Hud

Hyaluronsyre guide: Sådan virker dette naturlige anti-age middel

Alt du bør vide om hyaluronsyre, hvorfor det virker, og meget mere.

skrevet af Josefine Vestergaard

hyaluronsyre

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Går du op i hudpleje, eller leder du efter den helt rigtige anti-age creme, er du sikkert stødt på ingrediensen hyaluronsyre.

Hyaluronsyre er et naturligt stof, der har en god effekt på en lang række hudproblemer, og så er det effektivt i bekæmpelse og forebyggelse af rynker.

Men hvad er hyaluronsyre egentlig? Og hvorfor er det en så effektiv ingrediens? Det kan du læse meget mere om i guiden her.

Hvad er hyaluronsyre?

Hyaluronsyre er et naturligt, geleagtigt stof, der findes i vores led, bindevæv og øjne. Stoffets primære funktion er at binde fugten, og det er dét effektivt til. Hyaluronsyre kan nemlig binde væske 1.000 gange sin egen vægt.

Problemet med hyaluronsyre er, at kroppens naturlige produktion falder med alderen. Det resulterer i slap og tør hud, der ser ældre og ældre ud.

Den nedsatte produktion af hyaluronsyre er også årsagen til, at mange lider af tørre hænder eller pletter, når temperaturen ændrer sig.

Især om efteråret og vinteren.

Derfor er hudplejeprodukter med hyaluronsyre et effektivt middel mod blandt andet rynker og tør hud, da det hjælper huden med at binde væsken bedre. Ligesom huden selv kunne førhen.

I praksis vil det sige, at huden bliver stimuleret til at binde væsken bedre, ligesom den kunne, da den var yngre og havde en højere produktion af hyaluronsyre.

En hud, der formår at binde væsken på en hensigtsmæssig måde, er en sund og spændstig hud med færre fine linjer og rynker.

Hvad gør hyaluronsyre for huden?

Vi har allesammen hyaluronsyre i kroppen i forvejen, og derfor er det også én af de gode, naturlige ingredienser, du kan vælge i din hudpleje.

Du booster simpelthen bare kroppens eget niveau af et stof, der allerede er en naturlig del af dig.

Ved at vælge hudpleje med hyaluronsyre, får du en sundere hud med færre rynker. Stoffet har nemlig følgende fordele:

 • Binder væske
 • Forebygger rynker
 • Bekæmper uren hud
 • Øger din kollagenproduktion

Binder væske

Hyaluronsyres største formål i hudplejeprodukter er at binde fugten i huden.

Det vil sige, at den fugt, der naturligt er i huden (og som bliver tilført via hudplejeprodukter) vil blive der i længere tid.

Det modvirker udtørring og dehydrering af huden, hvilket har en lang række positive effekter såsom med en mere elastisk, glat og sund hud med en mindre tendens til at rynke.

Forebygger rynker

En tør og dehydreret hud vil have større tendens til at danne fine linjer og rynker. Simpelthen fordi en tør hud er mindre elastisk og spændstig.

Er huden rig på hyaluronsyre, vil den binde væsken bedre og dermed holde sig sund og elastisk, hvilket forebygger rynker.[1]

Der er mange andre naturlige ingredienser, der også bidrager til både at fugte og binde fugten i huden, og det kan dermed være en fordel af vælge produkter, der er fugtgivere til huden på flere forskellige parametre.

Bekæmper uren hud

Hyaluronsyre styrker hudens elasticitet.

Og en mere elastisk hud er en hud med mindre porrer og dermed mindre tendens til bumser og akne.

Er huden sund og fugtig, vil du generelt opleve en mere glat og mindre problemfyldt hud. Vil du gerne bekæmpe akne og bumser, kan du med fordel vælge produkter, der også indeholder salicylsyre, niacinamid og A-vitamin.

Øger din kollagenproduktion

Hyaluronsyre binder i sig selv væsken i hudens celler, men stoffet hjælper også til at booste hudens naturlige kollagenproduktion.

Kollagen er endnu ét af hudens naturlige stoffer, der holder huden elastisk og spændstig, men hvor produktionen naturligt falder med alderen.

