Hår

Shampoo til tørt hår (TEST): 6 fugtgivende shampooer

Lider du også af tørt hår? Så kan svare være en god shampoo…

skrevet af Josefine Vestergaard

shampoo til tørt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

I Danmark er tørt hår et stort problem. Dels på grund af det kolde og skiftende klima, der tvinger os til at bruge huer og at være meget inde i kunstig varme, men også på grund af de mange knap så gode hårprodukter, der er på markedet, samt tendens til (for) hyppig hårvask.

Vil du gerne det tørre hår til livs, skal du overordnet set vælge den bedste fugtgivende shampoo til tørt hår. Det betyder blandt andet, at den er uden skrap kemi og desuden yder rigelige mængder af fugt.

Vi har samlet 6 af de bedste shampooer til tørt hår i testen her. Derudover kan du læse om, hvorfor håret bliver tørt, og hvad du i øvrigt kan gøre for at afhjælpe problemet.

Bedste shampoo til tørt hår

Nedenfor har vi samlet 6 af de bedste fugtgivende shampooer til tørt hår, som du kan bestille online:

Bedste til krøller

Hairlust Curl Crush Shampoo

hairlust-splitfix-shampoo

Hairlust Split Fix Shampoo

Vegansk og økologisk, fugtgivende shampoo til tørt hår, som er fri for skrap kemi som sulfater og alkohol, men mild og rig på naturlige ingredienser.

Bedste egenskaber

 • Til skadet hår og spaltede spidser
 • Fri for sulfater, alkohol, parabener og silikone
 • Vegansk, økologisk og danskproduceret

Hairlust Split Fix Shampoo er den måske bedste shampoo til tørt og skadet hår. Den er uden udtørrende sulfater og alkohol, men er til gengæld spækket med økologiske ingredienser, der styrker, plejer og fugter hovedbunden og de enkelte hårstrå.

Af ingredienser bør nævnes koffein fra kaffebønneolie, som sætter gang i blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket øger mængden af næringsstoffer til hårsækkene.

Fugt til håret får du desuden masser af; blandt andet via jojoba, kokosvand og mangoekstrakt.

Udover at være en god shampoo til tørt hår, er denne shampoo også et miljøbevidst valg, da den er vegansk, økologisk og produceret i Danmark i genanvendt plastikemballage.

Det anbefales at bruge shampoo og balsam sammen for at opnå det hurtigste resultat.

Olaplex Bond Maintenance no4 Shampoo

Olaplex No. 4 Bond Maintenance Shampoo

Vegansk shampoo, der med sit unikke Olaplex-molekyle formår at genopbygge svovlbroerne i håret, der gør de enkelte hårstrå stærkere og mere elastiske.

Bedste egenskaber

 • Fri for sulfater
 • Genopbygger svovlbroerne i håret
 • Vegansk

De fleste sulfatfri shampooer skummer lidt eller slet ikke, og det kan give en lidt sløj følelse ved hårvasken. Denne shampoo til tørt og ødelagt hår fra Olaplex skummer dog godt, og så er den drøj i brug, så du kan spare på mængden.

Shampooen giver masser af fugt til håret, og så hjælper den med at styrke og genopbygge hårstråene, så de bedre kan holde på fugten i fremtiden, og så spidserne ikke spalter.

Den gode blanding af fugtgivende og næringsrige ingredienser, der er i den bedste shampoo til tørt hår fra Olaplex, efterlader også håret blankt og skinnende. Derudover er denne hårpleje til tørt hår også farvebeskyttende, så din hårfarve holder længere.

Det anbefales at bruge shampoo og balsam ( No. 5) i kombination for det bedste resultat.

Hairlust Curl Crush Shampoo til krøllet hår

Hairlust Curl Crush Shampoo

Krøllet hår har tendens til at blive meget tørt og kruset. Det kan denne sulfatfrie, fugtgivende shampoo fra Hairlust være løsningen på.

