Hud

Retinol Guide: Hvad det er og hvordan det virker

I denne guiden kommer vi omkring, hvad stoffet retinol egentlig er, og hvorfor det har en så synlig og mærkbar effekt på huden.

skrevet af Josefine Vestergaard

retinol

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Retinol er kendt som én af de bedste anti-age ingredienser, der kan bruges i rynkecremer og øvrig hudpleje.

Stoffet kan både reducere rynker mærkbart og i det hele taget formå at opstramme huden på en måde, andre ingredienser sjældent formår.

Retinol har dog også ekstremt mange andre fordele end “bare” anti-age.

Uanset om du lider af akne, pigmentpletter eller rynker, kan en retinol creme være din løsning.

Læs med her for gode råd til at vælge lige præcis dén retinol creme eller dét retinol serum, der passer til din hud, afhængigt af din hudtype og dine hudproblemer.

Hvad er retinol?

Retinol er kort fortalt et A-vitamin. Der findes forskellige former for A-vitamin, og retinol hører altså under den ene form.

Der skelnes typisk imellem retinoider (som retinol er), A-vitaminsyre og retinylpalmetat, når det kommer til typer af A-vitamin.

Retinol bidrager især til fornyelse af hudcellerne, men har også en blødgørende og jævnende effekt på huden. Derfor bruges retinol typisk i hudpleje mod alt fra rynker til rødme, pigmentpletter og urenheder.

Creme med retinol fås på recept i en meget skrap version, der typisk kræver anbefaling fra hudlæge. Denne form for retinol udskrives typisk i forbindelse med akne-problemer.

Mindre mængder findes i håndkøbsprodukter såsom retinol creme, serum og olie.

Hvad er forskellen på retinol og A-vitamin?

A-vitamin er et overordnet begreb, der dækker over forskellige typer af A-vitamin, hvoraf retinol er den ene type. Indeholder et hudplejeprodukt både retinol og A-vitamin, dækker A-vitamin typisk over enten A-vitaminsyre eller retinylpalmetat – eller begge dele.

Du kan dog også komme ud for, at der blot står, at et produkt indeholder A-vitamin, og så er det typisk retinol, der henvises til.

Nogle hudplejeprodukter indeholder kun ét slags A-vitamin, mens andre indeholder to eller alle tre.

A-vitamin kan være hårdt for huden og kræve tilvænning. Især hvis der er tale om store mængder. Det gælder også A-vitaminet retinol, som er det stærkeste A-vitamin, du kan få i håndkøb.

Afhængigt af mængde og øvrig ingredienssammensætning kan brug af hudplejeprodukter med A-vitamin kræve tilvænning og skal generelt bruges i et mindre omfang end øvrige hudplejeprodukter.

Hvordan virker retinol?

Retinol virker først og fremmest ved at øge hudens egen omsætning og fornyelse af hudceller.

Det har en lang række af bonuseffekter, hvorfor retinol creme er blevet meget populært i stort set alle former for hudpleje, men især indenfor anti-age produkter.

Retinol findes først og fremmest i anti-age produkter, da den øgede fornyelse af hudceller medvirker til en mindre forekomst af rynker og fine linjer – og en mere glat og fast hud med en flottere glød.

Derudover booster retinol hudens naturlige produktion af kollagen, hvilket også modvirker rynker og fine linjer.

Er retinol farligt?

Retinol har indimellem være udskældt for at være farligt. Det skyldes, at stoffet kan være hårdt for din hud, og at det desuden gør huden mere modtagelig overfor solens stråler.

I praksis betyder det, at hvis du påfører creme med retinol i ansigtet for derefter at gå ud i solen, kan du risikere at blive meget rød og eventuelt solskoldet. Særligt hvis du ikke husker at bruge solbeskyttelse.

Derfor bør du altid vente med at gå ud i solen, til cremen er trængt ind i huden og desuden enten vælge en creme med solbeskyttelse eller supplere med en solcreme ovenpå retinol cremen.

Det nemmeste er dog at vælge en natcreme med retinol eller at bruge et serum med retinol under din almindelige natcreme, så du ikke skal ud i solen efterfølgende, men så stoffet kan få lov at virke i ro og mag natten over.

