Hud

Hvad virker mod rynker? (Guide & bedste midler)

Læs med i denne guide hvor vi kommer med vores 11 bedste råd mod rynker.

skrevet af Josefine Vestergaard

hvad virker mod rynker

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Rynker er en naturlig del af hudens aldring, og de kan i princippet ikke forhindres.

Det betyder dog ikke, at der ikke er noget at gøre for at forebygge rynker eller få færre rynker, når de allerede er begyndt at vise sig.

Der er nemlig en lang række af forskellige tiltag, du kan gøre, for at få en mere spændstig og elastisk hud, som giver færre rynker, eller som forsinker aldringsprocessen i huden.

Hvad virker mod rynker?

Har du allerede rynker, skyldes det i grove træk, at hudens elasticitet ikke er den samme, som den har været. Huden bliver altså mere slap med tiden, hvilket er helt normalt.

For nogle er det ikke et problem med lidt fine rynker hist her, mens det for andre bliver en kosmetisk gene.

Når du er én af dem, der er generet af dine rynker, skyldes det måske i høj grad, at rynker får dig til at se ældre ud.

Vil du gerne bevare dit friske og ungdommelige udseende, kan du med fordel hjælpe huden på vej til at holde sig sund og stærk i længere tid.

11 gode råd mod rynker

Rynker er heldigvis ikke bare rynker. Uanset, om de kun er begyndt at vise sig, eller om det er et tiltagende problem, er der altid noget, du kan gøre for at få færre fine linjer eller forebygge rynker.

 • Pas på solen
 • Smid cigaretterne væk
 • Medicinsk behandling mod rynker
 • Spis kollagen kosttilskud
 • Brug en retinol Creme
 • Hold dig aktiv
 • Spis en varieret kost
 • Drik nok vand
 • Få masser af søvn
 • Skru ned for alkohol og koffein
 • Masser og træn huden i ansigtet

Pas på solen

Det er ikke kun solarie, der ælder og skader huden; det gør solen også. Dermed ikke sagt, at du helt og holdent skal undgå solen, der jo er en naturlig del af vores hverdag.

Du skal blot tænke over at beskytte huden og ikke at udsætte den for den stærke middagssol mere end højst nødvendigt.

Noget af det, du kan gøre for at beskytte huden mod solen, er at sørge for at smøre dig ind i solcreme, der indeholder både UVA- og UVB-beskyttelse. Du kan også bruge en dagcreme med SPF beskyttelse.

I Danmark anbefales påsmøring af solcreme fra april til september, men du skal naturligvis også huske solcremen, når du er ude at rejse.

Når du opholder dig i solen, bør du desuden supplere solcremen med skygge til ansigtet i form af solhat eller kasket.

Smid cigaretterne væk

Cigaretter er som bekendt ikke en særlig sund vane. Ikke desto mindre er der mange, der ryger.

Rygning skader de små blodkar, hvilket ødelægger blodgennemstrømningen og øger risikoen for rynker. Det gælder især i området omkring munden.

Vil du gerne fjerne rynker ved munden, bør du altså smide cigaretterne helt væk. Det kan naturligvis have en effekt at skære ned, men det bedste – set i et rynkemæssigt perspektiv – er altså at droppe dem helt.

Medicinsk behandling mod rynker

Vil du gerne rynkerne helt til livs – uden at ændre det store på din livsstil – er der en række medicinske og kirurgiske behandlinger at vælge imellem.

Disse behandlinger er ikke dækket af den offentlige sygesikring, og de er dermed for egen regning.

Der findes blandt andet laserbehandlinger, A-vitaminpræparater, botox og egentlig kirurgi.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at medicinsk behandling og kirurgi løser problemet her og nu, men ikke stopper huden i at ældes.

Det vil altså sige, at du skal gentage behandlingerne jævnligt for at opnå en fortsat effekt.

Spis kollagen kosttilskud

Kollagen er et protein, der er vigtigt for både krop og hud.

I forhold til rynker kan proteinet være med til at genopbygge hudens elasticitet og evne til at binde fugt, hvilket vil mindste forekomsten af fine rynker og linjer.

Kollagen kan fås som et egentligt kosttilskud, såsom kollagenpulver, men kan med fordel suppleres med en ansigtscreme med kollagenindhold, så virkningen kommer både indefra og udefra.

