Hår

Bedste protein hårkur (TEST): Top 4 hårkurer med protein

Vores hår er lavet af protein. Derfor kan et ekstra skud gøre en stor forskel. Se de bedste af slagsen, og lær hvorfor en proteinkur er vigtig en gang imellem.

skrevet af Josefine Vestergaard

protein hårkur

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Skadet hår er hår, hvor de naturlige proteiner er ødelagt, og hvor skællaget i håret ikke kan lukke sig ordentligt. Det kan være efter kemiske behandlinger, hårfarvning eller hyppig brug af varmeapparater til styling.

Håret har brug for genopbyggende hjælp for at komme sig – og det kan det få ved hjælp af en protein hårkur. Denne form for hårkur yder både intensiv pleje og har en reparerende effekt på håret takket være proteinholdige ingredienser eller keratin.

I testen her har vi samlet en række af markedet bedste hårkure med protein. Så uanset, om du har glat eller krøllet hår, kan du finde den helt rigtige hårkur til netop din hårtype.

Bedste proteinkur til håret

Nedenfor har vi samlet 4 af de bedste proteinkure til håret i form af reparerende hårmasker, der indeholder protein.

Hairlust Protein Repair Hair Mask

Hairlust Protein Repair Mask

Reparerende hårmaske, der genopbygger slidt hår og kan forebygge spaltede spidser.

Bedste egenskaber

 • Dokumenteret effekt på spaltede spidser
 • Fri for parabenter, silikone og sulfater
 • Vegansk og økologisk

Denne hårkur til alle hårtyper indeholder en række veganske mikroproteiner, der hjælper med at genopbygge håret. Derudover indeholder kuren også den helt særlige formel Aquaxyl, der forsyner håret med rigelige mængder af fugt.

Et sundt og velplejet hår bliver ikke så let tørt og skadet igen, og derfor anbefaler producenten også at bruge hårkuren fremadrettet for at forebygge spaltede spidser og tørt hår.

Og netop spidserne har kuren dokumenteret effekt på. Faktisk reducerer den forekomsten af spaltede spidser med op til 20%.

Udover at genopbygge og fugtpleje håret, er denne proteinkur også fri for skadelig kemi såsom parabener, silikone og sulfater, og så er den produceret i Danmark og er både certificeret vegansk og økologisk.

OUAI Hair Treatment Mask

OUAI Hair Treatment Mask

Anmelderrost proteinkur til håret, der indeholder hydrolyseret keratin for en reparerende og genopbyggende effekt.

Bedste egenskaber

 • Indeholder hydrolyseret keratin
 • Forebygger kruset hår
 • Gode anmeldelser

Det helt særlige ved netop denne hårkur er, at den faktisk indeholder keratin (det naturlige protein i håret). Og endda såkaldt hydrolyseret keratin, som er keratin, der har gennemgået en særlig proces, der nedbryder proteinerne i mindre stykker, så de lettere optages i håret.

Kuren tilfører proteiner til hårstråene, og derudover indeholder den blandt andet også panthenol og sheasmør, som tilfører fugt og hjælper til bedre bevaring af fugten i håret fremadrettet.

Det er en velduftende proteinkur med gode anmeldelser, der både reparerer slidt hår, forebygger kruset hår og afhjælper spaltede spidser. Den er særligt velegnet til glat hår.

Vichy Nutri Protein Hårmaske

Vichy Nutri Protein Hårmaske

Velduftene hårkur, der på bare 5 minutter plejer håret og efterlader det blødt og glansfuldt.

Bedste egenskaber

 • Skal kun virke i 5 minutter
 • Fri for silikone
 • Indeholder UV-filter

Til skadet hår kan du bruge denne hårmaske, der ikke skal sidde i håret meget længere end en conditioner. Du behøver dermed ikke at rende rundt med et håndklæde om hovedet i en halv time eller at bruge store mængder af varmt vand for at holde varmen, mens kuren virker.

