver fleksible og flotte negle med en skinnende finish, er det også nemt at lægge selv. Det kræver ikke den store øvelse, da materialet er så fleksibelt, at det er nemt at få til at se pænt ud – også selvom du er nybegynder.

I guiden her kan du læse alt, der er nødvendigt at vide om gele negle, og du får også gode råd til at komme i gang med lave smukke negle derhjemme.

Hvad er gele negle?

Gele negle er negle, der er lavet af en særlig type negle gel kaldet gellak, der hærder under UV-lys i en UV-lampe til formålet.

Gel er en tykkere og mere holdbar og fleksibel lak end almindelig neglelak, og typisk kan du have glæde af neglene i flere uger.

Gelen kan enten påføres dine egne negle som en holdbar forstærker, eller der kan påsættes negletipper for enden af de naturlige negle inden påføring af gelen for at forlænge neglene.

Gele negle bruges blandt andet til at lave de populære franske negle med hvide negletipper og gennemsigtig gel, men gele negle kan i praksis laves i alverdens farver og nuancer.

Der findes hundredvis af forskellige gele negle farver på markedet, så der er rige muligheder for at lave negle i lige de farver, der passer til humør, outfit eller årstid.

Du kan også skifte udtryk løbende ved at ændre farven på lakken (bare husk at fjern gammel lak med neglelakfjerner uden acetone, så du ikke beskadiger gelen).

Hvor længe holder gele negle?

Gele negle har en væsentligt længere holdbarhed end neglelak. Holdbarheden for første “omgang” er cirka 2-3 uger, fordi neglen efterfølgende vokser ud og laver et “hul” nedenunder gellaget.

Det er dog nemt at genopfylde gel i bunden af neglen og på den måde forlænge holdbarheden til 6-8 uger.

Får du lavet negle professionelt, vil du betale en højere pris for at få lavet neglene i første omgang og en lidt lavere pris for den efterfølgende genopfyldning.

Der er dermed en del at spare ved at lave neglene selv – også selvom det kun er et par gange om året, du vil have lavet negle.

Hvad er forskellen på gellak og gele?

Gellak og gele er to ord for én og samme ting. Det kaldes også bare gel. I praksis skyldes det, at der er tale om en særlig gele neglelak, der er ekstra holdbar og kan holde i flere uger, når den er påført og hærdet under UV-lys.

Gellak forveksles ofte med shellac, fordi det udtales nærmest ens. Shellac er dog en hybrid mellem neglelak og gellak. Den er lettere og mere afdæmpet i konsistens og udtryk end gellakken, men har samme gode holdbarhed.

For mange er det en smagssag, hvilken type gel, der er det foretrukne valg.

Der findes også en såkaldt builder gele, som er en anden type gel. Builder gel er en gel, der forstærker din negl med op til 30 gange. Den er dermed oplagt til dig, der har meget tynde og sårbare negle fra naturens side.

Builder gel er også praktisk at have ved hånden til en hurtig genopfyldning, da du så ikke behøver lægge flere lag for at ramme tykkelsen for gel neglene.

Hvad er forskellen på akryl og gele negle?

Gele negle og akryl negle er de to mest populære typer af kunstige negle i Danmark. På mange områder er de dog meget forskellige:

  • Akryl lufttørrer, mens gele skal hærde i en UV-lampe.
  • Akryl – der er et plastmateriale – tørrer op og bliver meget hårdt. Gele derimod tørrer op og bliver mere fleksibelt.
  • Akryl får en mat finish. Gele får en skinnende finish.
  • Akryl negle er dyrere end gele negle. Til gengæld holder de typisk også lidt længere. Begge typer af negle kan fyldes op, efterhånden som de naturlige negle gror ud.
  • Akryl kan være svært at arbejde med for den urutinerede, mens gele er væsentligt lettere at have med at gøre for nybegynderen.
  • Akryl er udskældt for at være skadeligt at indånde, mens gel ikke på samme måde er skadelig kemi.

Kan man lave gele negle derhjemme?

Gele negle er oplagte at lave derhjemme, hvis du gerne vil i gang med at lave kunstige negle selv. Det kræver dog noget særligt udstyr til formålet, herunder blandt andet en UV-lampe og gellak.

OBS: Du kan ikke bruge almindelig neglelak til gelenegle.

Det er nemmest at købe et såkaldt “lav selv gele negle sæt”, som indeholder alt det basale, du har behov for.

Typisk skal tipper og selve gellakken købes særskilt, men det kan variere fra sæt til sæt, så vær opmærksom på at læse produktbeskrivelsen.

Er gele negle nemme at lave?

Gele negle er kendt for at være nemme at lave sammenlignet med akryl negle. Det betyder dog ikke, at det kan sammenlignes med at lægge neglelak på dine negle.

At lave kunstige negle med negle gele kræver lidt øvelse, da gelen er tykkere og mere “levende” end almindelig lak.

Gelen skal ligge rigtigt på neglen, for at neglene bliver rigtig pæne. Ofte kræver det også 2-3 lag med hærdning imellem at få det ønskede resultat.