Brug en retinol creme

Retinol fremskynder produktionen af hudceller. Det vil altså sige, at huden bliver fornyet hurtigere, når den tilføres retinol.

Derfor indeholder en god anti-age creme blandt andet retinol, men også gerne øvrige aktive ingredienser såsom A-vitamin og kollagen.

Vær også opmærksom på at bruge cremen rigtigt. Ingredienserne virker slet ikke efter hensigten, hvis du for eksempel bruger cremen ovenpå anden form for hudpleje eller solcreme.

Creme mod rynker, der virker, skal påføres tættest huden og gerne have god tid til at blive absorberet, inden huden udsættes for anden hudpleje eller kosmetik.

Hold dig aktiv

Motion er sundt for kroppen og huden. Det øger blandt andet blodcirkulationen, hvilket har en effekt mod dannelsen af rynker. Det er dermed en god idé at holde dig aktiv for at undgå rynker.

Spis en varieret kost

Huden – og kroppen – har brug for en lang række af forskellige vitaminer, mineraler og næringsstoffer.

Noget af det bedste, du kan gøre, er altså at sørge for at spise varieret. På den måde får du naturligt nok af de næringsstoffer og vitaminer, som forebygger rynker.

Er du i tvivl, om din kost er varieret nok, eller vil du gerne være på den sikre side, kan du med fordel supplere med kosttilskud eller vitaminpiller.

Drik nok vand

Vand tilfører huden fugt – og en fugtet hud er en sund og mere elastisk hud. Derfor er det vigtigt i kampen mod rynkerne, at du får drukket rigeligt med vand.

En god tommelfingerregel er at drikke de anbefalede 2 liter vand om dagen.

Vær opmærksom på, at det bedste er at drikke rent vand. Og at vand i kaffe (medmindre der er tale om koffeinfrikaffe) kan have den modsatte effekt.

Få masser af søvn

Det er i søvnen, at krop og sind – og også hud – får lov at restituere. Får du for lidt søvn, er du i højere grad udsat for rynker og fine linjer.

Derfor er det vigtigt at få nok søvn. De fleste voksne mennesker har behov for 7-8 timers sammenhængende søvn hver nat.

Skru ned for alkohol og koffein

Alkohol og koffein har det til fælles, at de suger fugt. Det vil sige, at huden udtørres ved at højt indtag af alkohol eller koffein.

Vil du gerne rynkerne til livs, kan du med fordel skrue ned for indtaget af alkohol og koffeinholdige drikke såsom kaffe eller energidrik.

Masser og træn huden i ansigtet

Fjern rynker naturligt ved at massere og motionere din ansigtsmuskulatur morgen og aften. Er du én af dem, der ikke gider at smide en masse penge efter kosmetik, cremer eller kirurgi, kan du med fordel prøve ansigtsmassage og ansigtsgymnastik i stedet.

Ansigtsmassage sætter først og fremmest gang i blodcirkulationen, mens ansigtsgymnastik løsner og styrker muskulaturen og lader den arbejde mere effektivt.

Ligesom en rynkecreme, der virker, bør massage og ansigtsgymnastik bruges som en del af din daglige ansigtspleje. Så kan rynker forsvinde igen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er det bedste middel mod rynker?

Det bedste middel mod rynker er en en kombination af en god livsstil med nok søvn, motion, vand og varieret kost og så et sundhedsboost til huden i form af en god ansigtscreme eller øjencreme.

Kan man fjerne rynker naturligt?

Rynker kan mindskes naturligt, men ikke fjernes helt. Du kan for eksempel massere dit ansigt, drikke nok vand, spise sundt og varieret og få nok motion og søvn.

Kan man træne rynker væk?

Du kan godt mindske forekomsten af rynker ved at træne – men du skal fortrinsvis træne ansigtsmuskulaturen via ansigtsgymnastisk og massage. Det er dog også godt for huden at holde sig aktiv generelt.

Hvordan undgår jeg at forværre rynker?

Rynker bliver værre med alderen, men processen går hurtigere, hvis du ryger, drikker alkohol eller koffeinholdige drikke eller får for meget sol.

Du kan dermed undgå at forværre dine rynker ved at skrue ned for forbruget af smøger, alkohol, koffein og sol.

Hvornår behandler man rynker?

Rynker kan behandles naturligt, via cremer og hudpleje eller via medicin og kosmetik. Et godt sted at starte er ved at investere i en anti-age creme, der virker.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.