Kroppens egen produktion af hyaluronsyre vil ikke øges af at du bruger creme eller serum med hyaluronsyre. Dermed kræver det, at du kontinuerligt smører huden med det aktive stof.

Her er kollagen anderledes: brug af hyaluronsyre booster nemlig kroppens naturlige produktion af kollagen, og det giver en mere langsigtet virkning, da huden så bliver bedre til selv at holde på væsken.[2]

Har du en velfungerende kollagenproduktion, har det ikke lige så stor betydning, hvis du glemmer at påføre dit hudplejeprodukt en dag eller to, hvor mængden af hyaluronsyre så er lavere.

Er der bivirkninger ved hyaluronsyre?

Din krop producerer helt naturligt hyaluronsyre, og det er dermed én af de naturlige ingredienser, du typisk kan vælge med god samvittighed til alle hudtyper. Stoffet er nemlig i kroppen i forvejen.

Afhængigt af produktets øvrige ingredienser, kan der ved hudplejeprodukter altid være en vis risiko for lokalt udslæt eller rødme. Har du sensitiv hud, bør du vælge hudplejeprodukter, der er særligt egnet til det.

Det kan være en god idé at afprøve et nyt hudplejeprodukt for hyaluronsyre bivirkninger på et begrænset og mindre udsat område for at opdage en eventuel allergisk reaktion eller irriteret hud, inden du bruger produktet i hele hovedet.

Oplever du en reaktion, er det ikke nødvendigivs på grund af hyaluronsyren. Det er risikoen faktisk ret lille for. Der er større chance for, at det er én af produktets øvrige ingredienser, der generer huden. Derfor kan du med fordel forsøge dig med et andet hyaluronsyre produkt.

Hvor findes hyaluronsyre?

Naturlig hyaluronsyre findes blandt andet i vores led, bindevæv og øjne. Du kan indtage hyaluronsyre naturligt, fortrinsvis via kød og særligt indvolde såsom lever, men der findes også mindre mængder af hyaluronsyre i citrusfrugter, bladgrøntsager og bananer.

Det vil altså sige, at du godt kan tilføre kroppen og huden ekstra hyaluronsyre ved at spise efter netop dét. Kombinerer du det med en dagcreme eller serum, kan du så med fordel tilføre hyaluronsyre både indefra og udefra.

Hvem kan have gavn af hyaluronsyre?

I 50 års alderen halveres kroppens naturlige produktion af hyaluronsyre, hvilket er medvirkende til en øget tendens til rynker fra denne alder.

Men allerede fra omkring 30 års alderen begynder produktionen af hyaluron at falde lige så stille, og det er altså allerede fra denne alder, at produkter med et indhold af hyaluronsyre anbefales mod rynker.

Ligesom med så mange andre ting i kroppen, er vores produktion af hyaluronsyre i huden forskelligt fra naturens side. Derfor kan du – også selvom du er yngre end 30 år – faktisk have gavn af produkter med hyaluronsyre. Det gælder for eksempel hvis du lider af tør hud.

Hyaluronsyre serum, hyaluronsyre tabletter eller hyaluronsyre creme kan bidrage til en sund og velplejet hud med færre rynker og mere fugt.

Hudplejeprodukter med hyaluronsyre

Flere og flere producenter af hudplejeprodukter har fået øjnene op for det fantastiske i at anvende naturlige ingredienser som hyaluronsyre i deres produkter. Nedenfor får du et overblik over nogle af markedets bedste produkter med hyaluronsyre.

danish skincare hudpleje serie sæt

Hudpleje rutine: Danish Skin Care

En fuld hudpleje serie til dig, der gerne vil have mere end bare hyaluronsyre.

Bedste egenskaber

 • Fuld rutine der dækker alle behov
 • God til alle typer hud
 • Fyldt med aktive ingredienser

Det anerkendte Danish Skin Care har lavet et helt hudplejesæt med hyaluronsyre. Nemmere bliver det faktisk ikke.

Sættet indeholder ansigtsrens, dybdegående rens, dagcreme, natcreme og læbepomade.

Hele sættet kan fås enten til normal til fedtet hud eller til tør hud, så du er sikker på at få et sæt, der lever op til dine behov.

