Døjer du med hvide knopper under huden, er der formentlig tale om milier.
Milier kaldes også hvide hudorme og ses som urenheder under hudens overflade.
Man kan få milier mange steder på kroppen, eksempelvis i ansigtet, halsen, ryggen, og andre steder.
I denne guide kan du læse mere om denne form for urenheder; hvorfor du får dem, og hvad du kan gøre for både at forebygge og komme dem til livs.
Hvad er milier?
Milier er kort fortalt døde hudceller og overskydende talg, der ophobes under huden. De ses som hårde, hvide knopper, og de kaldes også “hvide hudorme”.
Du kender måske hudorme, der ses som sorte prikker på huden. Når de presses, vil urenheden komme ud som en lang “orm”, deraf navnet. Det er ikke tilfældet med de hvide hudorme, der vil komme ud som hårde knopper.
Forsøger du selv at fjerne dem, vil du måske være tilbøjelig til at kradse hul, hvilket efterlader sår og i værste tilfælde ar. Derfor bør du være forsigtig, hvis du forsøger at fjerne denne form for urenheder.
Vores valg
Perfect Skin Power Treat
En creme fra Danish Skin Care udviklet til uren hud, pakket med aktive ingredienser.
Hvorfor får man milier?
Milier er hvide knopper, der indeholder hårdt indkapslet talg.
Knopperne skyldes fortrinsvis overskydende talg og døde hudceller. Derfor kaldes de også i daglig tale for “talgknopper”.
Nogle mennesker har en større produktion af talg end andre, men urenhederne kan også forekomme, fordi huden ikke formår selv at komme af med affaldsstoffer.
Det kan for eksempel være, fordi det yderste lag hud ikke er i stand til at eksfoliere ordentligt.
Mange babyer får talgknopper i deres første leveuger – ofte i ansigtet – da de endnu ikke er begyndt at danne naturlig eksfoliering.
Hos babyer bør du ikke foretage dig yderligere, da talgknopperne i langt de fleste tilfælde forsvinder af sig selv igen inden for et par uger (i nogle tilfælde tager det dog lidt længere tid).
Hos voksne kan talgknopper også komme og gå, men ofte bliver de længe og er til gene for udseendet. De kan nemlig være opsigtsvækkende med deres hvide eller gullige farve og kan til forveksling ligne bumser. Og fordi de buler ud, kan de være svære at skjule.
Hvor på kroppen kan man få milier?
Du kan i princippet få uren hud, og herunder hvide hudorme, de fleste steder på kroppen:
- Ansigtet
- Halsen
- Nakken
- Ryggen
- Brystet
- Armene
Ansigtet (næse, hage, under øjnene, og panden)
Mens de sorte hudorme fortrinsvis ses i t-zonen, er hvide hudorme ofte mere udbredte omkring øjnene og på kinder og kæber.
Nakken
Nogle får milier i nakken, ned ad halsen og bag ørerne. De kan være genstridige at komme til livs, da du ikke selv kan se dem.
Ryggen & brystet
Den øverste del af ryggen og brystet er ofte også et udsat sted for uren hud, herunder også både sorte og hvide hudorme. På ryggen kan det være svært at komme til selv, og huden på brystet er tynd og sart, hvorfor det kan give anledning til rødme og betændelse at forsøge at fjerne urenheder.
Armene
Selvom talgknopper i princippet kan forekomme på armene, vil der typisk være tale om andre former for knopper; især hvis din hud er meget tør.
Er du i tvivl, om der er tale om talgknopper eller knopper af andre årsager – for eksempel er det et udbredt symptom med tørre knopper på armene, hvis du lider af glutenallergi – kan du med fordel konsultere en læge eller kosmetolog.
Sådan forebygger du milier
Milier er genstridige at komme af med, og de har det med at komme igen det samme sted, når der først er dannet en kapsel under huden.
Det er derfor en rigtig god idé at gøre en indsats for at forebygge dem.
Vask dit ansigt dagligt
En del af årsagen til uren hud er ophobning af talg og døde hudceller.
Noget af det nemmeste og vigtigste, du kan foretage dig, er derfor at vaske dit ansigt dagligt. Gerne både om morgenen, når du står op, hvor du vasker nattens døde hudceller af, og om aftenen, så du befrier ansigtet for dagens snavs og makeup.
Start altid med at rense ansigtet i vand. Gerne lunkent for at åbne porerne.
Efterfølgende kan du med fordel bruge en ansigtsrens, så du kommer mere i dybden.
Har du tendens til uren hud, bør du benytte dig af daglig eksfoliering i en periode. Eksfoliering kaldes også peeling og er en mere dybdegående rens, der typisk benytter AHA- eller BHA-syre.
