Alle vil gerne have sundt hår. For sundt hår er stærkt og fuld af glans, og så spalter og knækker det ikke. Heldigvis er det ikke så svært at få sundt hår. Heller ikke selvom du har tørre eller slidte lokker.
Det handler i høj grad om pleje, men det handler også om at kende til, hvad der er godt for håret, og hvad der kan skade det.
Vidste du for eksempel, at det er sundere for dit hår at blive vasket i lunkent vand fremfor varmt? Og at du bør udskifte dit pudebetræk af bomuld med et betræk af silke?
I guiden her hjælper vi dig med hele 15 gode råd til sundt hår, som du nemt kan inkorporere i din dagligdag; lige fra at vælge den rigtige shampoo til at styrke håret med vitaminer.
Hvad er sundt hår?
Sundt hår er stærkt og velplejet hår, der vokser, som det skal, og er fri for tørre spidser eller skader i øvrigt.
En sund hovedbund er et godt udgangspunkt for sundt hår, da hovedbunden bestemmer hårets vækst, styrke og indefrakommende tilstand.
Du kan dog godt have udgangspunktet for et sundt hår og så alligevel ikke have det; hvis håret er skadet udefra.
Det kan være som følge af varmeskader fra føntørrer og stylingapparater, dårlige hårprodukter eller kemiske behandlinger.
Hvordan ved man om ens hår er sundt?
Er dit hår sundt, er du formentlig ikke i tvivl. Det føles og ser sundt og velplejet ud.
Nogle af tegnene på et sundt hår er følgende:
- Dit hår er pænt og glat uden at kruse og spalte
- Dit hår vokser, som det skal
- Dit hår fælder ikke mere end 50-100 hår dagligt
- Dit hår har en pæn glans
- Dit hår er ikke tørt
- Dit hår fedter ikke
Kan du nikke ja til ovenstående, har du et sundt hår, der ikke kræver yderligere pleje. I så fald kan du fortsætte den hårpleje, du allerede praktiserer, og du behøver ikke at udskifte din shampoo og dine øvrige hårprodukter.
Er der nogle af ovenstående punkter, du ikke kan genkende fra dit hår, har det sandsynligvis brug for yderligere pleje.
Hvordan får man sundt hår?
Sundt hår kræver den rigtige pleje. Den rigtige pleje tager dog udgangspunkt i den nødvendige viden omkring hår. Det er nemlig ikke kun produkterne, der er vigtige. Det er i lige så høj grad, hvad du i øvrigt udsætter dit hår for.
Derudover er der ret stor forskel på, hvordan hår skal plejes ud fra dit hårs struktur og type samt din hovedbunds måde at opføre sig på, hvilket også skyldes genetik. Nogle har for eksempel i højere grad tendens til tør hovedbund eller fedtet hår end andre.
Nedenfor får du hele 15 gode råd til sundt hår.
15 tips til sundere hår
1. Vask håret mindre ofte
Hårvask anses af mange for en del af den daglige rutine, men det er fejl nr. 1, hvis du ønsker sundt hår. Håret har nemlig slet ikke brug for at blive vasket så ofte. Faktisk er håret langt hen ad vejen selvrensende. Det ville det i hvert fald være uden ydre påvirkninger.
Dog bliver håret i vores del af verden udsat for mange ydre påvirkninger fra blandt andet tekstiler, stylingapparater, varmt vand, behandlinger og produkter. Derfor behøver de fleste en form for vask og pleje af håret.
Det varme vand og shampooen slider dog på håret og skaber hurtigt ubalance i hovedbunden, hvor det naturlige hårfedt vaskes væk alt for ofte, hvorfor produktionen sættes op. Samtidig irriterer produkter med skrap kemi hovedbunden, så den bliver tør og skællet.
Derfor; vask håret mindre ofte. Gerne så sjældent som muligt. Trap dog ned gradvist, da du ellers vil opleve fedtet hår. Sebumbalancen i hovedbunden skal lige nå at justere sig.
2. Vask ikke håret i for varmt vand
Det varme vand udtørrer håret. Faktisk kan du skade håret ved at vaske det i (for) varmt vand. Det bedste er at skrue ned for temperaturen, så håret vaskes i lunkent vand. Det er måske ikke så behageligt at bade i – selvom det også er bedre for huden. Et par grader er dog bedre end ingenting.
Du kan også med fordel adskille hårvask og bad, så du bare vasker håret i håndvasken eller under bruseren. På den måde er det lettere at skrue ned for temperaturen.
3. Brug en god shampoo
Vælg en god shampoo, der passer til dit hår. Fint eller tyndt hår har ikke brug for samme type pleje som krøllet eller tykt hår.