Bedste egenskaber

 • Til krøllet hår
 • Fri for sulfater, alkohol, parabener og silikone
 • Vegansk, økologisk og danskproduceret

Hairlust Curl Crush Shampoo er den bedste fugtgivende shampoo til krøllet hår, der giver masser af fugtpleje og forebygger kruset hår.

Shampooen er low-poo; altså uden skrap kemi, der forværrer tørt hår, men er til gengæld godkendt til Curly Girl-metoden.

Den nærende shampoo er spækket med økologiske og aktive ingredienser, der yder masser af fugt til håret og hovedbunden, og som efterlader det krøllede hår fuld af glans og liv.

Derudover er det et godt miljømæssigt valg, da denne shampoo til tørt hår både er vegansk og økologisk, og så er den produceret i genanvendt plastikemballage i Danmark.

Moroccanoil Hydrating Shampoo

Moroccanoil Hydrating Shampoo

Baseret på arganolie og hårvitaminer, yder denne fugtgivende shampoo til tørt og kruset hår rige mængder af fugt til tørt og beskadiget hår, så det efterlades fuld af glans.

Bedste egenskaber

 • Til alle hårtyper
 • Fri for sulfater og parabener
 • Indeholder arganolie, a- og e-vitamin

Moroccainoil Hydrating Shampoo er den måske bedste fugtgivende shampoo med arganolie, der trænger til en god mængde fugt. Shampooen indeholder blandt andet arganolie og a- og e-vitamin, der afhjælper dehydreret hår og spaltede spidser.

Produktet er lækkert og drøjt i brug, og du behøver ikke store mængder for at vaske håret. Til gengæld får du et hår, der efterlades sundt og velduftende.

Shampooen er fri for udtørrende sulfater og kan bruges af alle hårtyper, ligesom den også kan bruges til irriteret hovedbund, da den er mild i brug.

Kérastase Nutritive Bain Magistral Shampoo

Kérastase Nutritive Bain Magistral Shampoo

Nærende shampoo til meget tørt hår, der med sin unikke formel formår at genskabe fugtbalancen i hovedbunden, så håret efterlades sundt og blankt.

Bedste egenskaber

 • Til ekstremt tørt hår
 • Genopretter fugtbalancen
 • Indeholder Irisome 5100ppm

Kerastase er kendt for sine lækre og velduftende shampooer af høj kvalitet, og denne fugtgivende shampoo til tørt hår er ingen undtagelse.

Her får du seriøs hårpleje med de unikke komplekser Irisome 5100ppm og Gluco-Active, der nærer, plejer og genskaber fugtbalancen i hår og hovedbund og beskytter håret mod fremtidig udtørring.

Dette er den måske bedste shampoo til tørt hår, uanset om du har tørre spidser eller ekstremt tørt og beskadiget hår.

Redken All Soft Shampoo

Redken All Soft Shampoo

Velduftende og fugtgivende shampoo til tørt hår, der efterlader håret blank og blødt – og fås til en rigtig god pris.

Bedste egenskaber

 • Umiddelbar virkning
 • Fugter i dyben
 • Indeholder arganolie

Til dig, der gerne vil have en umiddelbar følelse at et blødere og blankere hår, er denne billige version fra Redken et godt bud (vær opmærksom på, at det er en stor størrelse).

Den bedste shampoo til tørt hår fra Redken indeholder blandt andet arganolie, der giver en umiddelbar virkning og efterlader håret blødt og skinnende, men som også fugter i dybden.

Derudover indeholder shampooen Redkens eget Moisture Complex, der har en dybdegående fugtgivende effekt fra rod til spids.

Det er også en anbefalelsesværdig shampoo til dig, der lider af elektrisk hår, da shampooen har anti-frizz effekt og dermed modvirker, at du får/giver stød, hvilket kan være et problem med tørt hår – især om vinteren.

Hvorfor får man tørt hår?

Tørt hår kan skyldes flere forskellige ting, men i langt de fleste tilfælde er der tale om én eller flere af følgende årsager:

 • Du bruger hårtørrer eller stylingapparater for ofte
 • Du vasker hår for ofte
 • Du bruger en hård shampoo
 • Du får for mange kemiske behandlinger
 • Dit hår påvirkes af vejret

Du bruger hårtørrer eller stylingapparater for ofte

Hårtørrer – eller glatte- eller krøllejern for den sags skyld – er én af de helt store syndere, når det kommer til tørt, skadet hår og tørre spidser.