Derudover kan retinol – især hvis du har sart hud – resultere i en rød og eventuelt skællende hud i begyndelsen. Derfor bør du introducere din hud til creme med retinol løbende i en overgangsperiode.

Typisk vil producenten komme med en anbefaling, der er tilpasset produktet. Normalt vil det lyde på, at du starter med at bruge cremen hver 2. eller 3. dag i en overgangsfase, inden du overgår til daglig brug.

Vænner du huden til produktet, og venter du med at gå ud i solen til både creme med retinol og solbeskyttelse er trængt ind i huden, er retinol ikke farligt.

Oplever du, at et produkt med retinol får din hud til at skælle eller slå ud, bør du holde en pause med det. Derefter kan du forsøge med en langsommere tilvænningsperiode.

Fordele ved retinol creme & serum

Der er mange fordele ved at vælge en creme, der indeholder retinol. De tre største fordele er følgende:

  • Anti-age effekt
  • Bidrager til hurtigere cellefornyelse
  • Modvirker uren hud

Anti-age effekt

De fleste vælger en rynkecreme med retinol, da stoffet har en rigtig god anti-age effekt. Det skyldes især, at retinol øger kroppens naturlige produktion af kollagen.

Kollagenproduktionen falder naturligt med alderen, og det giver en mere slap og rynket hud.

Derfor er én af de mest effektive ting, du kan gøre for din aldrende hud, at booste hudens egen produktion af kollagen – og dét gør retinol.

Og faktisk har retinol den ekstra virkning, at det også afhjælper solens nedbrydning af kollagenproduktionen – og dét giver en dobbelteffekt, hvor du både bevarer og passer på hudens eksisterende kollagenproduktion og samtidig booster den.

Bidrager til hurtigere cellefornyelse

Retinol hjælper først og fremmest hudens celler til en hurtigere og mere effektiv fornyelsesproces. I praksis betyder det en blødere hud, der ser mere frisk og ensartet ud, og mange vil også mene, at det giver huden en ekstra glød.

Fornyelsen af hudcellerne vil også hjælpe til at mindske ujævnheder, pigmentpletter og solskader, ligesom det også har en mærkbar effekt på urenheder og rynker.

Modvirker uren hud

Retinol er blandt andet et stof, der bruges i receptpligtig creme mod akne. Det siger noget om, hvor god en effekt, retinol har på urenheder i huden.

Det skyldes i høj grad, at en hud, der er bedre til at forny sine celler, vil have mindre tendens til urenheder, da forekomsten af døde hudceller, der ophobes i huden og tilstopper porerne, vil blive mindre.

Men det skyldes også, at retinol mindsker porerne, hvilket igen mindsker risikoen for tilstoppede porer, der udvikler sig til bumser eller hudorme.

Har du problemer med akne, kan det i nogle tilfælde også være nok at bruge retinol creme i håndkøb. Det er i hvert fald et forsøg værd, hvis der er ventetid hos hudlægen.

Er der ulemper ved retinol?

Den eneste rigtige ulempe ved retinol creme er, at det – ligesom de andre typer af A-vitamin – kan være skrapt for huden. Derfor er retinol fortrins for dig med normal eller fedtet hud.

Har du sensitiv, rødmende eller tør hud, bør du i de fleste tilfælde vælge et andet produkt. Der findes heldigvis en del andre aktive ingredienser, der også har dokumenteret effekt på rynker, urenheder og ujævnheder.

Til gengæld har retinol creme typisk en rigtig god virkning på urenheder, akne, store porer og fedtet hud, ligesom det mindsker rynker, fine linjer, pigmentpletter og solskader.

Retinol creme er dermed ikke for alle hudtyper, men det har til gengæld en virkelig god effekt for dem, der kan tåle produktet.

Produkter med retinol

Der findes mange gode varianter af retinol cream på markedet, men nedenfor har vi fundet den bedste retinol creme og den bedste retinol serum (i vores optik).

Perfect Skin Moisturizer

Perfect Skin Moisturizer retinol creme

Perfect Skin Moisturizer er en retinol creme til brug om aftenen inden sengetid fra Danish Skin Care, som er blevet populære for deres hudplejeprodukter der indeholder ingredienser med dokumenteret effekt.

