Hår

Bedste silikonefri shampoo (TEST): 7 shampooer uden silikone

Vi har samlet 7 af de bedste shampooer uden silikone, så du kan vælge den bedste shampoo til netop din hårtype.

skrevet af Josefine Vestergaard

shampoo uden silikone

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Silikone har i mange år været en fast del af ingredienslisten i shampoo og mange andre hårprodukter, da silikone giver en blank og skinnende overflade.

Produkter med silikone kan dog skabe eller forværre de hårproblemer, du måtte have, da det danner en hinde omkring hårstråene, der gør det svært for fugt og næring at trænge ind.

Vil du gerne have shampoo, der reelt fugter og nærer dit hår (og ikke bare skaber en illusion af glans) skal du vælge en silikonefri shampoo.

Bedste silikonefri shampoo

Nedenfor har vi samlet 7 af de bedste silikonefri shampooer på markedet.

God til hårvækst

Hairlust Grow Perfect Shampoo

hairlust-splitfix-shampoo

Hairlust Split Fix Silikonefri Shampoo

Økologisk sulfat- og silikonefri shampoo til tørt og skadet hår og hovedbund, der er rig på fugt og næring.

Bedste egenskaber

 • Til skadet og tørt hår
 • Fri for silikone, sulfater, parabener, alkohol og mineralske olier
 • Økologisk, vegansk og danskproduceret

Description

Baseret på naturlige og økologiske ingredienser, går Hairlust Split Fix silikonefri shampoo ind og fugter og nærer hår og hovedbund i dybden.

De aktive ingredienser hjælper blandt andet til en bedre blodcirkulation i hovedbunden, så hårstråene får flere af de nødvendige næringsstoffer, hvilket er særligt godt til skadet, tørt og skrøbeligt hår.

Derudover er den fugtgivende shampoo uden skrap kemi. Den er uden silikone, sulfater, parabener, udtørrende alkohol og mineralske olier. Der er altså tale om en yderst mild og skånsom shampoo, hvilket også gør den velegnet til følsom og kløende hovedbund.

Udover at give sundt hår og hovedbund, er shampooen også god for miljøet, da den er danskproduceret og kommer i genanvendt plastikemballage.

Grow and Glow Shampoo

Yuaia Grow & Glow Silikonefri Shampoo

Shampoo uden silikone og sulfater, der har dokumenteret effekt på stimuli af hårvæksten, så du får flere og tykkere hårstrå.

Bedste egenskaber

 • Til alle hårtyper
 • Fri for sulfater og silikone
 • Reducerer hårtab og stimulerer hårvæksten

Til dig, der gerne vil have en fyldigere manke – eller reducere egentligt hårtab – er denne shampoo uden silikone fra Yuaia lige noget for dig. Og så er den duftneutral, så den både kan bruges af mænd og kvinder.

Shampooen er fyldt med aktive ingredienser, og det gør den velegnet til en del hår-udfordringer. Udover at stimulere hårvæksten og reducere hårtab, har den også anti-frizz og farvebeskyttende effekt.

Uanset, om du har tyndt og fint hår, tørt og elektrisk hår eller kemisk farvet hår, kan denne shampoo uden silikone være din redning.

Olaplex Bond Maintenance no4 Shampoo

Olaplex No.4 Bond Maintenance Shampoo

Skummende shampoo uden silikone og sulfater, der til gengæld styrker håret ved at genopbygge hårets ødelagte svovlbroer.

Bedste egenskaber

 • Til alle hårtyper
 • Fri for sulfater og silikone
 • Genopbygger hårets svovlbroer
 • Vegansk

Olaplex har udviklet et unikt molekyle, der formår at tilføre håret rigelige mængder af næring og fugt – uden at tynge håret.

Denne shampoo er uden silikone og skrappe sulfater, men du kan stadig nyde den velkendte skummende effekt, der ellers kendes fra netop sulfater.

Shampooen er velegnet til alle hårtyper, men er særligt egnet til tørt hår og farvet hår, da der er tale om en fugtgivende shampoo, der samtidig farvebeskytter, så den kemiske farvning holder længere.

Olaplex No. 4 efterlader håret sundt, stærkt og skinnende. Det anbefales at bruge shampooen i kombination med den silikonefri balsam (Olaplex No. 5).

Hairlust Grow Perfect Shampoo

Hairlust Grow Perfect Shampoo

Sulfat- og silikonefri shampoo fuld af aktive ingredienser, der modvirker hårtab hos mænd og kvinder og desuden styrker tyndt og fint hår.

Bedste egenskaber

 • Til fint og tyndt hår
 • Modvirker hårtab
 • Fri for sulfater, silikone og parabener
 • Økologisk, vegansk og danskproduceret

Hairlust’ produkter er produceret i Danmark i genanvendt plastikemballage, og så er shampooerne både veganske og økologiske.

