Uncategorized

8 tips til at undgå fedtet hår

Sådan slipper du af med fedtet hår.

skrevet af Josefine Vestergaard

fedtet hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Fedtet hår er drønirriterende og kan ødelægge selv den flotteste frisure. Lider du af fedtet hår, er der heldigvis meget, du selv kan gøre for at komme problemet til livs. Det afhænger nemlig i høj grad af dine rutiner omkring hårvask – men også de hårprodukter, du bruger.

I guiden her kan du læse om, hvorfor man får fedtet hår – og hvorfor nogle har det i højere grad end andre. Du får også gode råd til at komme det fedtede hår til livs samt anbefalinger til produkter, du med fordel kan bruge i fremtiden for at undgå fedtet hår.

Hvorfor får man fedtet hår?

Selvom der er undtagelser, skyldes langt de fleste tilfælde af fedtet hår en ubalance i din hovedbund.

Hovedbunden er fra naturens side selvrensende. Det vil sige, at hovedbunden producerer noget særligt hårfedt – også kaldet sebum – der renser håret.

Sebum sørger for at rense hårstråene, men det har naturligvis ikke den samme velduftende virkning og rene følelse som shampoo har. Ligesom det ikke har andre af de fordele, som hårprodukter typisk har.

I vores kultur vasker vi derfor håret meget, og helt fra børnene er små. Hovedbundens balance bliver dermed påvirket, helt fra vi er børn. Det skaber en afhængighed af hårvask, der fortsætter resten af livet.

De fleste vil dermed opleve fedtet hår, hvis de ikke har vasket det i nogle dage. I de værste tilfælde, bliver håret fedtet stort set med det samme igen efter hårvask, eller kræver som minimum daglig vask for ikke at fedte.

Når det naturlige hårfedt vaskes for hurtigt ud, vil hovedbunden reagere ved at sætte produktionen op. Det er dén reaktion, der giver fedtet hår.

Nogle af de mest almindelige årsager til fedtet hår er følgende:

  • For hyppig hårvask
  • Varmt vand
  • Hårprodukter med dårlige ingredienser
  • For mange hårprodukter
  • Stress og hormoner

For hyppig hårvask

De fleste af os vasker håret alt for tit. Mange gør det dagligt. Men faktisk er det i langt de fleste tilfælde tilstrækkeligt at vaske hår 1-2 gange om ugen.

Vasker du håret ofte, skaber du et tilsvarende behov for hyppig hårvask, fordi hovedbunden sætter produktionen af hårfedt op. Det giver en ond cirkel, hvor du får fedtet hår, hvis du ikke vasker hår så ofte, som du plejer.

Du kan dog ikke bare skrue markant ned for hårvasken fra dag til dag, for så vil håret bare se fedtet ud. Det kræver en gradvis nedjustering, så hovedbunden kan nå at rette produktionen af hårfedt til.

Vasker du hår hver dag, kan du starte med at springe en halv dag over, så du vasker håret til morgen på 1. dagen og først igen til aften på 2. dag. Den nye rutine skal du bevare et par dage, indtil håret ikke længere fedter i tiden mellem hårvask. Så kan du skrue yderligere ned.

Varmt vand

Det er dog ikke kun hyppigheden af hårvaske, der kan være et problem. Det kan badevandets temperatur også. Varmere vand vasker mere effektivt det naturlige hårfedt væk.

Derudover kan varmt vand have en direkte irriterende effekt på hovedbunden, der kan tørre ud. Og en tør hovedbund vil med det samme sætte produktionen af hårfedt op for at fugte sig selv.

Derfor er det en god idé at vaske håret i lunkent eller sågar køligt vand, hvis du lider af fedtet hår.

Huden har i det hele taget også godt af køligere badevand. Foretrækker du alligevel dit varme bad, kan du enten sætte bruseren ned i skulderhøjde, indtil håret skal vaskes, eller bruge en badehætte.

Hårprodukter med dårlige ingredienser

Mange af de traditionelle hårprodukter har de uheldige bivirkninger, at de skaber en afhængighed. Det bedste eksempel er shampoo (og balsam), der indeholder silikone og sulfater.

Silikone lægger sig som et blødt og glansfuldt lag omkring de enkelte hårstrå og skaber en illusion af, at håret er sundt og velplejet.

Silikone er dog genstridig kemi, og det kræver et skrappere rensemiddel at vaske det ud af håret igen. Silikonerester i håret får det nemlig også til at se fedtet ud.

Ofte bruger man sulfater som rensemidler i shampoo, fordi de er skrappe nok til at komme silikonerester til livs. Sulfater er dog hårdt ved hår og hovedbund, og renser for godt, så hovedbunden som regel vil reagere ved at sætte produktionen af hårfedt op.

