Hår

Bedste shampoo til fedtet hår (TEST): 9 der virker

Fedtet hår og hovedbund er et udbredt problem. Heldigvis kan det løses med shampoo.

skrevet af Josefine Vestergaard

shampoo til fedtet hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Hvordan undgår man fedtet hår?

Vil du problemet til livs, bør du først og fremmest udskifte dine hårprodukter med shampoo (og balsam) til fedtet hår. Det vil typisk sige shampoo uden olier og sulfater.

I denne artikel hjælper vi dig med at finde de bedste shampooer til fedtet hår på markedet.

Og du kan også læse om årsager til fedtet hår, og hvordan du får en sund hovedbund og dermed kommer problemet til livs fremadrettet.

Bedste shampoo til fedtet hår

Herunder har vi samlet 9 af de bedste shampooer til at bekæmpe fedtet hår.

Bedste budget

FVS Nr. 1 Shampoo

Hårkur mod fedtet hår

Scalp Delight™ Detox Scrub

God hverdagshampoo

Paul Mitchell Shampoo Two

hairlust-splitfix-shampoo

Hairlust Split Fix Shampoo

Dette er den måske bedste shampoo til fedtet hår, da den hverken indeholder sulfater, silikone, alkohol eller mineralske olier. Til gengæld er der tale om en skånsom shampoo, der giver de bedste betingelser for sund hovedbund og hårvækst.

Bedste egenskaber

 • Fri for sulfater, parabener, silikone, alkohol og olier
 • Styrker cirkulationen i hovedbunden
 • Kan bruges til følsom hovedbund

Fyldt med milde og økologiske ingredienser er denne shampoo som skabt til at komme problemer med fedtet hår og hovedbund til livs.

Vil du gerne nedbringe antallet af hårvaske i kampen mod fedtet hår, er Split Fix Shampoo måske din nye bedste shampoo-ven. Her slipper du for skidt kemi og udtørrende ingredienser – og så hjælper den samtidig til at styrke dit hår ved at genopbygge det indefra.

Koffein fra kaffebønneolie øger blodcirkulationen i hovedbunden og skaber de bedste betingelser for en hovedbund i trivsel – og det stimulerer samtidig hårsækkene til en øget vækst og mere glans. Det er ren win-win.

Yuaia Grow and Glow Shampoo og Balsam

Yuaia Grow & Glow Shampoo og Balsam

Ønsker du en shampoo til fint og fedtet hår, der giver et fyldigere og mere glansfuldt look, er Yuaia Grow & Glow Shampoo og Balsam-pakke et godt valg, der skaber balance i hovedbunden.

Bedste egenskaber

 • Til tyndt, fint og skadet hår
 • Fri for sulfater og parabener
 • Skaber balancen i hovedbunden
 • Øger hårets vækst

Selvom der er tale om en fugtgivende shampoo, er den alligevel velegnet til fedtet hår, da den ikke indeholder sulfater, men derimod har til formål at skabe balancen i hovedbundens mikroflora.

Shampooen er fyldt med aktive ingredienser, der øger hårets vækst og styrker de enkelte hårstrå, og den er dermed også velegnet til dig med tyndt og fint hår, der ønsker mere volumen.

Netop fordi det ikke er en decideret shampoo til fedtet hår, kan sættet af shampoo og balsam forstat bruges, når problemet af afhjulpet.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Scalp Delight™ Detox Scrub

Er hovedbunden kommet ind i en dårlig cyklus, hvor den overproducerer fedt, kan det hjælpe at “nulstille”, og det kan du gøre ved hjælp af denne effektive hovedbundsscrub.

Bedste egenskaber

 • Til tør, kløende og fedtet hovedbund
 • Fri for sulfater, silikone og parabener
 • Dybderensende effekt

Har du tidligere brugt mange stylingprodukter eller brugt shampoo med sulfater, kan det være en fordel at få renset i dybden og “starte forfra”. Det kan Scalp Delight Detox Scrub hjælpe med.

Scrubben er ikke tilsat sulfater, men økologiske og aktive ingredienser, der renser i bund og giver det bedste udgangspunkt for at skære ned for antallet af hårvaske, når du gerne vil det fedtede hår til livs.