Varme udtørrer, og det vil sige, at alle stylingapparater, der benytter varme, har en udtørrende effekt på håret.

Det bedste er helt at undgå brug af føntørrer og varmebehandling i øvrigt – eller so minimum at begrænse brugen.

Du vasker hår for ofte

Hårvask har en udtørrende effekt håret. Dels på grund af det varme vand, dels på grund af det faktum, at det naturlige hårfedt vaskes væk fra håret, og dels på grund af brugen af (dårlig) shampoo.

Det kan dermed hjælpe både at skrue ned for antallet af hårvaske, men også at skrue ned for varmen på vandet og at udskifte shampooen med en mildere variant.

Du bruger en hård shampoo

Selvom du kun vasker håret 1-2 gange om ugen, kan du stadig opleve tørt hår, hvis du bruger en hård shampoo.

En hård shampoo er en shampoo, der indeholder udtørrende ingredienser. Nogle af de mest udtørrende ingredienser er alkohol og sulfater, og netop de to typer af ingredienser findes i rigtig mange shampooer.

Det skyldes, at de renser effektivt, og for sulfater, at de har en skummende effekt, som er eftertragtet i shampoo. Det er dog ikke særlig hudvenlige ingredienser.

Den bedste fugtgivende shampoo (og balsam) er uden skrap kemi og udtørrende ingredienser.

Du får for mange kemiske behandlinger

Når håret farves eller permanentes, åbnes det beskyttende skællag, der normalt beskytter håret mod varme, vejr og andre ydre påvirkninger.

Et sundt hårstrå har et skællag, der overlapper som tegl på et tag, men ved kemiske behandlinger åbnes skællaget, og hårstrået er dermed ikke nær så godt beskyttet mod ydre påvirkninger.

Det kaldes også beskadiget hår, og beskadiget hår bliver hurtigere tørt og mister sin glans.

Den bedste løsning er at skrue ned for – eller helt droppe – de kemiske behandlinger af håret.

Behandles håret ofte kemisk, vil det ikke have en chance for at genopbygge skællaget, førend der ødelægges igen, og så vil problemet virke vedvarende.

Udsætter du håret for mange kemiske behandlinger, kan du bruge selv den bedste fugtgivende shampoo og balsam uden det ønskede resultat; simpelthen fordi håret er alt for modtageligt fra udekommende påvirkninger.

Dit hår påvirkes af vejret

Du kan vaske håret sjældent i tempereret vand, bruge en mild og god shampoo og undgå kemisk behandling og stylingapparater – og alligevel opleve tørt hår. Især om vinteren. Det skyldes, at håret påvirkes af vejrforholdene.

Kold vind og frost giver tørt hår; især i kombination med den vekslende varmeforskel fra ude til inde og den kunstige varme indendørs.

Problemet løses dog ikke nødvendigvis om sommeren; især ikke hvis du har tørt hår fra om vinteren. Sol og saltvand kan nemlig også have en udtørrende effekt på håret.

6 tegn på tørt hår

Tørt hår er ikke bare tørt. Nogle har tørre spidser, andre har en smule tendens til tørt hår om vinteren, og andre igen har “hår som en høstak”.

Tegn på, at dit hår er tørt:

 1. Håret har mistet sin glans
 2. Håret føles tørt
 3. Spidserne spalter
 4. Håret har tendens til at knække
 5. Håret kruser (hvis du har krøller)
 6. Håret bliver elektrisk

Mængden af pleje kan variere afhængigt af, hvor tørt håret er, men uanset graden af tørhed, trænger håret til fugt.

Nogle kan nøjes med en fugtgivende shampoo og balsam til tørt hår, mens andre har brug for at supplere med øvrige fugtgivende produkter som serum, hårolie og hårkur.