Det skal dog for god ordens skyld nævnes, at der er forskel på typer af sulfater, hvor nogle er skrappere end andre.

Indeholder dine hårprodukter silikone og sulfater, kan du med fordel udskifte dem med shampoo mod fedtet hår, der er fri for skrap kemi.

For mange hårprodukter

Stylingprodukter lægger sig som et fedtet lag på håret, og noget af det kan være rigtig svært at rense ud. Får du ikke vaskes hårprodukterne ordentligt ud, vil resterne blive i håret og tynge det og få det til at se fedtet ud.

Det harmonerer dermed dårligt at bruge stylingprodukter hver dag, hvis du ikke vasker hår hver dag – og det skal du jo helst undgå, hvis håret er fedtet.

Mange bruger også en god hårkur for at pleje håret, men en hårkur er typisk ekstremt fugtgivende, og det har fedtet hår og fedtet hovedbund ikke behov for. Tværtimod.

Det er en fordel at skrue ned for antallet af hårprodukter og i stedet vælge få og gode af slagsen. Gerne nogle, der er mildere mod hår og hovedbund, og som ikke er så svære at rense ud.

Det bedste er naturligvis helt at droppe stylingprodukterne – i hvert fald for en periode – og give hår og hovedbund fri til at komme i balance igen.

Stress og hormoner

Hårproduktionen påvirkes ikke kun af udefrakommende faktorer. Indimellem kan en ændret hormonbalance som følge af stress, graviditet, amning eller sygdom påvirke håret.

Har du skruet ned for hyppigheden af hårvaske og badevandets temperatur samt udskiftet dine hårprodukter med mildere alternativer – og oplever du stadig fedtet hår – skyldes det højst sandsynligt ændringer i hormonbalancen.

Er du ked af problemet, kan du forsøge at konsultere din læge for at finde frem til årsagen til problemet og på den måde få sundt hår igen.

Hvordan undgår man fedtet hår?

Fedtet hår er et irriterende problem for mange, men det er heldigvis ikke farligt, og det er som oftest relativt nemt at gøre noget ved problemet.

Nedenfor får du 8 gode råd til at undgå fedtet hår og fedtet hårbund.

8 bedste tips mod fedtet hår & hovedbund

1. Brug mild shampoo

Der findes mange skrappe shampooer på markedet, der i særdeleshed indeholder silikone og sulfater, som er noget af det værste for fedtet hår og fedtet hovedbund. Udskift din shampoo (og balsam) med et mildere alternativ.

2. Brug en dybderensende shampoo til fedtet hår

Fedtet hår kan skyldes rester af ophobede produkter i hovedbunden. Det er især tilfældet, hvis du også lider af fedtet hovedbund. I så fald er det en god idé at vælge en mild shampoo, hovedbundsscrub, eller shampoo til fedtet hår, så du kan få vasket de ophobede produkter ud.

Det samme gælder, hvis du foretrækker at bruge stylingprodukter hver dag. I så fald er det ekstra vigtigt at få renset resterne af produkterne ud, når du vasker håret.

3. Vask kun hår 1-2 gange om ugen

For hyppig hårvask er årsag nummer 1 til fedtet hår. Skru gradvist ned for hyppigheden af hårvaske, så du til sidst kun vasker håret 1-2 gange ugentligt. Det skaber en bedre balance i hovedbundens produktion af hårfedt.

Vær opmærksom på ikke bare at gå fra at vaske hår dagligt til at vaske hår 2 gange ugentligt. Hovedbunden skal kunne følge med, og derfor bør du skrue langsomt og gradvist ned.

4. Skru ned for varmen på badevandet

Varmt vand renser mere effektivt end lunkent vand, og så irriterer det også din hovedbund mere. Det er derfor en fordel at skrue ned for temperaturen på vandet, når du vasker håret.

Du kan eventuelt skille bad og hårvask ad, så du for fremtiden vasker hår i håndvasken og dermed ikke behøver at stå og fryse i badet.

5. Spis sundt og varieret

Sundt hår har brug for en masse vitaminer, mineraler og proteiner, som du får naturligt, hvis du spiser sundt og varieret. Du kan eventuelt supplere med hårvitaminer, så du er sikker på at få nøjagtigt dét, som dit hår har behov for.

Sund kost kan typisk ikke stå alene i kampen mod det fedtede hår og den fedtede hovedbund, men det er et godt udgangspunkt for at gøre noget ved problemet.

6. Vælg produkter uden silikone og andet kemi

For skrappe hårprodukter irriterer hovedbunden og skaber ubalance, så du får såkaldt “naturligt fedtet hår”.

Hovedbunden sætter produktionen af hårfedt op for at sikre sig, at håret ikke tørrer ud, når hårfedtet vaskes for effektivt væk. Det giver fedtet hår og fedtet hovedbund.

