Kosttilskud

Kollagen guide: Hvad det er og hvad gør det?

Kollagen: det naturlige vidundermiddel.

skrevet af Josefine Vestergaard

kollagen

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Kollagen er det nye sort indenfor hud- og hårpleje. Og det giver mening. Kollagen er nemlig ikke bare et naturligt protein, der reducerer rynker og øger hårvækst. Det har også ekstremt mange andre fordele.

I denne artikel kan du læse om, hvad kollagen egentlig er, hvorfor kroppen får brug for tilskud, og hvad kollagen egentlig gør.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et protein, du i forvejen har i kroppen. Faktisk er kollagen kroppens mest almindelig protein. Det findes både i muskler, sener, brusk, bindevæv, hud, negle, hår og tænder.

Med alderen falder kollagenproduktionen i kroppen. Det er helt naturligt, og det er det, der blandt andet medvirker, at huden bliver slappere, at du får rynker, og at dit hår bliver tyndere og kedeligere med alderen.

Når kroppen skruer ned for produktionen af kollagen, kan du med fordel supplere med kollagen kosttilskud (kollagen peptider), så du kan bevare spændstigheden i hud og hår, stærkere knogler, fleksible led og mange andre fordele.

Kollagen typer

Der findes rigtig mange forskellige typer af kollagen, men når det kommer til kosttilskud, tales der fortrinsvis om type 1, type 2 og type 3 og hydrolyseret kollagen.

De 3 typer er de typer, der er repræsenteret mest af i kroppen. Type 1 svarer til 80-90% af kroppens naturlige kollagenmængde.

Typisk vil kollagentilskud være lavet af enten knoglerne og huden fra kvæg eller skind og ben fra fisk. Tilskud fra kvæg kaldes bovine kollagen, og tilskud fra fisk kaldes marine kollagen.

Marine kollagen er den eneste type kollagen, der kun indeholder type 1; altså den type, vores krop fortrinsvis indeholder.

Dertil kommer hydrolyseret kollagen, som er kollagen protein, der har været igennem processen hydrolyse, hvor proteinet er nedbrudt til mindre kollagen peptider.

Hydrolyseret kollagen har en bedre optagelse og en hurtigere effekt.

Hvad gør kollagen i kroppen?

Kollagen er godt for virkelig mange ting. Faktisk er det uundværligt i kroppen. Selvom kollagenniveauet falder med alderen, vil du altid have kollagen i din krop.

Proteinet kollagen kaldes også for “kroppens byggesten”, og det er ikke uden grund. Proteinet er afgørende i dannelsen af knogler og brusk og funktionerne i led og bindevæv.

Udadtil virker kollagen til at holde vores krop ung og sund at se på, men den elasticitet, kollagen giver huden, er ikke kun med til at holde rynkerne for døren. Det bidrager også til en hurtigere sårheling for vores hud.

Hvordan dannes kollagen i kroppen?

Kroppen danner selv kollagen, som er nødvendigt for kroppens funktioner. De to aminosyrer glycin og prolin kombineres i kroppen og bliver til procollagen, som er grundlaget for kollagen.

For at omdanne procollagen til egentligt collagen (kollagen), har kroppen brug for c-vitamin. Af samme årsag er det vigtigt at kombinere kollagen tilskud med c-vitamin.

I nogle tilfælde er det allerede tilføjet som vitamintilskud i selve kosttilskuddet. Du kan dog også få effekten ved at indtage kollagen kosttilskud sammen med mad eller drikkevarer, der er rige på c-vitamin; for eksempel appelsinjuice.

Hvad er kollagen godt for?

Kollagen tilskud er godt for rigtig mange ting. Det er kroppens vigtigste protein, og uden kollagen i kroppen, kan vi ikke fungere.

Nogle af de mange gode ting, kollagen gør for kroppen, er følgende:

 • Gør din hud elastisk
 • Styrker knogler og led
 • Reducerer smerter og stivhed
 • Giver øget muskelstyrke og funktion
 • Forbedrer fordøjelsen
 • Reducerer betændelse

Gør din hud elastisk

Kollagen findes i huden og er det protein, der gør vores hud elastisk. Det vil også sige, at hud rig på kollagen er hud, der ikke har (mange) rynker – og omvendt.

Når kollagenniveauet i kroppen falder, vil huden miste sin elasticitet, og forekomsten af rynker og fine linjer vil stige.

Styrker knogler og led

Kollagen findes naturligt i knogler og led og er en vigtig byggesten for at holde knogler og led sunde og stærke. Det er blandt andet en del af forklaringen på, hvorfor ældre mennesker hurtigere brækker en arm eller et ben.