Tør hovedbund kan også være et tegn på tørt hår, men du kan også sagtens have tør hovedbund uden at have tørt hår – og omvendt.

Læs også: Shampoo til tør hovedbund

Hvad virker mod tørt hår?

Selvom skadet hår og tørre spidser er udbredte problemer – især om vinteren – er det heldigvis relativt nemt at gøre noget ved. Du skal bare vide hvad, du skal gøre.

Rigeligt med fugt

Er dit hår tørt, mangler det fugt. Så kort kan det siges. Derfor handler det om at tilføre håret rigelige mængder af fugt; for eksempel ved hjælp af fugtgivende shampoo og balsam, der ikke indeholder udtørrende ingredienser.

Den bedste shampoo til tørt hår indeholder fugtgivende ingredienser som for eksempel olier såsom jojobaolie, olivenolie eller arganolie.

Det er derudover lige så vigtigt at undgå ingredienser, der udtørrer håret såsom alkohol og skrappe sulfater.

I princippet er det bedst at finde en så mild og naturlig shampoo og balsam som muligt – der dog er fugtgivende. Derudover bør produkterne tilføre håret den næring, det har brug for, så håret bliver bedre rustet til at bevare fugten og modstå ydre påvirkninger.

Til tørt hår vil det i langt de fleste tilfælde give bedst mening at kombinere shampoo og balsam for på den måde at få mest muligt fugt ud af samme hårvask.

Skru ned for varmen

Samtidig med, at du skruer op for fugten, skal du skrue ned for varmen. Det vil sige, at badevandet først og fremmest bør være mere tempereret. Varmt vand har en udtørrende effekt – ligesom hyppig hårvask.

Du bør derfor nøjes med at vaske håret 1-2 gange om ugen, hvor du bruger tempereret vand og en god, fugtgivende shampoo.

Tænk desuden over, at kunstig varme fra dit indendørsklima også kan have en betydning for udtørring af hår og hovedbund.

Undgå stylingapparater med varme

Stylingapparater med varme såsom føntørrer, glattejern og krøllejern har også en udtørrende effekt på håret.

Temperaturen er højere og mere intens, og derfor udtørrer føntørring og brug af øvrige varmeapparater faktisk håret mere end hårvask med varmt vand.

Har du tørt hår, er det dermed en god idé at undgå denne form for stylingapparater eller som minimum at minimere brugen.

Vil du gerne fortsætte med at stylingapparater, kan du begrænse skaden ved at bruge varmebeskyttende hårprodukter forinden.

Hårolie, serum, kur og masker

Dit hår har brug for fugt, fugt og atter fugt, når det er tørt. Derfor kan det være en god idé at kombinere brugen af shampoo med fugtgivende hårolie, serum, kur eller masker.

Er der tale om ekstremt tørt hår, kan det næsten ikke få for meget fugt. I hvert fald ikke, indtil balancen er genoprettet.

Produkter som hårolie, serum og kur giver typisk også en mere dybdegående effekt, og derfor er det en god idé at kombinere brugen af fugtgivende shampoo med nogle af de øvrige fugtgivende produkter.

Selv den bedste fugtgivende shampoo og balsam kan ikke klare opgaven alene, hvis håret er meget tørt; der skal endnu mere fugt til.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilken shampoo er bedst til tørt hår?

Den bedste fugtgivende shampoo uden udtørrende ingredienser er bedst til tørt hår. Sørg for at vælge sulfatfri shampoo med naturlige og nærende ingredienser.

Hvad er godt til tørt hår?

Fugt er godt til tørt hår. Sørg for at vælge den bedste fugtgivende shampoo og balsam og kombiner med masser af fugtpleje fra serum og hårolie. Skru også ned for hårvask og varmt vand for at undgå tørt hår.

Kan man putte shampoo i tørt hår?

Almindelig shampoo (og balsam) skal bruges i fugtigt eller vådt hår, men har du behov for yderligere hårvask og vil gerne skrue ned for det varme vand, kan du eventuelt kombinere med tørshampoo, der bruges i tørt hår.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.