Kuren plejer håret og efterlader det blødt – uden at indeholde silikone – og er dermed også velegnet til krøllet hår. Til gengæld indeholder kuren quinoafrøekstrakt, pracaxiolie og aminosyrer. Gode ingredienser, der fugtplejer og formår at forebygge spaltede spidser.

Derudover forsyner denne proteinkur dit hår med et UV-filter, der beskytter håret mod solens stråler og dermed også har en farvebevarende egenskab.

Milk_Shake Integrity Repair Hårkur

Milk_Shake Integrity Repair Hårkur

Koncentreret pleje til meget ødelagt hår, der indeholder 8 ampuller, der med deres særlige formel genopbygger de enkelte hårstrå.

Bedste egenskaber

 • Til skadet og kemisk behandlet hår
 • Indeholder hydrolyseret protein
 • Genopbygger håret

Dette fine sæt indeholder 8 ampuller med en reparerende kur til håret. Kuren er særligt udviklet til dig med skadet og kemisk behandlet hår såsom permanent eller hårfarvning. Det er også en oplagt gaveidé.

Formlen er særlig og bygger blandt andet på hydrolyseret protein fra hvede og ris, aminosyrer og murumuru-smør, der har til formål at reparere, genopbygge og pleje de enkelte hårstrå både overfladisk og i dybden.

Ampullerne gør det nemt at dosere kuren rigtigt og dermed få det fulde udbytte.

Hvad er en protein hårkur?

En proteinhårkur er en hårkur, der indeholder protein til håret. I nogle tilfælde keratin, som er det protein, håret er bygget af, og andre tilfælde proteinholdige ingredienser, der har plejende og genopbyggende effekter på håret.

En proteinkur til håret er en hårkur, der er udviklet til meget skadet hår. Det vil ofte være hår, der er medtaget efter kemiske behandlinger eller daglig brug af stylingapparater med varme såsom glattejern.

Det skadede hår er typisk meget tørt med spidser, der spalter meget, og så knækker det nemt. Det er hår, der har brug for intensiv og dybdegående pleje.

Hvorfor skal håret have protein?

Hår er lavet af protein. Proteiner kaldes også kroppens byggesten og spiller altså en væsentlig rolle i hele kroppen og ikke kun i håret. Der er dog tale om forskellige proteiner, hvor hårproteinet hedder keratin.

Har du skadet hår efter brug af stylingapparater, kemiske behandlinger hos frisøren, extensions eller dårlige hårprodukter, er proteinet i håret ødelagt. Ønsker du dit sunde og velplejede hår tilbage, skal proteinet i håret genopbygges.

Hvis du har fået lavet permanent krøllet hår og samtidig fået det farvet, er håret blevet udsat for en voldsom påvirkning, der uden den rigtige pleje kan efterlade et tørt og trist hår, når den umiddelbare glans og pleje fra behandlingen lægger sig. Særligt her er det en god idé at behandle håret løbende med ekstra protein og fugt.

Hvad gør en protein hårkur?

En protein hårkur hjælper håret tilbage i balance. Nogle få hårkure indeholder keratin, som er hårets protein, mens de fleste indeholder proteinholdige ingredienser, der plejer hovedbund og hår, og som stimulerer hårets egen regenereringsproces.

Det er vigtigt at vælge en proteinkur uden skrap kemi og uden ophobende ingredienser. Det er særligt vigtigt at undgå sulfater og silikone, da disse ingredienser gør problemerne værre, når det kommer til hår, der i forvejen er medtaget.

Typiske problemer hvis håret ikke får nok protein

Der kan være mange ting galt med håret. Det skyldes, at vi i vores kultur behandler vores hår ret hårdt. Der findes blandt andet mange dårlige hårprodukter, ligesom varme fra både varmt vand og særligt stylingapparater og føntørrer slider på håret.

Derudover er det normalt at få håret sat permanent via kemiske behandlinger, hårfarve og extensions, der alle er behandlinger, der er hårdt for håret.

Hvis du er i tvivl, om dit hår mangler protein, kan du overveje nedenstående symptomer:

 • Du fælder
 • Dit hår knækker
 • Dit hår er livløst og tørt

Ovenstående kan også skyldes andre ting. Men tørt og særligt skadet hår vil som oftest have godt af en kur med protein til håret.