Udover at være et godt miljømæssigt valg, er der også tale om shampoo, der er godt for håret. Den er spækket med gode ingredienser, men er til gengæld helt fri for silikone og sulfater.

Nogle af de gode ingredienser, shampooen byder på, er AnaGain og økologisk rosmarin, som begge har en positiv effekt på hårtab.

Shampooen tilfører desuden hår og hovedbund masser af fugt og næring og forbedrer balancen i hovedbunden, hvilket skaber bedre vækstbetingelser for håret. Det efterlader dig med et fyldigt og sundt hår.

Kevin Murphy Stimulate Me Shampoo

Kevin Murphy STIMUATE-ME.WASH Shampoo

Sulfatfri shampoo til mænd med mild og vandbaseret silikone, der øger blodcirkulationen i hovedbunden og modvirker hårtab.

Bedste egenskaber

 • Til mænd
 • Modvirker hårtab
 • Indeholder vandbaseret silikone

Kevin Murphy Stimulate-Me Wash Shampoo er egentlig ikke en silikonefri shampoo, men den indeholder det såkaldte Silicone Quaternium-16, som er et vandbaseret silikone, hvilket i praksis betyder, at det kan vaskes ud med vand.

Det betyder også, at det ikke ophobes på samme måde som øvrige typer af silikone. Shampooen fra Kevin Murphy er dermed et mildere alternativ til tilsvarende shampooer, da den også er uden sulfater og parabener.

Shampooen styrker blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket øger hårsækkenes produktionsevne, modvirker hårtab og styrker håret.

Kérastase Riche Dermo-Calm Shampoo

Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo-Calm Silikonefri Shampoo

Shampoo uden silikone til dig, der stadig vil have et blødt og blankt hår. Har en lindrende effekt på kløe i hovedbunden.

Bedste egenskaber

 • Til kløende hovedbund
 • Fri for silikone
 • Blødgørende effekt

Dette er en velduftende Kerastase shampoo uden silikone. Til gengæld har den en lækker konsistent og efterlader stadig håret blødt og blankt – som hvis der rent faktisk var silikone i. Du behøver altså ikke at gå ned på effekt.

Shampooen er også velegnet til tørt hår, da den netop yder blødhed og glans til håret. Og så skummer den godt.

Shampooen renser hår og hovedbund grundigt og har en lindrende og beroligende effekt på kløende hovedbund.

Vær dog opmærksom på, at den indeholder sulfat (SLES). Ønsker du en sulfatfri shampoo, skal du altså vælge en anden fra listen.

Innersense Hydrating Cream Hairbath

Innersense Hydrating Cream Hairbath Shampoo uden silikone

Silikonefri shampoo til krøllet, tykt eller tørt hår, der virkelig trænger til fugt! Baseret på naturlige og økologiske ingredienser.

Bedste egenskaber

 • Til krøllet, tykt og tørt hår
 • Fri for silikone, sulfater, alkohol og parabener
 • Økologisk

Til meget tykt eller krøllet hår er denne low-poo shampoo uden silikone, sulfater og parabener et must. Den kan med fordel også bruges ved Curly Girl-metoden.

Her får du store mængder af fugt og godt med protein og næring; primært via naturlige og økologiske ingredienser såsom sheasmør og æteriske olier.

Shampooen renser skånsomt hår og hovedbund – uden at fjerne hovedbundens naturlige olier – og efterlader håret skinnende og blødt og med krøller fulde af liv.

Netop på grund af de gode og milde ingredienser, er det også oplagt at bruge denne shampoo, hvis du lider af tør eller irriteret hovedbund.

Alt om silikone i shampoo

Silikone har været brugt i shampoo i årtier, men er indenfor de seneste år blevet mere og mere udskældt. Men hvad er silikone egentlig? Hvorfor er det i shampoo? Og er det godt eller skidt?

Hvorfor er der silikone i shampoo?

Shampoo, der indeholder silikone, er efterhånden ret udskældt, selvom silikone har været benyttet i shampoo – og balsam – meget længe.

Silikone er kunststoffer, der er resistente overfor en del udefrakommende påvirkninger såsom vand.

Når shampoo indeholder silikone, lægger materialet sig som en beskyttende hinde udenpå de enkelte hårstrå, og det giver en følelse af et blødt og blankt hår. Derfor har silikone længe været en populær shampoo-ingrediens.

Ulempen ved silikone er, at det giver en falsk følelse. Håret føles blødt og velplejet, og det ser glansfuldt ud. Men det kan sagtens være tørt og beskadiget indenunder hinden af silikone.