Alle produkter er baseret på videnskab, og noget af det rigtig fede ved Danish Skin Care er, at du kan se før- og efter-billeder fra en masse tidligere og nuværende kunder.

Produkterne indeholder ikke bare hyaluronsyre, men en lang række af ingredienser, som har klinisk dokumenterede effekter på forskellige hudproblemer.

Derfor anbefales produkterne både til dig, der gerne vil forebygge rynker, men også mod rødme, tør hud og solskader.

Nogle af de ingredienser, hudplejeserien indeholder, er følgende:

 • A-vitamin
 • C-vitamin
 • B5-vitamin
 • E-vitamin
 • Hyaluronsyre
 • Salicylsyre
 • Niacinamide
 • Aloe Vera

Baseret på ingredienslisten er det intet under, at produkterne fra Danish Skin Care får ekstremt gode anmeldelser.

Perfect Skin Moisturizer

Creme: Perfect Skin Moisturizer

Perfect Skin Moisturizer er en fugtighedscreme der både er dybdevirkende og meget mild, så der er i princippet både tale om natcreme, serum og øjencreme i ét og samme produkt.

Bedste egenskaber

 • Fuld af vitaminer
 • Mild og god til sensitiv hud

Leder du ikke efter en hel hudplejerutine, men blot en hyaluronsyre creme, kan du også finde den hos Danish Skin Care.

Det er dog ikke kun hyaluronsyre, du får glæde af med cremen her. Listen af aktive ingredienser er lang og tæller blandt andet A-vitamin, B5-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, Niacinamide og Salicylsyre.

Der er altså tale om en effektiv creme, der booster hudens indhold af fugt og evne til at binde fugten fremadrettet. Produktet er mildt og kan bruges af alle hudtyper.

THE ORDINARY Hyaluronic Acid

Serum: The Ordinary Hyaluronsyre serum

The Ordinary er billig hudpleje af høj kvalitet. Her får du et hyaluronsyre serum, der har til formål at forbedre udstråling, glød og hudstrukturen

Bedste egenskaber

 • Binder fugt
 • Forbdrer glød
 • Til at betale

Produktet koster meget lidt sammenlignet med lignende serummer på markedet – og det har alligevel et indhold på 2% af hyaluronsyre, hvilket er til den pæne side.

Da der er tale om et serum, er det oplagt at bruge under din dag- eller natcreme for at tilføre huden ekstra fugt.

Hvilket hudplejeprodukt med hyaluronsyre virker bedst?

Rigtig mange forskellige brands og produkter indeholder hyaluronsyre – men hvad virker egentlig bedst?

Ofte vil det være en god idé at vælge produkter med flere forskellige aktive ingredienser, der komplimenterer hinanden.

Alternativt kan man vælge forskellige produkter med et højt indhold af forskellige aktive ingredienser.

På den måde styrker du huden og dens fugtbalance på flere forskellige parametre på samme tid, og det har for de fleste en god effekt.

Vælg for eksempel gerne produkter, der både er rige på hyaluronsyre, C-vitamin, A-vitamin og niacinamide.

Det giver en sund hud, der syner frisk og ung.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er hyaluronsyre godt for huden?

Hyaluronsyre er godt for huden, fordi det er en naturlig ingrediens, der i forvejen er i huden, men hvor produktionen falder med alderen. Du kan dermed holde din hud ung og frisk i længere tid ved at tilføre stoffet udefra for eksempel via anti-age creme med hyaluronsyre.

Hvornår skal man bruge hyaluronsyre?

De fleste har glæde af at bruge produkter med hyaluronsyre eller hyaluronsyre kosttilskud fra 30 års alderen, hvor kroppens naturlige produktion af hyaluronsyre i huden begynder at falde. Produktionen falder drastisk fra 50 års alderen, hvor alle typisk har glæde af det.

Hvilken hyaluronsyre er bedst?

Det afhænger af din hud, hvilket hyaluronsyre produkt, der virker bedst for dig. Mange har stor glæde af serum med hyaluronsyre, da det trænger dybere ind i huden end creme. Især i kombination med C-vitamin.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.