Kosttilskud

Marine kollagen guide: Dette skal du vide & bedste produkter

Vil du lære mere om marine kollagen, eller finde de bedste produkter af slagsen? Så læs med her.

skrevet af Josefine Vestergaard

marine kollagen

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Med alderen falder kroppens naturlige collagen niveau, og hvis du gerne vil undslippe fine linjer og rynker, skal du derfor i gang med et collagen kosttilskud, når du når 30 års alderen (og i nogle tilfælde allerede fra omkring 25 års alderen).

Det bedste collagen på markedet er marine collagen; altså collagen fra fisk. Det består 100% af den type collagen, som vi har mest af i vores krop. Denne type collagen kaldes type 1.

I artiklen her kan du læse alt, du har behov for at vide om marine collagen, ligesom du får anbefalinger til nogle af markedets bedste produkter.

Bedste marine kollagen

Nedenfor har vi samlet 3 af de bedste marine collagen produkter på markedet.

Her får du hjælp til at vælge præcis den type collagen, du foretrækker, uanset om du ønsker 100% rent collagen eller blandingsprodukter med ingredienser, der bidrager til at øge kroppens naturlige collagen niveau såsom c-vitamin.

Bedste med Vitamin C

Nutrinic Kollagen+

100% Marine Kollagen Pulver

Green Goddess Marine Collagen Natural

100% Marine Kollagen Piller

Weight World Marine Kollagen Piller

Nutrinic Kollagen+

Nutrinic Kollagen+

Kosttilskud med collagen, vitamin-c og zink, der kommer i praktiske dagsdoser. Dokumenteret effekt.

Bedste egenskaber

 • Indeholder marine collagen, vitamin-c og zink
 • Smag af citrus
 • Klinisk dokumenteret effekt

Her får du et kosttilskud, der består af det effektive marine collagen blandet med vitamin-c og zink med en mild og autentisk smag af citrus.

Og det er faktisk ikke en helt dum blanding at vælge, da vitamin-c stimulerer kroppens egen produktion af collagen, mens zink bidrager til vedligeholdelse af hud, hår og negle. Dermed får du et produkt, der både virker på den kortere og længere bane.

Og netop denne type collagen tilskud har da også klinisk dokumenteret effekt på både rynker, fasthed, elasticitet og glød. Dertil kommer alle de mange andre fordele, collagen har for kroppen.

Den daglige dosis består af et på forhånd opmålt brev, der indeholder 5000 mg collagen, 80 mg vitamin-c og 5 mg zink.

Green Goddess Marine Collagen Natural

Green Goddess Marine Collagen Natural

100% rent collagen kosttilskud, der er smagsneutralt og dermed kan bruges i alle typer af mad- og drikkevarer.

Bedste egenskaber

 • 100% hydrolyseret marine collagen
 • Smagsneutralt
 • Inkl. e-bog med opskrifter

Green Goddess’ marine collagen er 100% rent marine collagen pulver, der har gennemgået hydrolyse, så proteinerne er nedbrudt i mindre stykker og dermed sikrer optimal optagelse i kroppen.

Pulveret er smags- og lugtneutralt og kan dermed let indgå i din daglige rytme, uanset om du vil putte den i smoothies, drysse den over morgenkaffen eller blande den i yoghurten.

Med i købet medfølger en gratis e-bog, der kommer med 24 opskrifter, hvor collagen pulveret kan indgå.

Den anbefalede daglige dosis er på 10 gram, hvilket svarer til 1-2 spsk.

Pure Marine Collagen Piller

Marine Kollagen Piller

Marine collagen piller fra Weight World af 100% hydrolyseret marine collagen, der sikrer optimal optagelse.

Bedste egenskaber

 • 100% hydrolyseret marine collagen
 • Kapselform
 • Tilfredshedsgaranti

Som et hurtigt og nemt supplement til marine collagen pulver, kan du vælge marine collagen piller.

Udover at være nemme at have med på ture og rejser, kræver kapsler heller ikke den store indsats i forhold til mad eller drikke. De kan i princippet tages helt uden noget, men de fleste vil have glæde af at skylle efter med et glas vand.

Den anbefalede daglige dosis er på 2 kapsler, hvilket svarer til 1170 mg kollagen, og det vil for mange bidrage til et synligt resultat efter omkring 12 uger.

Hvad er marine kollagen?

Marine collagen er collagen, der kommer fra fisk.

I mange tilfælde vil der være tale om overskudprodukter fra fiskeindustrien, så der dermed også er tale om et bæredygtigt produkt.

Collagen fra fisk kommer fra fiskeben og fiskeskind, der består af samme type collagen, som kroppen fortrinsvis består af; type 1 collagen.

Er marine kollagen bedre end andre typer?

Når der tales om marine collagen, omtales det typisk som den bedste form for collagen.

Det skyldes, at marine collagen består 100% af type 1 collagen, som er den type protein, menneskekroppen fortrinsvis består af. Det optages samtidig 1,5 gange hurtigere i kroppen end andre typer af collagen.

Til sammenligning består bovine collagen – collagen fra kvæg – både af type 1 og type 3. Bovine er dermed ofte en billigere og ikke lige så effektiv type som marine.