Der er tale om en scrub, som kan bruges med jævne mellemrum, når du har behov for at rense helt i bund. Især i behandlingen af fedtet hår og i processen med løbende at skære ned for antallet af hårvaske.

Scrubben bør dermed ikke bruges ved hver hårvask og er et anbefalelsesværdigt supplement til shampoo mod fedtet hår og overgangen til shampoo uden sulfater.

FVS Nr. 1 Shampoo

FVS Nr. 1 Shampoo

Har du problemer med fedtet hår, skal årsagen formentlig findes i hovedbunden. FVS Nr. 1 Shampoo afhjælper kløende og fedtet hovedbund og modvirker skæl og svamp.

Bedste egenskaber

 • Til kløende og fedtet hovedbund
 • Fri for parabener og parfume
 • Dybderensende effekt

Denne dybderensende shampoo mod fedtet hår og hovedbund er udviklet af en frisør og har til formål at komme hovedbundsproblemerne til livs for at efterlade håret blødt og strålende.

Shampooens ingredienser har en beroligende og lindrende effekt på en kløende og skællende hovedbund – og ofte vil problemer med fedtet hår stamme fra netop en ubalance i hovedbunden, der kommer til udtryk i tør hovedbund og skæl.

Shampooen bør kun bruges, til problemet er løst, og så kan du med fordel skifte til FVS Nr. 3, der har en forebyggende effekt, så det fedtede hår ikke kommer tilbage.

Milk_shake Normalizing Blend Shampoo

Milk_shake Normalizing Blend Shampoo

Her får du en dybderensende shampoo med gode og nærende olier mod fedtet hår – og det ses ikke så tit. Men den er sammensat således, at den effektivt fjerner fedt fra hår og hovedbund, men samtidig tager hensyn til sebumbalancen, så ikke problemet forværres.

Bedste egenskaber

 • Fri for sulfater og parabener
 • Dybderensende effekt
 • Fjerner lugten af fedtet hår

Noget af det vigtige ved en god shampoo mod fedtet hår er, at den fjerner overskydende sebum – uden at påvirke sebumbalancen. Det vil i praksis sige, at den ikke må fjerne det hele og dermed provokere til en overproduktion, men blot fjerne det overflødige.

Sammensætningen i naturlige og aktive ingredienser gør netop dét, og samtidig neutraliserer shampooen den lugt, der ofte følger med fedtet hår, så håret føles rent og velplejet.

Der er tale om en dybderensende shampoo, der er uden sulfater, og dermed renser shampooen på en effektiv, men skånsom måde, der efterlader hovedbundens produktion af talg i balance.

Kevin Murphy BALANCING.WASH

Kevin Murphy BALANCING.WASH

Til dig, der ikke ønsker at vaske håret alt for sjældent, er denne Kevin Murphy shampoo til fedtet hår en afbalancerende, skånsom shampoo til dig, der vasker håret ofte.

Bedste egenskaber

 • Fri for sulfater og parabener
 • Til hyppig hårvask
 • Mild og skånsom

Shampooen er uden sulfater, og det bidrager til en god og naturlig balance i hovedbunden, hvilket også kan afhjæpe problemer som tør hovedbund.

Derudover er det en mild shampoo, der indeholder mange plejende ingredienser såsom grøn te, kokos og geranium, der gør den mild i brug, plejer og samtidig tilfører håret en dejlig duft.

Her er der tale om en god hverdags-shampoo til tør hovedbund og fedtet hår, som også kan bruges til at fortsætte den gode balance, når problemerne er afhjulpet.

Shampooen er velegnet til dig, der styler dit hår med stylingprodukter hver dag og dermed har behov for hyppigere hårvask end ellers anbefalet.

Kérastase Specifique Bain Divalent Balancing Shampoo

Kérastase Balancing Shampoo

Døjer du med fedtet hovedbund som det primære problem, er denne Kerastase shampoo til fedtet hår udviklet til netop at genvinde fugtbalancen i hovedbunden, samtidig med at håret plejes og gives fornyet glans.