Bedste egenskaber

  • Indeholder retinol, hyaluronsyre, og andre aktive ingredienser.
  • Fungerer både som natcreme og øjencreme.
  • God til sensitiv hud.

At det er en natcreme giver i det hele taget virkelig god mening, da cremen kan få lov at virke i huden uden påvirkning fra solen. På den måde risikerer du ikke at slå ud, som kan være risikoen med en retinol creme til brug om dagen.

Udover at indeholde retinol, er cremen pumpet med så mange virkningsfulde ingredienser, der både afhjælper og forebygger rynker og fine linjer, men som også har god effekt på uren hud, misfarvninger og rødme.

Cremen indeholder retinol, men derudover tæller ingredienslisten blandt andet C-vitamin, E-vitamin, hyaluronsyre, B5-vitamin, allantoin, aloe vera, salicylsyre og niacinamide.

Det er den måske bedste retinol creme på markedet – den får i hvert fald enormt gode anmeldelser.

Murad Resurgence Retinol Youth Renewal Serum 30 ml

Murad Resurgence Retinol Youth Renewal Serum

Vil du gå all in på retinol creme, er det Murad Resurgence Retinol Youth Renewal Serum, du skal vælge. Den indeholder både et hurtigtvirkende retinol, indkapslet retinol og en retinolbooster.

Bedste egenskaber

Der er altså retinol for alle pengene, og serummet giver en umiddelbar opstrammende effekt, men det har også en længerevarende virkning på at reducere rynker og ensarte hudtonen.

De to kerne-ingredienser i dette serum er retinol og hyaluronsyre – og dét er smart. Hvor retinol godt kan have tendens til at udtørre huden, kommer hyaluronsyren med et fugtboost for at skabe balance.

Du kan med fordel vælge at bruge et serum under din natcreme, så du ikke skal ud i direkte sollys efter påføring.

Typer af retinol

Retinol kommer fra en familie af retinoider, der er en særlig type af vitamin-A. Der findes overordnet set 4 forskellige typer af retinoider:

  • Retinol
  • Retinsyre
  • Retinylpropionat, retinylpalmitat og retinylacetat
  • Mikroindkapslet retinol

Retinol

Retinol er den mest almindelige type af retinoider, og det er den stærkeste retonoide uden recept. Retinol findes i mange former for hudplejeprodukter, herunder især retinol cremer med anti-age effekt.

Retinsyre

Retinsyre er den stærkeste retinoid. Produkter med retinsyre er receptpligtige og vil typisk hedde tretinoin eller isotretonoin.

Retinylpropionat, retinylpalmitat og retinylacetat

Har du sart hud, er det denne form for retinoider, du skal vælge. Det er nemlig den mildeste form. Virkningen tager dog tilsvarende også længere tid, da denne form for retinoider er længere tid om at blive omdannet til retinsyre.

Mikroindkapslet retinol

Retinol, der er mikroindkapslet, sikrer maksimal effekt, da det bevares som en form for barriere på huden, der modvirker fugttab.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er retinol godt for?

Retinol er især godt for sin anti-age effekt, men det har også mange andre fordele for huden såsom en mere ensartet hudtone og en blødere hud. Det skyldes, at retinol forbedrer hudens fornyelse af hudceller og dermed kan retinol creme reparere huden.

Kan du være i solen med retinol?

Retinol creme og lignende produkter gør huden mere udsat for solens stråler. Derfor bør du altid undgå direkte sollys efter påføring og derefter bruge solbeskyttelse i forbindelse med retinol. Vælg eventuelt en retinol natcreme eller et retinol serum til brug under natcremen.

Kan alle bruge retinol?

Retinol kan for nogle være for skrapt for huden. Har du tør eller sensitiv hud, er det ikke sikkert, at du kan bruge alle produkter med retinol. Du bør derfor sikre dig at vælge et produkt til din hudtype, når du vil bruge retinol. Vælg eventuelt et produkt, der også indeholder hyaluronsyre, der tilfører fugt.

Hvad er den bedste hudcreme med retinol?

Den bedste creme med retinol afhænger af din hudtype og dine eventuelle hudproblemer. For nogle er retinol og salicylsyre for eksempel en god og virkningsfuld kombination, mens det for andre er alt for hårdt for huden.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.