Hår

8 tips mod spaltede spidser: Sådan fikser du dem

Selvom spaltede spidser er normalt, kan du stadig gøre noget ved det. Især hvis du forebygger mod problemer. Læs hvordan du forebygger og fikser det her.

skrevet af Josefine Vestergaard

spaltede spidser

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Hvad er spaltede spidser?

Spaltede spidser er en tilstand, hvor hårets spidser spalter på grund af slid. Hårets spids er naturligt den ældste del af hårstrået, og har dermed været udsat for ydre påvirkninger i længst tid. Det vil dermed også være her, man i første omgang oplever, at håret ser slidt ud.

Er det kun spidserne, der spalter – uden at håret i øvrigt ser slidt ud – kan det være tid til en tur hos frisøren for at få klippet spidserne. Dog vil dine spaltede spidser typisk være et tegn på, at dit hår trænger til gennemgående pleje.

Hvorfor knækker håret?

Slidte og spaltede spidser går typisk hånd i hånd med knækkede hårstrå. Knækker håret uhensigtsmæssigt i forbindelse med hårbørstning eller opsætning, vil knækket være ujævnt, og resultatet vil fote være, at du får spaltede spidser.

Sunde hår knækker ikke så let. Hår, der har tendens til at knække, er dermed tegn på svagt, tørt eller slidt hår, der har behov for pleje og måske en omlægning af hårplejerutiner.

Nogle af de mest almindelige årsager til knækkede hår er følgende:

  • Du bruger dårlige/hårde hårprodukter
  • Tørt hår
  • Du vasker hår for ofte
  • For meget varme
  • For stram opsætning

Du bruger dårlige/hårde hårprodukter

Dårlige produkter er hårdt for håret. Mange bruger shampoo og balsam, som indeholder skrappe sulfater, der slider unødvendigt på håret. Det gælder også øvrige hår- og stylingprodukter.

Vil du gerne undgå spaltede spidser, bør du vælge milde og skånsomme produkter.

Tørt hår

Har du hår, der er tørt – og dermed tørre spidser – er mere udsat for spaltede spidser. Håret filtrer også lettere, hvis det er tørt. Fleksible og fugtmættede hårstrå spalter som udgangspunkt ikke. Og som regel vil de heller ikke knække unødvendigt.

Det tørre hår hænger sammen med de øvrige årsager, da det tørre hår ofte vil komme som følge af dårlige hårprodukter, for hyppig hårvask og/eller brug af varmeapparater.

Du vasker hår for ofte

Vand har en udtørrende effekt på både hud og hår. Vasker du håret for ofte, udsætter du det både for varmt vand og renseprodukter som shampoo for ofte – og dét udtørrer håret og kan ødelægge skællaget.

For meget varme

Både varmt vand og hård varme fra stylingapparater og føntørrer er hårdt for håret og får det til at udtørre, hvilket medfører, at du får spaltede spidser til følge.

Det bedste er at undgå for megen varme i det hele taget; at skrue ned for badevandets temperatur, droppe føntørrer og style håret uden varmeapparater.

Det næstbedste er at bruge et godt varmebeskyttende hårprodukt, inden du styler eller tørrer dit hår med føntørrer, glatte- eller krøllejern.

For stram opsætning

En stram hestehale eller knold øger sandsynligheden for knækkede hårstrå og dermed spaltede spidser. Ofte er det, når elastikken skal du af håret igen, at problemet opstår, men også selve trækket i hårene kan skabe problemer.

Det er ikke fordi, at du for enhver pris skal undgå at sætte håret op. Men vær forsigtig, når du tager elastikken ud igen, og begræns de stramme opsætninger.

Kan man reparere spaltede spidser?

Den nemmeste løsning på dine spaltede spidser er at tage en tur til frisøren og få klippet dem af og dermed starte på en frisk med samlede spidser.

Drømmer du om langt hår, er en klipning dog ikke nødvendigvis den bedste løsning, og faktisk kan du reparere spaltede spidser uden at klippe dem af. Det kræver dog de rigtige hårplejeprodukter og en god portion tålmodighed. Det tager nemlig tid for slidte spidser at komme sig.

Noget af det, du kan prøve, er pleje med fugt og protein. Det kan for eksempel være følgende produkter:

  • Hårolie
  • Proteinkur
  • Hårserum

Vælg gerne produkter, der er udviklet til netop spaltede spidser, da ovenstående produkter findes til forskellige formål.

Sådan ved du om du har spaltede spidser

Er du i tvivl, om dit hår har spaltede spidser, kan du tage en lille tot hår af dit hår og se nærmere på den. Hvis hårstråenes ender deler sig og lidt ligner en blæksprutte, har du spaltet spidser. Er hårstrået lige og glat, har du ikke spaltet hår.

Det er ikke nødvendigvis samtlige hårstrå, der spalter. Det kan sagtens være nogle spaltede hår, mens andre ser fine ud.

Har du problemer med knækket eller filtret hår, vil de spaltede spidser ofte komme til udtryk på hår, der er kortere end hårets oprindelige længde. Særligt hvis du har langt hår.

8 tips til at undgå tørt hår & spaltede spidser

Det er nemmere at forebygge spaltede og tørre spidser i dit hår end at reparere dem. Derfor er det en god idé at tænke god hårpleje, der er grundstenen for stærkt hår, ind i din dagligdag. Nedenstående tips kan også bruges, hvis du beslutter at klippe spaltede spidser af, så du kan forebygge, at det sker igen.