Bedste egenskaber

 • Til tørt hår og fedtet hovedbund
 • Genvinder fugtbalancen i hovedbunden
 • Plejer tørt og slidt hår

Selvom en fedtet hovedbund ofte betyder fedtet hår, betyder det ikke, at det altid er tilfældet. En ubalance i hovedbunden kan nemlig sagtens føre til en fedtet hovedbund og samtidig tørt hår, der har brug for fugtpleje.

Og denne shampoo er netop udviklet til dét problem. Den genskaber hovedbundens balance og afhjælper fedtet hovedbund – og samtidig plejer den tørt og slidt hår, så håret efterlades blødt og skinnende.

Er du ude efter en shampoo, der både er lækker i brug, og som også dufter godt, er Kerastase Balancing Shampoo et godt valg.

Paul Mitchell Clarifying Shampoo Two

Paul Mitchell Shampoo Two

Til dig med kemisk behandlet hår, eller dig, der bruger mange stylingprodukter, får du her en shampoo, der renser i dybden, forebygger fedtet hår og efterlader håret skinnende og blødt.

Bedste egenskaber

 • Til kemisk behandlet hår
 • Fjerner rester af stylingprodukter
 • Indeholder aloe vera og jojoba

Brug du stylingprodukter til hverdag, har du større risiko for fedtet hår, hvis du ikke får vasket produkterne ordentligt ud. Ofte vil det kræve hyppigere hårvask end ellers – og det kan være hårdt for både hår og hovedbund.

Denne effektive shampoo går ind og renser i dybden og fjerner effektivt rester fra stylingprodukter.

Samtidig er der tale om en mild shampoo, der er tryg at bruge til kemisk behandlet hår, og som samtidig plejer håret og modvirker tørhed.

Shampooen indeholder mange gode og aktive ingredienser såsom aloe vera, jojojba og kamille, der samtidig har en beroligende effekt på hovedbunden.

LOREAL Pure Resource Shampoo

L’Oreal Pure Resource Shampoo

Her får du en dybderensende og billig shampoo til fedtet hår, der effektivt fjerner olier, snavs og rester får stylingprodukter, så håret efterlades blødt og blankt.

Bedste egenskaber

 • Til lettere fedtet hår og hovedbund
 • Dybderensende effekt
 • Indeholder citramine og demineraliseret vand

Takket være ingredienserne citramine og demineraliseret vand, slipper du for fedtet hårbund og kan nøjes med at vaske hår sjældnere end ellers.

Shampooen er drøj i brug og har en dejlig duft. Det er ikke en shampoo til meget fedtet hår, men har du tendens til fedtet hår efter brug af stylingprodukter, er dette en god hverdagsshampoo.

Udover effektivt at fjerne produktrester, efterlader shampooen også håret blødt og glansfuldt.

Før du køber en ny shampoo

Er dit hår fedtet, er det vigtigt, at din shampoo ikke forværrer problemet. Mange shampooer er udviklet til tørt hår, da tørt hår i vores klima er et udbredt problem.

Shampoo til tørt hår forværrer dog kun problemet med fedtet hår, og derfor er det vigtigt at vælge den bedste shampoo.

Hvad er forskellen på almindelig shampoo og shampoo mod fedtet hår?

Den store forskel på almindelig shampoo og shampoo til fedtet hår er ingredienslisten. Almindelig shampoo er desuden et vidt begreb, da shampooer stort set altid er adresseret en hårtype eller et hårproblem.

Mange “almindelige shampooer” vil fokusere på at pleje håret for eksempel ved at tilføre godt med fugt. Det er dog ikke en fordel, hvis håret er fedtet, da det kan forværre problemet yderligere.

Hvad indeholder shampoo til fedtet hår?

Det store spørgsmål er faktisk snarere, hvad shampoo til fedtet hår ikke indeholder. Det er nemlig typisk dét, der er den store forskel.