Der findes dog collagen, der er endnu bedre; såkaldt hydrolyseret kollagen, som er collagen proteiner (for eksempel marine collagen), der er brudt ned i mindre stykker og dermed optages hurtigere og mere effektivt i kroppen.

Er marine kollagen sundt?

Marine collagen er den samme type kollagen, som fortrinsvis findes i din krop i forvejen. Kollagen har enormt mange sundhedsmæssige fordele.

Overordnet set kan det siges, at marine collagen bidrager til at holde krop, hud og hår yngre i længere tid.

Det ses blandt andet ved en glattere hud med færre fine linjer og rynker, tykkere og mere elastisk hår og en krop, hvor leddene holdes fleksible og ikke bliver stive.

Hvad er marine collagen godt for?

Marine collagen har rigtig mange fordele. De fleste ved, at collagen er godt for huden og giver en mere elastisk hud med færre rynker og fine linjer, men collagen kan meget mere end det.

Kollagen findes nemlig mange andre steder i kroppen end i huden. Der findes blandt andet collagen i hår, negle, tænder, bindevæv, sener, brusk, muskler og led.

Når du tager collagen marine pulver eller andre typer af collagen tilskud, vil du blandt andet kunne opleve stærkere tænder, hår og negle.

Også muskler og led gavner af tilskud af collagen. Det giver fleksibilitet, som mindsker ømme muskler og stive led og mindsker risikoen for betændelse i både led og hud.

Er marine collagen pulver bedre end piller?

Der findes overordnet set to forskellige typer af marine collagen tilskud:

 • Marine collagen pulver
 • Marine collagen piller

Begge dele skal indtages som en daglig dosis for at opnå den ønskede effekt, og begge dele har en anbefalet daglig dosis på omkring 10 gram.

Piller – eller kapsler – skal sluges og eventuelt skylles ned med vand, mens pulver skal blandes i mad eller drikke.

Noget pulver er smagsneutralt og varmebestandigt og kan i princippet bruges i alle typer af mad og drikke, hvilket gør det nemt.

Andet pulver har for eksempel smag af citrus og kan med fordel blandes i vand eller smoothies.

Eftersom begge dele indtages oralt og skal igennem fordøjelsessystemet, er der ikke nogen dokumenteret effekt for, at det ene skulle være bedre end det andet. Det er altså en smagssag, hvorvidt du foretrækker kollagen piller eller kollagen pulver.

Med eller uden vitaminer?

Udover at vælge, hvorvidt du foretrækker pulver eller piller, skal du også overveje, hvorvidt du ønsker et rent produkt eller et blandingsprodukt.

Med et rent produkt ved du, præcis hvor meget collagen, du indtager, og du kan nemt selv bestemme indtag af vitaminer og mineraler ved siden af.

Vælger du et blandingsprodukt, der måske indeholder vitamin-c eller hyaluronsyre, får du et produkt, der måske indeholder mindre collagen, men som til gengæld bidrager til at stimulere kroppens egen produktion.

Uanset, om du vælger et blandingsprodukt eller et rent produkt, er det en god idé at tage vitamin-c ved siden af, da vitaminet stimulerer kroppens collagen-produktion og dermed også på sigt bidrager til en bedre elasticitet i huden.

Vær desuden opmærksom på, at blandingsprodukter kan komme med smag. Det kan for eksempel være en mild og autentisk smag af citrus, der kan være lækker i en smoothie. Er du selektiv med smage, bør du læse produktbeskrivelsen en ekstra gang.

Hvad er forskellen på marine collagen og bovine collagen?

De to mest solgte varianter af collagen er i Danmark henholdsvis marine collagen og bovine collagen.

Forskellen er først og fremmest, hvor collagenet kommer fra. Marine collagen kommer fra skind og ben fra fisk, mens bovine collagen kommer fra hud og knogler fra kvæg.

Derudover er der forskel på de typer af collagen, som marine og bovine er.

Marine er 100% type 1 collagen, som er den type, der fortrinsvis findes i vores hud og krop.

Bovine er en blanding af type 1 og type 3. Begge typer findes også i vores krop, men fortrinsvis type 1.

Dertil kommer, at marine collagen typisk er et mere bæredygtigt produkt, og at denne type collagen optages 1,5 gang hurtigere end bovine collagen og andre typer af collagen.

Begge typer af collagen kan gennemgå hydrolyse og dermed sælges som hydrolyseret kollagen, som er nemmere at optage i kroppen, fordi proteinerne er nedbrudt i mindre peptider, der hurtigere fordøjes.

Ofte stillede spørgsmål

Er der bivirkninger ved collagen?

Marine collagen som tilskud består af samme type collagen, som fortrinsvis er i huden og kroppen. Der er dermed ingen kendte bivirkninger ved at tage marine collagen (medmindre du lider af allergi overfor fisk).

Hvor længe må man tage collagen?

Collagen niveauet i kroppen falder fra 30 års alderen og resten af livet. Der er dermed ingen grænse for, hvor længe du må tage collagen. Proteinet bidrager til at holde krop og hud ung i længere tid.

Smager marine collagen af fisk?

Du kan godt være uheldig, at billige varianter af marine kollagen pulver smager af fisk. Vælger du et ordentligt produkt, vil du dog opleve, at det enten er smagsneutralt eller med tilsat smag (af for eksempel citrus).

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.