Du fælder

Alle fælder mellem 50 og 100 hår om dagen. Det er helt naturligt. Håret falder af, når det har gennemgået sin livscyklus for at gøre plads til nye hår.

Men fælder du meget mere end 100 hår om dagen, er der noget galt. Det vil nemlig give en udtynding i håret over tid. I så fald er det godt at booste håret med protein.

Dit hår knækker

Tørt og skadet hår knækker hurtigere. Og har du mange knækkede hår, vil håret fremstå tyndere, end det ellers er. Sundt hår er elastisk og fleksibelt, så det ikke knækker så nemt.

Knækker dit hår, har det brug for pleje. Typisk vil det være en god idé at vælge en kombination af protein og fugt.

Dit hår er livløst og tørt

Er dit hår tørt, er det typisk også kedeligt og livløst. Vil du gerne have glansen tilbage, skal håret plejes med protein (eller proteinstimulerende ingredienser) og rigelige mængder af fugt. Sundt hår er glansfuldt hår.

Hvordan bruger man en proteinkur til håret?

En proteinkur er egentlig bare en hårkur – også kaldet hårmaske – der indeholder protein eller proteinholdige ingredienser. Kuren bruges som de fleste andre hårkure i nyvasket hår og skal efterfølgende vaskes ud. Typisk vil hårkur skulle bruges mellem shampoo og balsam, da shampoo åbner skællaget i håret, og balsam lukker det igen.

Der kan dog være lidt variationer i den anbefalede trækketid fra produkt til produkt. De fleste proteinkure skal sidde i håret i omkring 10 minutter, men nogle kan nøjes med 5, og andre kræver 20-30 minutter for at opnå den ønskede effekt.

Det er som udgangspunkt altid en god idé at følge brugsanvisningen på pakningen. Vil du gerne sikre dig et produkt, der ikke behøver at sidde i håret alt for længe, kan du som regel læse dig til den anbefalede trækketid i produktbeskrivelsen hos forhandleren.

Nogle anbefaler at lade hårkur sidde i over natten. Det er ikke en god idé. De fleste kure vil tynge håret og efterlade det fladt, hvis de får lov at sidde i så længe. Det er bedre at holde sig til den anbefalede tid for det enkelte produkt og så eventuelt bruge produktet lidt oftere eller kombinere med en god conditioner.

DIY proteinkur

Der findes rigtig mange DIY hårkure derude. Ofte vil en DIY proteinkur være fyldt med proteinholdige ingredienser. Nogle indeholder vand fra udkogte ris, og andre indeholder avokado eller æg.

Det er naturligvis rigtigt, at ingredienserne er proteinrige, og derfor kan man i princippet godt kalde det en proteinkur. Det er dog mindst lige så vigtigt at være opmærksom på, at protein ikke bare er protein. Der findes rigtig mange forskellige proteiner, og det er proteinet keratin, du skal have fat i, hvis du vil matche hårets protein.

Af de ovennævnte ingredienser er det faktisk kun æg, der indeholder netop keratin. Keratin findes primært i kød, fisk og mejeriprodukter, men også i bønner og linser. Derfor er en god idé at spise dig til mere keratin end at begynde at smøre håret ind i æg – og så at supplere med en “rigtig” proteinkur.

Ofte stillede spørgsmål

Er protein godt for håret?

Håret er lavet af proteinet keratin, og protein er dermed rigtig godt for håret. Er dit hår skadet, tørt eller glansløst, vil det ofte have godt af en god hårkur med proteiner.

Hvorfor bruge en protein hårkur?

Shampoo og balsam renser og plejer i overfladen. Skal du have et produkt, der virker i dybden, skal du gå efter en hårkur. En protein hårkur indeholder en masse gode ingredienser, der bidrager til sundt hår.

Hvem har brug for en protein hårkur?

Har du skadet hår, er det en god idé at prøve en protein hårkur, men også hvis dit hår er meget tørt eller glansløst, kan en protein kur hjælpe.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.