Har du fedtet hår, bør du undgå shampoo og øvrige hårprodukter med:

 • Olier
 • Sulfater
 • Alkohol

Olier

En effektiv shampoo til fedtet hår indeholder blandt andet ikke blødgørende olier, da det forværrer problemet. Derfor bør du undgå shampoo til tørt hår/fugtgivende shampoo, hvis håret er fedtet. Disse produkter vil nemlig typisk indeholde olier for at tilføre fugt.

Sulfater

Mange shampooer i alle prisklasser indeholder sulfater, som er rensende ingredienser. Mange sulfater er dog ekstremt hårde ved hovedbunden og renser alt for godt, så alle naturlige olier fjernes fra hår og hovedbund. Det skaber en modreaktion, der sætter produktionen af naturlig olie op, hvilket resulterer i fedtet hår.

Alkohol

Alkohol udtørrer hovedbunden og skaber ubalance. Udtørres hovedbunden, vil den svare med at sætte produktionen af olie op – og det kan give fedtet hår.

7 årsager: Derfor får du fedtet hovedbund & hår

1. Du vasker hår for ofte

Vasker du håret ofte, vil du i højere grad vaske hårets naturlige olier væk fra hovedbund og hår – og det giver en modreaktion fra hovedbunden, fordi olierne forsvinder for hurtigt, og så bliver produktionen simpelthen sat op.

Det vil altså sige, at hvis du vasker håret for ofte, vil du også oftere få brug for at vaske det, fordi det hurtigere bliver fedtet.

Løsningen er at sætte antallet af hårvaske ned – og kun vaske håret i shampoo til fedtet hår – og så væbne dig lidt med tålmodighed. Der vil være tale om en overgangsperiode, hvor dit hår vil være fedtet, indtil din hovedbund får genoprettet balancen.

2. Du bruger dårlig shampoo og balsam

Dårlig shampoo og balsam i forbindelse med fedtet hår vil typisk betyde et højt indhold af skrappe sulfater. Sulfaterne er billige renseprodukter, der skummer meget, hvilket gør, at de ofte bruges i billig shampoo.

Ulempen er, at midlet er så skrapt, at det dels kan give irriteret hovedbund, men at det også alt for effektivt vasker hovedbundens og hårets naturlige fedt væk. Det giver en modreaktion, så hovedbunden begynder at overproducere olie i forsøget på at genvinde balancen – og det giver fedtet hår.

Modsvaret vil typisk være at vaske håret oftere for at komme de fedtede lokker til livs, men det forværrer faktisk kun problemet.

3. Du er stresset

Er du stresset, kan det påvirke din hormonbalance. Det kan blandt andet betyde fedtet hår og hovedbund, udslæt og uren hud.

En shampoo til fedtet hår kan godt have en kortvarig effekt på problemet, men da der er tale om en ubalance i hormonniveauet, er løsningen på den lange bane at finde frem til og håndtere årsagen til, at du er stresset.

4. Du bruger alt for mange styling produkter

Stylingprodukter er ofte fyldt med olier og andre klistrede ingredienser. Bruger du mange stylingprodukter – eller bare stylingprodukter hver dag – vil de lægge sig på håret og få det til at se fedtet ud.

Løsningen vil for mange være at vaske håret hver dag for at vaske produkterne ud, men samtidig vaskes hårets naturlige olier også ud, og så er du tilbage ved problem nr. 1: for hyppig hårvask.

Det er altså pest eller kolera i forhold til at få fedtet hår, fordi du enten får det på grund af de produkter, der lægger sig udenpå håret, eller alternativt fordi du er nødt til at vaske håret ofte for at fjerne produkterne.

I kampen mod fedtet hår er den eneste reelle løsning at skrue ned for brugen af stylingprodukter – eller udskifte dem med mildere alternativer.

5. Du børster håret for ofte

Hovedbunden producerer naturligt olie – også kaldet talg eller hudfedt – som har en naturlig, rensende effekt på håret.

Ved hårbørstning, fordeles fedtet fra hovedbunden ud i håret, hvorefter hovedbunden producerer en ny “omgang”.

Det vil sige, at hvis du børster hår flere gange om dagen – hver dag – vil produktionen af naturlige olier blive for høj, og for hver hårbørstning, vil der fordeles mere og mere fedt ud i håret.

