Hår

Fint hår: Ultimativ guide til at pleje & style fint hår

Alt du skal vide om fint hår: pleje, styling, og typiske problemer du skal undgå.

skrevet af Josefine Vestergaard

Fint hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Fint hår kan være helt enormt flot, hvis det plejes rigtigt. Men det kan også være vildt besværligt, og det kan filtre, knække og blive elektrisk.

I guiden her kan du læse alt om fint hår. Hvorfor nogle har fint hår, mens andre har tykt, og hvordan du bedst plejer det fine hår, så du får blødt og skinnende hår, der ikke filtrer eller bliver elektrisk.

Du får desuden gode råd til stylingprodukter, der giver volumen til dit fine hår. Indimellem kan det nemlig være rart at skabe lidt mere fylde til fint hår, så det lettere kan styles.

Hvad er fint hår?

Fint hår er hår med tynde hårstrå. Det omtales også som skandinavisk hår. Det fine hår har brug for særlig pleje for at fremstå flot og velplejet.

Tynde hårstrå er nemlig mere udsatte end tykke. Dels både knækker og filtrer de hurtigere. Og håret syner i det hele taget hurtigt tyndt, hvis håret er fladt som følge af dårlige eller ophobede hårprodukter, eller hvis du har mange knækkede hårstrå.

Forskellen på fint og tyndt hår

Selvom begreberne “fint hår” og “tyndt hår” ofte forveksles og bruges i flæng, er der faktisk en markant forskel.

 • Fint hår betegner et hår med tynde hårstrå. Altså hårstrå med en lille omkreds.
 • Tyndt hår betegner hår med mindre fylde. Altså en mindre mængde hår.

Typisk er begge dele overvejende genetisk betinget. Især fint hår, som er selve hårets struktur. Alle typer af hår vil blive tyndt med tiden, da produktionen med alderen sættes ned. Det er også af den årsag, at mange mænd bliver skaldede med alderen.

Du kan altså sagtens både have fint og tyndt hår, men du kan også sagtens have fint hår uden at have tyndt hår – og vice versa.

Hyppige problemer med fint hår

Fint, skandinavisk hår kan være ekstremt smukt. Men der er også bare nogle udfordringer forbundet med det fine hår, som generelt er mere skrøbeligt end andre hårtyper. Nogle af de mest almindelige udfordringer med fint hår er følgende:

 • Filtret hår
 • Fladt hår
 • Fedtet hår
 • Elektrisk hår

Filtret hår

De fine hårstrå har større tendens til at filtre sig ind i hinanden. Måske fordi fint hår generelt er mere “levende”. Det kan kræve en ekstra indsats med hårbørsten – især hvis du gerne vil undgå knækkede hår.

Det store problem med filtret hår er nemlig, at det har tendens til at knække, når det skal børstes ud.

Først og fremmest er det vigtigt at børste håret nedefra, så du ikke bare børster igennem alle de filtrede knuder fra toppen. Dernæst er det vigtigt at vælge en børste til fint hår; for eksempel en wet brush med smalle, bevægelige “pigge”.

Fladt hår

Fint hår syner generelt af mindre, og det gør det også hurtigt fladt at se på. Årsagen er typisk dårlige hårprodukter eller ophobede rester af produkter i håret. Derfor skal du vælge shampoo uden silikone.

Det er vigtigt at vælge en god shampoo til fint hår, ligesom dine øvrige hårprodukter bør være milde og nærende.

Sørg desuden for at få vasket håret godt, når du vasker det. Ofte vil det være en god idé at vaske det med shampoo 2 gange i træk. Den første gang renser du produkter ud af håret, og den anden gang renser du hårstråene i dybden.

Fedtet hår

Et andet hyppigt problem med fint hår er, at det hurtigt bliver fedtet. Måske fordi det ikke kan suge lige så meget fugt som tykt eller krøllet hår.

Vær opmærksom på ikke at bruge produkter med sulfater, da sulfater er skrappe rensemidler, der hurtigt skaber ubalance i hovedbunden, så produktionen af naturligt hårfedt sættes op, hvilket resulterer i hår, der fedter.

Derudover er det vigtigt ikke at vaske det fine hår for at tit og at vælge en god shampoo til fint hår, så du ikke får tilført for mange olier til håret.

Elektrisk hår

Bliver fint hår tørt, har det tendens til at blive elektrisk. Især i vinterhalvåret, hvor håret er i kontakt med huer, halstørklæder og sweatre, er statisk elektricitet et problem.

Fine hårstrå vejer ikke nær så meget som tykke hårstrå, og det medvirker, at de hurtigt bliver elektriske og flagrer omkring i sin søgen efter fugt.

Derfor er det vigtigt at bruge produkter, der fugter håret godt, hvis du har tørt hår. Især om vinteren.

Pleje af fint hår

Fint hår kræver pleje for at fremstå pænt og velplejet. Heldigvis er det ikke særlig svært at yde den pleje, hvis du bare ved, hvad du skal gøre, og desuden sørger for at vælge gode hårprodukter.

Nedenfor får du en række gode råd til pleje af fint hår.

Brug en nærende hårkur

Ofte har fint hår brug for fugt og næring for ikke at blive tørt og elektrisk. Her kan en god, nærende hårkur gøre underværker. Sørg for at vælge en hårkur til fine hårstrå. Vælger du en hårkur til kraftigt hår, risikerer du at tilføre for meget fugt, og det kan få den konsekvens, at håret begynder at fedte.

Sørg desuden for at følge brugsvejledningen i forhold til både mængde og trækketid, når du bruger hårkur. Og at vaske produktet godt ud af håret efterfølgende. Alternativt kan rester tynge håret og gøre det fladt at se på.