Det vil også sige, at i det øjeblik, du stopper med at bruge shampooen, forsvinder effekten.

Spørgsmålet ved brug af shampoo med silikone er altså, hvorvidt du ønsker en egentlig effekt eller blot en midlertidig følelse.

Derudover kan silikonerester hobe sig op over tid, hvorfor shampooen vil miste sin umiddelbare effekt og i stedet efterlade dig med fladt og livløst – eller fedtet – hår.

Derfor er silikone i shampoo dårligt for håret

Silikone kan få håret til at se pænt og sundt ud, men faktisk forværrer det ofte de problemer, du måtte opleve med dit hår.

Tørt hår

Især i shampooer til tørt hår og spaltede spidser, har der været et betydeligt indhold af silikone. Det triste og livløse hår kunne for en stund få nyt liv med en omgang silikone, og det tørre hår kunne gemmes og glemmes.

De spaltede spidser kunne ligeledes “repareres”, da de blev indkapslet i silikone – og dermed virkede problemet løst.

Midler som silikone – og sulfater, der typisk også er at finde i silikoneshampoo – er dog hårde ved håret og udtørrer det yderligere.

Derfor kan håret for en stund godt se glansfuldt ud og virke blødt, men faktisk være knastørt indenunder laget af silikone, der i teorien kun forværrer problemet, da fugt ikke kan trænge ind igennem silikonehinden.

Har du tørt hår, bør du altid vælge shampoo uden silikone og i stedet fokusere på shampoo, der virker fugtgivende og nærende.

Fedtet hår

Shampoo med silikone vil typisk også indeholde sulfater. Det skyldes, at der skal skrappe midler såsom sulfater til at vaske det gamle silikone ud af håret, inden det nye og skinnede lag påføres.

Skrappe rensemidler som sulfater har en udtørrende effekt. Udtørres hovedbunden – hvilket typisk sker, hvis du bruger shampoo med skrappe sulfater – vil hovedbunden sætte sin produktion af fedt op, og det vil hurtigt ende med fedtet hår.

Jo mere fedtet håret ser ud, desto mere vil du formentlig vaske det – og det forværrer kun problemet.

Derfor bør du helt undgå shampoo med sulfater og silikone, hvis du vil det fedtede hår til livs, så du kan skrue ned for antallet af hårvaske og stabilisere produktionen af hårfedt.

Shampoo uden silikone er altså en god shampoo til fedtet hår. Du bør desuden undgå olier og produkter, der virker fugtgivende.

Skadet hår

Skadet hår – eller skrøbeligt hår – syner midlertidigt pænt med shampoo med silikone. Men der er ikke nødvendigvis nogle gode ingredienser i shampooen, der egentlig plejer og nærer håret, som det har behov for.

Derfor opdager du måske heller ikke, at problemet bliver værre og værre i takt med, at du får brug for hyppigere og hyppigere hårvask for at komme silikoneophobninger til livs.

En anden årsag til at vælge silikonefri shampoo til skadet hår er, at silikone ikke kan vaskes ud med vand – og heller ikke nødvendigvis med mild shampoo.

Typisk vil det kræve en skrap sulfat at komme silikonen nogenlunde til livs, og de skrappe sulfater udtørrer håret yderligere – og så bliver det en ond cirkel.

Hvorfor skal man bruge shampoo (og balsam) uden silikone?

Udover at silikone ikke gør noget godt for håret, men i stedet giver en falsk følelse af et sundt og velplejet hår, indeholder shampoo (og balsam) med silikone typisk også skrappe sulfater, for at de gamle silikonerester kan renses ud igen.

Og ligesom silikone, bør du også undgå sulfater, da sulfater renser for godt og dermed ødelægger hovedbundens sebumbalance og udtørrer håret.

Dertil kommer, at hvis du ikke får vasket dit hår ordentligt, ophobes silikoneresterne i håret, og det kan få den modsatte virkning af silikonens umiddelbare effekt.

Ophobet silikone får håret til at se fladt, tungt og livløst ud – eller fedtet. Derfor kan du faktisk godt bruge en shampoo med silikone og på et tidspunkt opleve, at den “stopper med at virke”; simpelthen fordi du har for meget ophobet silikone i håret.

Silikonerester kan også ophobe sig i hovedbunden og give fedtet hovedbund.

En anden ulempe ved ophobet silikone er, at det kan gøre det svært for håret at optage de gode næringsstoffer, som håret har behov for.

Hvordan ved man om der er silikone i shampoo?

Der findes mange forskellige typer af silikone, og derfor kan det være svært at gennemskue, om der er tale om shampoo og balsam med eller uden silikone.