Modsat ansigtsscrub, er det ikke nær så hårdt for din hud. Eksfoliering er en effektiv metode til at fjerne død hud og undgå tilstoppede talgkirtler.
Sørg altid for at vælge produkter, der passer til din hudtype. Det kan for eksempel være produkter til tør hud eller produkter til fedtet hud.
Brug moisturizer
Når huden er ren, skal den tilføres fugt. Det er en god idé at kombinere med din vaskerutine, så du morgen og aften får tilført godt med fugt for at undgå, at huden udtørrer. Det kan for eksempel være i form af en dagcreme om morgenen og en natcreme om aftenen.
Når du vælger moisturizer, kan det godt betale sig at kigge sig lidt for. Rigtig mange produkter – især de billigere af slagsen – indeholder nemlig store dele vand.
Det betyder dels, at du betaler penge for noget, der primært indeholder vand, og dels, at produktet udtørrer huden og dermed skaber et øget behov for pleje. Det bliver dermed en ond cirkel.
En god moisturizer indeholder ganske lidt eller intet vand.
Når du læser ingredienslisten, er ingredienserne listet efter mængde. Det vil sige, at det første på listen er det, der er mest af i produktet. Her bør der ikke stå vand.
Det er en god idé at vælge en moisturizer med retinol, da det bekæmper uren hud.
Hvordan fjerner man milier?
Du har overordnet set to muligheder, når du gerne vil milierne til livs: du kan forsøge at fjerne dem selv, eller du kan søge professionel hjælp.
Vær opmærksom på, at du i højere grad risikerer sår og rødme, hvis du selv forsøger at fjerne dem.
Brug damp
Vil du gerne selv forsøge at fjerne milierne, er det en god idé at bruge damp forinden for at åbne porerne i huden. Der er som udgangspunkt ikke noget farligt i at gøre forsøget selv, men milier under øjnene bør du overlade til professionelle, da huden under øjnene er ekstremt tynd og sårbar.
Det er ikke en gang alle professionelle, der vil fjerne urenheder under øjnene. Det skyldes, at det er ekstremt tynd hud, og at det er let at springe et blodkar, hvilket ikke gør problemet bedre.
Når du skal fjerne milier, bør du – udover at dampe området forinden – sørge for at bruge en spids og steril nål og at afrense området godt både før og efter. Sørg også for at rense dine hænder grundigt; brug eventuelt gummihandsker.
For at fjerne milien, skal du skær et lille hul i det yderste lag hud og efterfølgende presse milien ud. Den kommer ud som en lille, hård kugle.
Giv gerne området en beroligende behandling efterfølgende; enten via en ansigtsmaske mod rødme eller en god fugtighedscreme eller serum. Det kan også være en god idé at smøre med antibakterielle midler for at undgå dannelse af betændelse.
I dagen efter bør du sørge for at holde området rent og tilføre ekstra beskyttelse.
Kontakt en kosmetolog
Er der tale et større antal urenheder, eller sidder milierne sårbare steder som f.eks. milier ved øjnene eller steder, du ikke selv kan nå, er det nødvendigt at søge professionel hjælp.
Vær opmærksom på, at det ikke er nok at vælge den første og bedste kosmetolog, du kan Google dig til. Det kræver en kosmetolog, der har erfaring i at fjerne milier – ellers risikerer du alligevel at gå derfra med sår og risiko for betændelse. Sørg derfor altid for at spørge ind til erfaring på området, når du kontakter en kosmetolog.
Forskellen på milier (hvide hudorme) og komedomer (sorte hudorme)
Milier kaldes også hvide hudorme, men faktisk er de langt fra det samme som sorte hudorme. Årsagen til, at begge dele kaldes hudorme er, at det er urenheder, der skyldes døde hudceller og overskydende talg i huden.
Sorte hudorme sidder dog yderligt i hudens porer og kan derfor ofte nemt trykkes ud. Det er også årsagen til, at de er sorte. Talg bliver nemlig sort, når det kommer i kontakt med ilt.
Prikker du hul på en hvid hudorm med en steril nål uden at trykke den ud, vil du også opleve, at den får en sort overflade efter noget tid. Det skyldes ligeledes, at talgen kommer i kontakt med ilt.
Den store forskel på milier og komedomer er, at milier er indkapslede. Derfor er fjernelse af milier sværere end fjernelse af komedomer.
Ofte stillede spørgsmål
Er milier og talgknopper det samme?
Milier og talgknopper er det samme. Det er små, hvide knopper af hårdt talg, der er indkapslet under hudens overflade.
Er milier farlige?
Milier i huden er ikke farlige, og du kan sagtens lade dem være uden forsøget på at fjerne dem. De er udelukkende til kosmetisk gene – men det kan også være nok til at ønske at komme af med dem.