En løsning på fedtet hår kan dermed være at skrue ned for antallet af hårbøstninger – eller som minimum undgå at børste helt i bund, så du undgår at ramme hovedbunden.

Red eventuelt håret med en kam i stedet, hvis det er filtret.

6. Du bader i for varmt vand

Mange af os kan godt lide et dejligt, varmt bad. Men varmt vand vasker mere effektivt hårets naturlige olie væk.

Derfor kan du godt skrue ned for antallet af hårvaske og stadig opleve problemer med fedtet hår – simpelthen fordi du vasker håret i for varmt vand.

Vandet behøver ikke at være decideret koldt, når du bader, men tempereret vand vasker mindre olie væk end meget varmt vand, så det kan have en effekt på de fedtede hårstrå.

Samtidig er varmt vand heller ikke særlig sundt for huden, så selvom det kan føles dejligt, er det faktisk bedst for både hud og hår at skrue ned for varmen på vandet.

7. Du har naturligt fedtet hår og hovedbund

Produktion af olie i hovedbunden er genetisk betinget. Det vil sige, at selvom du “gør alt rigtigt”, kan du stadig godt få fedtet hår; simpelthen fordi du er mere genetisk disponeret.

Hvis du ikke:

 • Vasker håret for ofte
 • Bruger dårlig shampoo
 • Er stresset
 • Bruger stylingprodukter
 • Børster håret for ofte
 • Bader i for varmt vand

Og alligevel oplever fedtet hår, kan det enten være genetisk eller en ubalance i hormonniveauet, der er skyld i problemet. Det kan i nogle tilfælde hjælpe at konsultere din læge, og i andre tilfælde må du finde den shampoo til fedtet hår, der virker bedst for dig.

Vær opmærksom på, at der kan være meget store forskelle fra shampoo til shampoo, og at du kan være nødsaget til at prøve dig frem for at finde den, der afhjælper problemet bedst hos dig.

Sådan kan du undgå fedtet hår

Vil du gerne undgå fedtet hår og hovedbund, er de to vigtigste råd følgende:

 • Undgå at vaske håret for ofte
 • Brug en god shampoo uden sulfater

Den hyppigste årsag til fedtet hår er for hyppig hårvask, og typisk er der tale om en ond cirkel, hvor håret vaskes i en shampoo, der er rig på rensende sulfater, hvorfor hårets naturlige olier vaskes væk.

Det medfører, at hovedbunden gradvist sætter produktionen af naturlige olier op – i takt med, at du vasker håret oftere og oftere for at komme de fedtede hårstrå livs.

Til sidst er du nødt til at vaske håret minimum 1 gang dagligt for at undgå fedtet hår – og det har håret slet ikke godt af, så det vil formentlig også begynde at tage skade.

Løsningen er at cirkle den anden vej ved først at smide den dårlige shampoo ud til fordel for en bedre shampoo til fedtet hår, og så at skrue gradvist ned for hyppigheden af hårvaske.

De fleste mennesker vil have gavn af at vaske håret 1-3 gange ugentligt – og nogle kan faktisk nøjes med at vaske det endnu sjældnere.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan slipper man af med fedtet hår?

For at slippe af med fedtet hår, skal du ikke vaske håret så ofte, men i stedet bruge en god shampoo til fedtet hår. Typisk vil der være en overgangsperiode, hvor du må leve med det fedtede hår, indtil balancen i hovedbunden er genoprettet.

Hvorfor får jeg så hurtigt fedtet hår?

Fedtet hår skyldes ofte for hyppig hårvask, men det kan også være brug af shampoo med sulfater, der er synderen, ligesom livsstil og genetik kan spille ind.

Er det godt at have fedtet hår?

Hovedbunden producerer naturligt olie, der renser håret – og det er godt. Men ser håret fedtet ud, er der tale om en unødvendig overproduktion, som ikke har noget egentligt formål.

Kan stress give fedtet hår?

Stress kan påvirke hormonbalancen, hvilket blandt andet kan give fedtet hår og uren hud. Har du fedtet hår uden at have ændret på dine hårvaske- eller stylingvaner, kan stress være årsagen.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.