De fleste producenter og forhandlere vil skilte med, at der er tale om en shampoo og balsam uden silikone; netop fordi det bliver mere og mere udbredt at vælge silikonefri shampoo.

Er du i tvivl, kan du tage et kig på ingredienslisten. Som udgangspunkt vil alt, der ender på “cone” være en form for silikone, som du bør undgå, hvis du ønsker produkter uden silikone – uanset om det er shampoo eller andre hårprodukter.

Hvad skal man ellers undgå i shampoo?

Hverken hår eller hovedbund – eller huden omkring – har godt af skrap kemi. Der har ikke tidligere været så meget opmærksomhed omkring bivirkninger ved ingredienser i shampoo, som der er i dag, men nu ved man, at mange af de hårproblemer, danskerne lider af, skyldes skrap og unødvendig kemi.

Mange af de ingredienser, der tidligere er brugt meget i shampoo, har dels været billige, let-tilgængelige og effektive ud fra den viden, man havde på det tidspunkt.

Sulfater skummer og renser godt, silikone giver en blank og blød overflade og parabener forhindrer bakterievækst.

Nogle vil måske mene, at formålet har været at skabe en shampoo-afhængighed. Altså, at når sebumbalancen har været i uorden, har det krævet et større behov for hårvask for at holde håret pænt, men spørgsmålet er, om det ikke først er viden, der er kommet til senere hen.

Udover silikone, bør du undgå parabener, sulfater og anden skadelig kemi.

Sulfater

Sulfater er det traditionelle rensemiddel i shampoo. Det giver en god, skummende effekt, og det renser effektivt hår og hovedbund.

Der findes forskellige typer af sulfater, hvoraf nogle er mere skrappe end andre.

Ulempen ved sulfater er, at de renser for godt; forstået på den måde, at de fjerner for meget hudfedt fra hovedbund og hår.

Det medvirker, at hovedbunden sætter produktionen op, og det resulterer typisk i fedtet hår, der skaber et endnu større behov for hårvask – og så kører møllen.

De værste sulfater i shampoo er kendt som SLS (Sodium Lauryl Sulfat) og SLES (Sodium Laureth Sulfat).

Vil du gerne passe på din hovedbund og dit hår og undgå tør hovedbund og fedtet hår, skal du vælge en sulfatfri shampoo.

Parabener

Parabener er det traditionelle konserveringsmiddel i shampoo og balsam. Det hæmmer bakterie- og svampevækst og forlænger produkternes holdbarhed.

Der findes forskellige typer af parabener, hvoraf de mest almindelige er butylparaben, propylparaben, methylparaben og ethylparaben.

Parabener bruger også som konserveringsmiddel i skønhedspleje og i visse typer af medicin.

Parabener er mistænk for at være hormonforstyrrende. Butyl- og propylparaben er allerede blevet forbudt i produkter til børn under 3 år.

Anden skadelig kemi

Udover at vælge den bedste shampoo og balsam uden silikone, sulfater og parabener, er der en række andre ingredienser, du bør være varsom med i dine hårprodukter:

Mineralske olier: Mineralsker olier er ikke det samme som naturlige olier. Mineralske olier er råstoffer såsom petrolatum og paraffin og har nogenlunde samme effekt som silikone; det lægger sig som et lag på hårstråene og gør det svært for næring at trænge ind.

Parfume: Mange foretrækker en velduftende shampoo, men parfume er – ligesom sulfater – skrapt for huden. Det er også derfor, at parfume ikke længere anbefales at blive sprøjtet direkte på huden; men i stedet på tøjet. Parfume kan udtørre og genere hovedbunden.

Formaldehyd: Formaldehyd er et konserveringsmiddel ligesom parabener. Det bruges indimellem i shampoo, men det er hårdt for hovedbunden og kan medføre kløe, tørhed og hudirritation.

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan får man silikone ud af håret?

Har du brugt shampoo (og balsam) med silikone, skal du have vasket silikonen helt ud, inden du begynder at vaske hår i silikonefri shampoo. Det vil sige, at du bør vaske håret godt med en skrappere shampoo uden silikone men med sulfater en sidste gang, inden du går over til silikone- og sulfatfri shampoo.

Hvilken shampoo skal man undgå?

Udover at vælge den bedste shampoo (og balsam) uden silikone, bør du også vælge sulfatfri shampoo (og balsam); i hvert fald i forhold til de skrappeste sulfater SLS og SLES.

Hvorfor må man ikke bruge shampoo hver dag?

Rigtig mange vasker hår i shampoo og balsam alt for tit, men det er hverken godt for hovedbunden eller håret, da det varme vand og shampoo dels udtørrer, men også fordi produkterne vasker det naturlige hårfedt væk og dermed skaber ubalance.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.