Tilskud af kollagen bidrager til at holde dine knogler stærke og din mobilitet og fleksibilitet i ledene ved lige.

Reducerer smerter og stivhed

Kollagen findes både i led, sener, muskler, brusk, osv. Faktisk i store dele af kroppen. Kollagenpeptider bidrager til en bedre fleksibilitet og mobilitet i kroppen. Det reducerer ømheder i muskler og smerter i stive led.

Mange sportsfolk bruger af samme årsag også kollagen kosttilskud i deres restitutionsproces. Men også til smerter og stivhud bruges kosttilskud som en del af behandlingen.

Giver øget muskelstyrke og funktion

Proteinet kollagen er nogle af muskulaturens vigtigste byggesten. Kollagen peptider bidrager til at øge muskelstyrken og holde muskelfunktionerne ved lige.

Forbedrer fordøjelsen

Kollagen er faktisk også vigtigt og godt for tarmene. Det skyldes blandt andet, at der findes kollagen i bindevævet, og så har det en vigtig funktion for genopbygning af tarmslimhinden.

Vælger du marine kollagen, er der desuden et højt indhold af aminosyrer, der har en forebyggende virkning på en række forskellige tarmsygdomme.

Reducerer betændelse

Spændstig hud er hud, der er bedre til at hele sår. Det vil sige, at hud og bindevæv, der er rig på kollagen, vil være hurtigere til at hele sår og dermed mindske risikoen for betændelse.

Dertil kommer, at stive led også kan forårsage betændelse i ledene, og eftersom kollagen har en positiv virkning på stivhed, smerter og ømhed, vil det også forebygge ledbetændelse.

Kollagen bivirkninger

Kollagen er et naturligt protein, der i forvejen findes i rige mængder i kroppen; dog faldene i niveau over tid.

Det er samme type kollagen, der findes i visse dyrearter, og derfor er det som udgangspunkt uskadeligt at indtage godkendt kosttilskud, der indeholder kollagen.

Vær opmærksom på, at kollagen i nogle tilfælde er en del af et blandingsprodukt, og at øvrige ingredienser i så fald kan have bivirkninger.

100% ren kollagen er som udgangspunkt uden bivirkninger, såfremt anbefalet mængde overholdes.

Kan man få for meget kollagen?

Det kan være fristende at skrue op for indtaget af kollagen for en bedre effekt, men et for stort indtag fører ikke bedre resultater med sig.

Tværtimod kan det overskydende kollagen medføre problemer med fordøjelsen og sure opstød.

Overdrevne mængder af kollagen kan ophobe sig i kroppen og gøre det svært for de indre organer at fungere optimalt.

Hvordan ved man at man mangler kollagen?

Én ting er, at kollagenproduktionen i kroppen med alderen falder. Det er helt naturligt, omend det har sine følger for krop, hud og hår.

Noget helt andet er decideret kollagen mangel. Mangler du kollagen, kan det komme til udtryk i følgende symptomer:

 • Meget rynket hud
 • Åreknuder
 • Hårtab
 • Svage tænder
 • Overdreven træthed
 • Høj feber
 • Smerter i muskler og led
 • Muskelsvind

Ovenstående kan også særskilt være symptomer på en del andre sygdomme og problemer, så tal med din læge, hvis du mistænker decideret mangel på kollagen.

Hvorfor skal man indtage ekstra kollagen?

I princippet behøver du ikke at indtage kollagen. Det er helt naturligt, at kroppens kollagenproduktion falder med alderen, og det viser sig som helt almindelige alderstegn, herunder især rynker og fine linjer i huden.

Også håret består af store dele kollagen. Det betyder, at det blandt andet er den faldende kollagenproduktion, der betyder, at håret med alderen bliver tyndere og mindre tæt.

Det vil sige, at hvis du gerne vil bevare din stramme hud og dit fyldige hår, er det en god idé at sætte ind med kollagen kosttilskud.

De fleste oplever et begyndende fald i produktionen af kollagen omkring 30 års alderen, men en del oplever det allerede fra 25 års alderen. Og hvert år, fra produktionen begynder at falde, er der årligt et gennemsnitligt fald i produktionen på 1-2%.

Kollagenindholdet i kroppen bliver altså lavere og lavere for hvert år, hvilket giver flere og flere tegn på aldring – medmindre du tager kosttilskud af kollagen.

Hvor hurtigt virker kollagenpulver?

Der er stor forskel fra person til person, hvornår effekten af et collagen tilskud begynder at vise sig. Det afhænger blandt andet af det collagen-niveau, du i forvejen har i kroppen, men også typen af collagen.

De fleste vil opleve en begyndende effekt indenfor 6-12 uger, men der kan både gå kortere og længere tid – og det er helt normalt.

