Kosttilskud

Hvad er hydrolyseret kollagen, og hvorfor er det godt for kroppen?

Hydrolyseret kollagen er en specifik måde at bearbejde kollagenet på. Men er det bedre?

skrevet af Josefine Vestergaard

hydrolyseret kollagen

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Hydrolyseret kollagen er en letoptagelig type kosttilskud, der giver mere elastisk hud og hår, så du kan bevare din ungdommelighed længere.

Med alderen falder kollagenniveauet i kroppen og efterlader huden mindre elastisk og med flere rynker. Også håret, tænder og negle påvirkes og bliver tyndere og mere sårbare med alderen.

Derfor kan du have behov for et tilskud af kollagen-peptider, der kan hjælpe kroppen til at bevare sit kollagenniveau og sin ungdommelighed, så huden befries for rynker og fine linjer.

Hvad er kollagen?

Kollagen-peptider – også bare kaldet kollagen – er et protein, der naturligt findes i vores krop. Faktisk et af de mest almindelige proteiner. Der er både kollagen i vores hud, hår, negle, tænder, knogler, muskler, led, sener, bindevæv og brusk.

Mange dele af vores krop har altså brug for denne type proteiner for at kunne fungere optimalt.

Som med så mange andre funktioner i kroppen, falder kollagenproduktionen med alderen. Det får betydning for vores indre og ydre, der ikke længere er så spændstigt og elastisk, som det har været takket være proteinet.

Faldet i kollagenniveauet varierer fra person til person, men man siger, at niveauet i gennemsnit falder med 1-2% om året fra 30 års alderen (og hos nogle begynder faldet allerede fra 25 års alderen).

Det betyder først og fremmest en mere slap hud med flere rynker, og at håret bliver tyndere og kedeligere at se på.

Kroppen kan dog hjælpes til at bevare sin ungdommelighed lidt længere ved at tilføre kollagen-peptider udefra. Enten i form af kollagen kosttilskud eller hudplejeprodukter med kollagen.

Hvad er hydrolyseret kollagen?

Hydrolyseret kollagen er et tilskud, hvor proteinet er spaltet i mindre amoinosyrekæder. Det gør proteinet nemmere at optage i kroppen og har derfor en hurtigerevirkende effekt.

Det vil sige, at det egentlig bare er “almindelig” kollagen – der typisk stammer fra enten fisk (marine kollagen) eller kvæg (bovine kollagen), der har gennemgået en hydrolyse-proces, hvor proteinerne er nedbrudt i mindre dele for en nemmere og hurtigere fordøjelse og optagelse.

I praksis betyder det, at du hurtigere kan se en effekt på huden og håret.

Forskellen på almindelig og hydrolyseret kollagen

Der er i princippet ikke forskel på almindelig kollagen og hydrolyseret kollagen. Dét, der er forskel på, er hvor hurtigt og effektivt kollagenet optages i kroppen – og hvor hurtigt det altså har en synlig effekt.

Hydrolyseret kollagen er nedbrudt i mindre dele, og derfor optages det hurtigere og mere effektivt i kroppen.

Det vil sige, at du formentlig vil opleve en hurtigere effekt af dit kosttilskud, hvis det er med hydrolyseret kollagen frem for almindeligt.

Bedste hydrolyserede kollagen

Det bedste kollagen er såkaldt hydrolyse kollagen; altså kollagen, der er brudt ned i mindre bider for en nemmere fordøjelse og optagelse. Kollagen, der har gennemgået hydrolyse, er typisk marine eller bovine kollagen – altså kollagen fra fisk eller kvæg.

The Solution fra Oslo Skin Labs

Prisvindende kollagen, der har gennemgået hydrolyse, og derfor optages hurtigt og nemt i kroppen.

Bedste egenskaber:

  • 100% hydrolyseret kollagen
  • Ingen tilsætningsstoffer
  • Dokumenteret effekt

The Solution er 100% kollagen-protein uden tilsætningsstoffer. Det er altså et rent og naturligt tilskud, som du kan tage med ro i sindet.

Kollagen kommer i smagsneutral pulverform, som er doseret på forhånd, og som nemt kan blandes op i et glas vand eller juice.

Kollagenet har dokumenteret effekt på at øge hudens elasticitet, mindske rynker og fine linjer og reducere appelsinhud.

Fordele og ulemper ved hydrolyseret kollagen

Den helt store fordel ved hydrolyse kollagen er, at det er nemmere at fordøje og optage end et almindeligt protein-tilskud.

Det vil i praksis sige, at du hurtigere og i højere grad får glæde af dit kosttilskud. Du får hurtigere resultater at se i form af mere spændstig hud, færre rynker og et mere glansfuldt hår med bedre elasticitet.

Den eneste umiddelbare ulempe ved hydrolyseret protein er, at der ikke nødvendigvis er opgivet, hvilken type, der er tale om. Altså hvorvidt kollagenet kommer fra fisk eller kvæg.

Det behøver dog ikke nødvendigvis at have den store betydning; netop fordi hydrolyseret kollagen er nemmere at optage, og derfor er bovine lige så godt som marine kollagen, når blot det har gennemgået hydrolyse.

Andre typer kollagen

Der findes i alt 28 forskellige typer af kollagen, men når man snakker om kosttilskud, taler man typisk om type 1, 2 og 3.

Type 1 er den type kollagen, som kollagen i kroppen 80-90% består af.

De fleste kollagentilskud på det danske marked er baseret på enten kollagen fra fisk (skæl, skind og fiskeben), der kaldes marine, eller fra kvæg (hud og knogler), der kaldes bovine.

  • Kollagen fra fisk (marine kollagen) består 100% af kollagen type 1.
  • Kollagen fra kvæg (bovine kollagen) består af en blanding af kollagen type 1 og type 3. Det er typisk en billigere type af kollagen, men også knap så effektiv.

Marine kollagen optages 1,5 gange hurtigere og har dermed en hurtigere effekt; også fordi det består udelukkende af den type kollagen, der fortrinsvis findes i vores krop i forvejen.

Er der tale om et produkt, der har gennemgået hydrolyse, vil typen dog være underordnet, da hydrolyse-processen medvirker til en hurtigere og bedre optagelse i kroppen.

Hvilken slags kollagen er bedst?

Som udgangspunkt er det bedste kollagen dét, der minder mest om det, vi i forvejen har i kroppen. Og så bør du naturligvis vælge rene produkter uden en masse tilsætningsstoffer.

Forskning er ikke helt enig, men meget peger på, at kollagen fra fisk optages bedre og hurtigere end andre typer kollagen.

Derudover optages kollagen, der har gennemgået hydrolyse, hurtigere og mere effektivt i kroppen end andre typer af kollagen (uanfægtet om det er marine eller bovine).

Kollagen, der har gennemgået hydrolyse, kaldes også “præ-fordøjet” kollagen, hvilket går meget godt i spænd med, at det er nemmere at fordøje og optage i kroppen.

Ofte stillede spørgsmål

Er kollagen og gelatine det samme?

Gelatine stammer fra proteinet kollagen. Gelatine er altså ikke det samme som kollagen, men en del af det.

Er kollagen og protein det samme?

Kollagen er et af de mange proteiner, der findes. Proteiner består af en række aminosyrer i kæder, der kaldes peptider.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.