Når teknikken sidder i skabet, er det til gengæld nemt at forstærke dine negle og at lave flotte negle med fransk look eller smukke farver med lang holdbarhed.

Manicuren forud for selve gellakken er halvdelen af arbejdet. Neglene skal være pæne og rene med nedskubbede neglebånd og polerede overflader, der er fri for negleolie.

Hvad skal man bruge for at lave gele negle?

Du har to muligheder, hvis du vil i gang med at lægge gel på dine negle. Enten kan du købe et startsæt og supplere med gellak, og ellers kan du selv købe alt, du skal bruge, stykvist.

Det nemmeste er at købe en startpakke, der indeholder alt det, du har behov for, når du skal i gang med gele på dine negle.

Du skal først og fremmest bruge udstyr til almindelig manicure, da dine negle skal være rene og velplejede, inden du går i gang. Måske har du allerede nogle af tingene hjemme på badeværelseshylden:

  • Neglefil
  • Neglesaks
  • Neglebåndsskubber
  • Negleolie
  • Neglerenser
  • Buffer

Det er vigtigt, at neglen både renses og plejes, inden du begynder med gelen. Neglebånd skubbes ned, neglene klippes og files i ønsket form, og neglene poleres med bufferen.

Derudover skal du bruge produkter til selve gele neglene:

Ovenstående er det absolut mest basale, du har behov for. Mange neglesæt indeholder ekstra produkter såsom primer, cleaner, cuticle oil, neglelakfjerner, soak-off foil, wipes, seperator, tipper, osv.

De ekstra produkter gør det både nemmere at lave neglene, men får også neglene til at holde længere og giver mulighed for andre udtryk. Tipper bruges eksempelvis til at forlænge dine negle.

Til at fjerne gel negle efterfølgende, skal du desuden bruge acetone. Se guiden længere nede.

Gele negle guide

Det er nemt at lave gele negle derhjemme, og det kræver ikke mange timers øvelse, før du kan lave negle, der ser professionelle ud – til en brøkdel af prisen.

Hvordan laver man gele negle?

  • Klargør neglen til gel ved at klippe, file, buffe og rense den. Skub også neglebånd ned.
  • Læg base coat på alle negle.
  • Påsæt negletipper med neglelim på hver negl, hvis du ønsker at forlænge neglen.
  • Læg et tyndt lag gel på én negl.
  • Lad gelen hærde i UV-lampe i cirka 1-2 minutter (afhænger af type lampe).
  • Læg 1-2 lag mere afhængigt af ønsket tykkelse, og lad hærde i UV-lampen mellem hvert lag.
  • Fortsæt med alle dine negle.
  • Når du har lagt og hærdet gel på alle negle – og er sikker på, at det har fået lov at tørre helt – påføres top coat for at forlænge holdbarheden.

Ønsker du gele negle, der holder endnu længere, kan du også med fordel lægger primer på neglene efter klargøring, inde du påfører gellakken.

Gele negle er også oplagte at pynte med sten, glimmer, osv. Dette drysses/lægges ovenpå gelen, inden gelen hærder under UV-lys.

Så snart neglene er helt tørre, kan du bruge farvet neglelak på dem – eller bare bruge dem, som de er. Du kan sagtens skifte farvet lak løbende, så længe du bruger neglelakfjerner uden acetone, da acetone opløser gelen.

Hvordan fjerner man gele negle?

Gele negle er ikke nær så modstandsdygtige som akryl negle. Det gør dog samtidig, at gele negle er nemmere at fjerne – uden at skade de naturlige negle.

Sådan fjerner du gele negle derhjemme:

  • Dup totter af vat eller vatrondeller i acetone
  • Læg én vatrondel med acetone på hver negl, og pak den ind i alu-folie med den blanke side ind mod fingeren (for at holde på varmen)
  • Fortsæt med alle negle
  • Lad sidde i cirka 10 minutter
  • Skrab forsigtigt gel af med en træpind
  • Rester af gele kan efterfølgende slibes af med en neglefil

I stedet for det skrappe acetone, kan der købes særlige rensemidler til gele negle, der er mildere mod huden, som kan bruges som alternativ.

Vær opmærksom på, at dine naturlige negle kan føles anderledes, når al gel er fjernet. Det skyldes ubalance i keratinlaget, som stabiliserer sig selv igen indenfor cirka 14 dage.

I mellemtiden bør du pleje neglene med rigelige mængder af negleolie.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er bedst akryl eller gele negle?

Hvorvidt, akryl negle eller gele negle er bedst, er en smagssag. Nogle foretrækker de hårde og matte akryl negle, mens andre foretrækker de fleksible og skinnende gele negle.

Er gelenegle farlige?

Mens akryl er udskældt for at være skadeligt ved indånding og hårdt for huden, er gele negle ikke farlige på samme måde, og så er gelen nem at arbejde med sammenlignet med akryl.

Hvad koster det at på lavet gele negle professionelt?

Prisen på gelenegle afhænger af, hvorvidt de skal forlænges med tipper eller ej. Prisen starter fra omkring 550 kr. for forstærkning af egen negl, mens startprisen er en smulere dyrere med tipper.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.