Det kræver altså, at du giver tilskuddet en seriøs chance og ikke springer fra efter et par uger på grund af manglende effekt.

De fleste vil have et nogenlunde overblik over den endelige effekt efter 2-3 måneder.

Den optimale effekt af collagen kræver også rigelige mængder af c-vitamin i kroppen, da dannelsen af naturligt collagen kræver c-vitamin. Hvis du ikke får c-vitamin nok via kosten, kan du med fordel tage et c-vitamin tilskud eller vælge collagen kosttilskud med c-vitamin.

Vær dog opmærksom på, at fordi kroppens egen collagen-niveau er faldende resten af livet, vil du skulle fortsætte med at tage kosttilskud af collagen (og c-vitamin) for at bibeholde effekten.

Hvor meget kollagen skal man indtage?

Der kan være forskel fra produkt til produkt, hvor meget kollagen, du skal indtage på daglig basis for at opnå den ønskede effekt.

Du bør som udgangspunkt altid følge producentens anvisninger.

Af et 100% naturligt collagen tilskud vil du typisk skulle indtage op til 10 gram på daglig basis.

De mest populære kollagen kosttilskud

Der findes forskellige typer af kosttilskud med collagen eller collagenpeptider. Virker collagen creme ikke, kan du med fordel prøve en anden type.

Hvad, du vælger, afhænger også af formålet. Collagen til huden er måske fint nok i form i creme, men vil du gerne have en virkning på muskler og led også, bør du vælge et produkt, der indtages oralt, såsom pulver eller piller.

Kollagen pulver

Collagen pulver er tilskud i pulverform. Det skal blandes op i væske; gerne smoothies eller juice ligesom andre typer af proteinpulver.

Collagen pulver er velegnet til dig, der alligevel drikker smoothies, eller som træner og blander proteinshakes.

Læs mere: Bedste kollagenpulver

Kollagen piller

Collagen piller svarer til andre typer af vitaminpiller. Det er nemt at tage. Også på farten. Og de kræver ikke andet end en slurk vand at skylle ned med.

Læs mere: Bedste kollagen piller

Kollagen vingummier

Har du svært ved at sluge piller, og har du ikke tid eller lyst til at lave daglige Collagensmoothies, kan du med fordel vælge collagen vingummi.

Som med så mange andre typer af vitaminvingummier, kan du også få collagen tilskud i velsmagende vingummiform.

Kollagen creme

Vil du gerne rynkerne til livs, kan du speede processen op ved at supplere med kollagen til huden i form af kollagen creme, der smøres direkte på huden for at reducere rynker. Her vil du typisk opleve en hurtigere virkning på netop huden.

Læs mere: Bedste kollagen creme

Kollagen i kosten

Collagen findes ikke kun i vores krop, men i høj grad også hos dyr.

Når du køber collagen tilskud, er det typisk lavet af knogler, brusk og hud fra okse eller skind og ben fra fisk.

Det vil sige, at du med fordel kan tage knogler fra okse og fisk – men også fra svin, kylling og andre dyr – og koge suppe eller fond på, så du dén vej kan få glæde af collagen i mad.

Ligesom hos mennesker findes collagen også i muskler hos dyr, og du vil derfor også få en vis mængde collagen ved at spise kød fra dyr; det gælder i princippet alle typer af dyr.

Der findes forskellige typer af stoffer i frugt og grønt, som kan hjælpe til at øge kroppens naturlige produktion af collagen. Det gælder for eksempel i spinat, peberfrugt, kål, broccoli, bananer, hvidløg, jordbær og hindbær.

Andre fødevarer kan have samme effekt som ovenstående grøntsager; altså at bidrage til at øge kroppens egen collagen-produktion, herunder eksempelvis kartofler, nødder, tofu, tang, soja, æg og ost.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget kollagen skal jeg indtage om dagen?

Collagen tilskud er forskelligt, og du bør altid følge producentens anvisninger. En retningslinje vil være 10 gram collagen om dagen, men de fleste tilskud indeholder mindre collagen.

Er der bivirkninger ved collagen?

Collagen er et naturligt protein i kroppen, så hvis du finder et naturligt kosttilskud, der indeholder 100% collagen, er der ingen bivirkninger, så længe du holder dig til den anbefalede daglige mængde.

Hvordan får jeg mere kollagen?

Du kan spise dig til mere collagen, men du kan også med fordel tage et collagen kosttilskud for at booste kroppens collagen-niveau.

Hvilke fødevarer indeholder kollagen?

Kød og visse grøntsager, frugter og bær indeholder collagen. Det samme gælder suppe og fond, der er kogt på knogler fra dyr.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.