Udskift dine hårprodukter med alternativer uden silikone, sulfater og anden skrap kemi. Det gælder ikke kun shampoo, men alle hårprodukter.

7. Brug færre stylingprodukter

Stylingprodukter er typisk fyldt med olier, der ophobes i hår og hovedbund og får håret til at se fedtet ud. Det bedste, du kan gøre, er helt at droppe stylingprodukterne for at undgå det fedtede hår.

Alternativt kan du skrue ned for brugen, så du ikke behøver at vaske hår hver dag. Og så er det også en god idé at udskifte de skrappe produkter med mildere alternativer.

8. Brug en hovedbundsscrub

Har du mange ophobede rester af produkter og hårfedt i hovedbunden, kan shampoo ikke nødvendigvis stå alene i rensningen.

Her er det en god idé at “nulstille”, inden du går i gang med en ny rutine. Det kan du gøre ved at bruge en hovedbundsscrub, som masseres ind i hovedbunden og effektivt fjerner skidt og fedt.

Bedste produkter mod fedtet hår

Vil du gerne i gang med en ny hårvaskerutine, skal du først og fremmest have vasket gamle produktrester og ophobet hårfedt ud af hår og hovedbund.

Det nytter nemlig ikke noget bare at skifte produkterne ud med mildere varianter eller at skrue ned for antallet af hårvaske, hvis problemet (også) er ophobet snavs og skidt.

Du kan med fordel rense helt i bund ved at bruge en såkaldt hovedbundsscrub. Vælg én, der er baseret på milde ingredienser, så du ikke risikerer at irritere hovedbunden yderligere.

Efterfølgende skal du vælge en god shampoo og balsam til fedtet hår. Det behøver den dog ikke nødvendigvis at hedde; det vigtige er, at den er uden silikone, sulfater og anden skrap kemi.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Scrub mod fedtet hår

Har du problemer med fedtet hår, kan det være en fordel at “nulstille” hovedbunden ved at give en god omgang hovedbundsmassage med en hovedbundsscrub, der er udviklet til formålet.

På den måde fjerner du hårfedt og produktrester, der er ophobet i hovedbunden og omkring hårrødderne, og du skaber mulighed for at danne et godt udgangspunkt i dine nye hårvaskerutiner.

Udover at give din hovedbund en frisk start, har hovedbundsscrubben også en masse andre fordele, der gør den brugbar på jævnlig basis.

Den indeholder nemlig en række gode og aktive ingredienser, der blandt andet afhjælper kløe og skæl, og som også reducerer antallet af knækkede hår.

Produktet her er fri for silikone, sulfater og parabener.

Hairlust Split Fix Balsam

Shampoo & balsam mod fedtet hår

Her får du et praktisk sæt af shampoo og balsam, der komplimenterer hinanden. Produkterne er uden silikone og sulfater, og så er de udviklet til at genopbygge skadet og skrøbeligt hår. Og netop en masse fugt, pleje og næring er nødvendig i en god hårvaskerutine.

Shampoo åbner skællaget og renser håret. Denne shampoo til fedtet hår indeholder en god og mild kombination af skånsomme sæbestoffer og salt fra Det Døde Hav.

Balsam plejer håret og lukker skællaget igen. Denne balsam til fedtet hår er fugtgivende og hovedbundsstimulerende, og så beskytter den håret mod udefrakommende faktorer såsom UV.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan skal man vaske fedtet hår?

Fedtet hår skal vaskes sjældnere og med mild shampoo uden sulfater og silikone. Sørg også gerne for at skrue ned for varmen på vandet, når du bader, hvis du vil undgå det fedtede hår.

Hvorfor får jeg hurtigt fedtet hår?

Der kan være flere årsager til, at du får fedtet hår efter vask, men ofte skyldes det en massiv ubalance i din hovedbund som følge af for hyppig hårvask og for skrappe hårprodukter.

Hvorfor er mit hår fedtet hele tiden?

Dit hår er fedtet, fordi din hovedbund producerer for meget hårfedt. Det gør den højst sandsynligt, fordi du vasker hår for tit. Skru gradvist ned for hyppigheden af hårvaske. De fleste kan nøjes med at vaske hår 1-2 gange ugentligt.

Er det sundt at have fedtet hår?

Der er ikke noget usundt i fedtet hår. Det er en helt naturlig reaktion, som din hovedbund kommer med. Når hårfedtet fjernes for hurtigt fra hårstråene, vil hovedbunden forstå det, som om at der er behov for mere hårfedt, så ikke håret bliver tørt.

Kan stress give fedtet hår?

Stress – og andre sygdomme – kan medføre hormonelle ændringer i kroppen, der blandt andet kan føre til fedtet hår.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.