1. Tilføj protein

Dit hår er bygget af proteinet keratin. Ved slidt hår og spaltede spidser er proteinerne ødelagte. Dermed kan du hjælpe dit hår tilbage i balance ved at tilføje protein; typisk i form af såkaldte proteinkure, som er hårkure med protein.

Det bedste er at nærlæse produktbeskrivelserne og vælge en variant, der indeholder hydrolyseret keratin, som er hårets eget protein, der er nedbrudt i mindre stykker, så de er nemmere at optage.

2. Brug en nærende shampoo

Shampoo er faktisk ofte en stor synder, når det kommer til slid på håret; dårlige varianter vel at mærke. De fleste bruger shampooen minimum et par gange om ugen, og derfor er det vigtigt at vælge en variant, der er mild og nærende.

Udover at prioritere naturlige og aktive ingredienser, kan du med fordel undgå silikone, sulfater og øvrige udtørrende ingredienser såsom alkohol og mineralske olier (der ikke er det samme som naturlige olier).

Se også: De 6 bedste shampooer mod tørt hår

3. Brug en nærende balsam

Balsam er anden del af hårvasken. Mange tror, at de kan spare balsammen væk, men det er faktisk en rigtig dårlig idé, hvis du vil undgå spaltede spidser. Det skyldes, at shampooen åbner og renser skællaget, og at balsammen derefter lukker skællaget og plejer det.

Sparer du balsammen væk, lader du skællaget stå åbent, så det er langt mere modtageligt overfor udefrakommende faktorer.

Også her bør du vælge en mild og nærende variant uden skrap kemi. Vælg gerne en produkter fra samme serie, da de i så fald er udviklet til at komplimentere hinanden.

4. Undgå kemi og hårde produkter

Det er ikke kun i produkter til hårvask, at du bør undgå skrap kemi. Det gælder alle dine hårprodukter. Mange hårprodukter indeholder blandt andet alkohol, der har en udtørrende effekt på dit hår og desuden irriterer hovedbunden.

Derudover indeholder mange produkter silikone, som ophober sig i dit hår, og som kræver skrappe sulfater at komme af med igen – og dét er en ond cirkel.

Det vil også sige, at du ikke bare kan droppe shampoo med sulfater, hvis du fortsat bruger andre produkter med silikone, da sulfater er de eneste rensemidler, der formår at vaske silikone ud af håret.

Får du ikke vasket silikone ud, ophober det sig. Det spærrer dels for luften til hovedbunden og så lægger det sig som et fedtet lag omkring hårstråene.

5. Tilføj fugt

Elastisk og fleksibelt hår er sundt hår, der ikke har tendens til at knække eller spalte. Og sundt hår kræver tilstrækkeligt med fugt.

Optimalt set vil hovedbunden selv forsyne håret med den nødvendige mængde fugt via såkaldt sebum (naturligt hårfedt).

Eftersom langt de fleste af os påvirker håret udefra med produkter, stylingapparater og unaturlige materialer, er det dog langtfra altid, at sebumbalancen er i orden – og dermed vil håret kræve ekstra fugt for at undgå tørre spidser og skadet hår i øvrigt.

Har dit hår tendens til at blive tørt, kan du med fordel bruge hårkur, hårserum eller hårolie til at fugte det. Vær opmærksom på at for megen olie kan give problemer med fedtet hår, så mængden skal modereres efter hårets behov.

6. Undgå varme

Det er ikke fordi, at du skal undgå sol og varme eller leve i et koldt hus. Men direkte varmepåvirkning af håret skader det. Det gælder særligt varme fra føntørrer og stylingapparater som glatte- og krøllejern, men også meget varmt badevand.

Det mest optimale er at undgå (for meget) varme. At skrue ned for temperaturen på badevandet, lade håret lufttørre og style med varmefri alternativer.

Det næstbedste er at bruge et varmebeskyttende produkt, inden håret udsættes for varme. Og derudover at begrænse brugen af varmeapparater så meget som muligt.

7. Bliv klippet regelmæssigt

Et hårstrå, der er spaltet i spidsen, vil spalte længere og længere op gennem hårstrået med tiden. Derfor er det en god idé at få klippet spidserne regelmæssigt, så det slidte hår bliver fjernet og dermed giver bedre udgangspunkt for at holde det øvrige hår sundt og pænt.

Hår vokser i gennemsnit 1-2 cm om måneden, så vil du gerne have langt, smukt hår, skal du selvfølgelige have det in mente, inden du bare bestiller tid til frisøren jævnligt.

8. Spis sundt og drik vand

Hovedbunden og håret er en del af kroppens funktion, og for at kroppens funktioner fungerer mest optimalt, kræver de rigeligt med vand samt en lang række af forskellige proteiner, fedtstoffer, vitaminer og mineraler.

For at sikre et tilstrækkeligt indtag af alt det, kroppen har behov for ved almindelig og sund funktion, bør du spise sundt og ikke mindst varieret.

Er du i tvivl om, hvorvidt du spiser varieret nok, kan du med fordel supplere med et tilskud af hårvitaminer, som indeholder de vigtigste vitaminer og øvrige ingredienser for sund hårvækst.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor knækker mit hår?

Dit hår knækker formentlig, fordi det er tørt og har brug for fugt. Knækkede hår medfører spaltede spidser, så sørg for rigeligt med fugtpleje i form af hårolie og hårkur.

Hvor mange gange skal man klippe spidser?

Det anbefales at få klippet spidser med cirka 3 måneders mellemrum. på den måde kan håret stadig vokse, men du kan undgå spaltede spidser.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.