Brug en mild shampoo

Fint har har tendens til at fedte. Det er der især risiko for, hvis du bruger for skrap en shampoo. Og her er der faktisk tale om mange helt almindelige shampooer, der indeholder sulfater.

Sulfater renser godt. Så godt, at det skaber ubalance i hovedbundens naturlige produktion af hårfedt. Konsekvensen er, at produktionen sættes op, at håret begynder at fedte, og at du skal vaske håret oftere.

Vælg i stedet en nærende og mild shampoo, der er baseret på naturlige ingredienser, som plejer og styrker håret.

Brug en mild balsam

Det samme gør sig gældende for balsam. Mange typer af balsam indeholder silikone for at give illusionen af blødt og skinnende hår. Det kræver dog sulfater at rense rester af silikone væk, og dermed får du igen et produkt, der er skrapt for hovedbunden.

Vælg en nærende og mild balsam, der er baseret på naturlige ingredienser – og gerne en variant, der er fra samme serie som din shampoo, så de bedre komplimenterer hinanden.

Brug en fin børste

Fint hår filtrer hurtigere end tykt hår. Derfor er det vigtigt at være påpasselig, når du skal børste håret. Vælg gerne en finkæmmet børste; eventuelt en såkaldt wet brush, der er særligt udviklet til fint hår.

Pas ekstra meget på varme

Fint hår er mere skrøbeligt. Derfor skal du passe ekstra godt på, hvis du ønsker at style håret med varmeapparater såsom glattejern og krøllejern.

Dermed ikke sagt, at krøller i fint hår ikke kan lade sig gøre. Pas blot på, når du krøller (eller glatter) håret, så du ikke skader det i processen og ikke at bruge varmeapparater i vådt hår.

Undgå tunge stylingprodukter

Dårlige stylingprodukter kræver skrappe shampooer at vaske ud. Og her er du så tilbage ved problemet ved de for skrappe sulfater i shampoo.

Får du omvendt ikke vasket dine stylingprodukter godt nok ud af håret, tynger det håret og får det til at se fladt ud.

Vælg i stedet gode stylingprodukter, der ikke indeholder skrap kemi, og som er lette både at style med og vaske ud efterfølgende.

En anden mulighed er at vælge en frisure til fint hår, der ikke kræver stylingprodukter. Det er ofte nemmere, hvis håret er velplejet, da det så vil være blødt, glat og skinnende.

Gode styling produkter til at tilføje volumen

Det fine hår har sine begrænsninger i forhold til styling og opsætning. Derfor kan det imellem være rart at skabe lidt mere volumen og på den måde få flere muligheder for styling.

Der findes mange produkter på markedet, der er udviklet til at give volumen. De 4 mest effektive af slagsen er:

 • Volumen spray
 • Volumen mousse
 • Volumen shampoo
 • Saltvandsspray

1. Volumen spray

Volumen spray er spray, der fordeles i håret for at skabe fyldigere hår. Sprayen lægger en belægning omkring de enkelte hårstrå, der får dem til at syne tykkere og giver følelsen af et kraftigt hår.

Typisk skal volumen spray bruges i kombination med en føntørrer, da det er varmen, der aktiverer sprayens funktion, så den giver volumen til håret.

2. Volumen mousse

Volumen mousse, er mousse, der fordeles i fugtigt hår for at give mere volumen. Det kan eventuelt gives ekstra hold ved brug af en føntørrer i processen.

Volumen mousse er fortrinsvis til brug i de nederste centimeter af håret omkring hårrødderne og løfter håret fra hårbunden.

3. Volumen shampoo

Der findes overordnet set to typer af volumen shampoo; en variant, der tilfører hårrøderne næring, så de gror stærkere hår, og en variant, der lægger et silikonelag omkring hårstråene og får dem til at syne tykkere.

Selvom det kan lyde fristende at vælge en shampoo, der tilfører de enkelte hårstrå “falsk fylde”, er det generelt en dårlig idé. Silikone tørrer håret ud, og ofte indeholder shampoo med silikone også skrappe sulfater, der irriterer hovedbunden.

Det er dermed en bedre idé at vælge en mild og nærende volumen shampoo (og balsam).

4. Saltvandsspray

Saltvandsspray er en mere naturlig måde at tilføre håret volumen. Du kender det måske fra en tur til stranden, hvor håret bliver lidt stift og fyldigt. Det samme sker ved at bruge spray med saltvand.

Det er særligt egnet til kort hår, men kan også have virkning i langt hår, og det giver en ekstra god effekt, hvis det bruges direkte i vådt hår – eller alternativt håndklædetørt hår.

Hvilke frisurer til fint hår?

Når man ikke er udstyret med kraftigt hår fra naturens side, handler det om at få det bedste ud af det fine hår ved at finde en fint hår frisure, der komplimenterer netop denne hårtype.

Tips til frisurer (fint hår):

 • Høj knold (knold der sættes stramt på toppen af hovedet)
 • Rodet knold, der sættes øverst i nakken
 • 2 fletninger med midterskildning
 • Kort eller lang page
 • Asymmetrisk page (page der er klippet lidt højere i den ene side)
 • Stram hestehale (slickback)
 • Struktur med hårklemmer

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får man fint hår til at fylde mere?

Dit tynde hår kan ikke umiddelbart blive tykt, men du kan skabe illusionen af tykkere hår ved at bruge de rigtige volumengivende produkter.

Hvordan får man langt fint hår?

Fint hår har tendens til at knække og spalte, hvis det ikke plejes ordentligt. Derfor handler det typisk om at bruge milde produkter med masser af fugt, pleje og næring, hvis du ønsker langt, fint hår.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.