Shampoo renser håret. Men det må ikke rense håret så grundigt, at al det naturlige hårfedt vaskes væk, og hovedbunden efterlades tør og skællende. Derfor er det faktisk vigtigere at kigge på, hvad du skal undgå i en shampoo, end hvad den bør indeholde.
Det er typisk en fordel at vælge produkter, der ikke indeholder al for skrap kemi. Det gælder særligt sulfater og silikone, men også parabener og udtørrende alkohol.
4. Brug en god balsam
Mens shampoo har til formål at rense håret for skidt og gamle produktrestser, har balsam til formål at pleje og lukke skællaget efterfølgende. En mild rens fra shampooen kombineret med plejende (og tilsvarende milde) ingredienser fra balsammen er dermed den optimale løsning.
Og når vi nu er ved balsammen, kan det være en tilsvarende god idé at rede håret i badet, når balsammen har siddet lidt i håret. På den måde minimerer du mængden af knækkede hår. Særligt hvis du har langt hår.
5. Fugt
Alt hår har brug for fugt. Mængden er dog meget varierende. Jo mere struktur, håret har, des større er behovet for fugt typisk. Det vil sige, at meget krøllet hår har et stort behov for fugt, mens fint og glat hår har et væsentligt mindre behov for fugt.
Omvendt kan det dog siges, at hårets tilstand også i høj grad bestemmer dets behov for fugt. Meget tørt, kruset og skadet hår har et meget større behov for fugt, end hår med en pæn og glat overflade.
6. Varmebeskyttelse
Hårstråene har i det hele taget ikke godt af for megen varme. Det gælder varmt vand, men i særdeleshed også varme fra stylingapparater såsom krølle- og glattejern samt føntørrer.
Det bedste er naturligvis at skrue ned for temperaturen på badevandet og brugen af varmeapparater. Det næstbedste er varmebeskyttelse af håret i form af varmebeskyttende hårprodukter såsom serum eller hårolie, der påføres håret, inden det udsættes for varme.
7. Køb produkter målrettet dine problemer
Det er ikke helt ligemeget, hvilke produkter du køber. Langt de fleste produkter er udviklet ud fra hårtype og hårproblemer. Det gælder både shampoo og balsam, men også plejeprodukter.
Har du meget fedtet hovedbund og hår, er det for eksempel ikke en god idé at style med hårolie. Det får kun problemet til at blive værre. Omvendt er hårolie næsten altid en god idé til tørt hår.
Olie er også en ingrediens i mange andre hårprodukter, og det er blandt årsagerne til, at du bør vælge produkter ud fra de problemer, du oplever med dit hår og din hovedbund.
8. Skru ned for varmeapparater
Som nævnt i tip 6, er varme ekstremt hårdt for håret. Overdreven brug af varme; for eksempel daglig brug af glattejern, ødelægger skællaget i håret og efterlader det åbent og ujævnt, hvilket både giver et endnu mere udsat hår med krus og tørhed til følge.
Der findes efterhånden mange varmefri stylingmuligheder, der stadig giver pænt hår, uanset om du er til glat eller krøllet hår.
Du kan også i stedet skrue ned for hyppigheden af brugen af varmeapparater og så pleje håret ekstra imellem de gange, du styler med varme.
9. Lad håret hænge frit
Det kan være fristende at style håret til dagen, lade frisuren sidde derhjemme og samle det i en knold om natten; især hvis du har langt hår, der skal holdes styr på.
Men det bør du faktisk lade være med. Håret har allerebedst af at hænge frit. Opsætninger hiver i hårrødderne og kan på sigt skade dem; især hvis du foretrækker stramme opsætninger.
Har du håret sat til hverdag, er det en god idé at løsne det, når du kommer hjem – og ligeledes at sove med det løst om natten.
10. Få dine vitaminer
Hårets vækst kræver en masse vitaminer. Ved en sund hårvækst og varieret kost, får du alle vitaminer (og mineraler) via kosten. Men ikke alle spiser varieret (nok), og i så fald kan det være en god idé at booste vitaminindtaget med tilskud.
Det gælder i øvrigt også i perioder, hvor kroppen har brug for lidt ekstra pleje. Det kan for eksempel være ved sygdom, graviditet, amning eller stress-tilstande. Et tilskud af hårvitaminer kan styrke dit hår markant.
11. Sov med et pudebetræk af silke
Håret bør være løst om natten, men den konstellation kan faktisk også skade håret, da der kan skabes friktion med pudebetræk af bomuld. Det resulterer i hår, der knækker eller kruser, og det får man ikke flot og sundt hår af.
Løsningen er noget så simpelt som at udskifte pudebetrækket med en variant af silke. Silke er et meget glat materiale, der lader håret glide henover puden uden at skabe friktion, krus eller knæk. Det giver et godt udgangspunkt for at få sundere hår.
12. Bliv klippet
Er dit hår meget slidt i spidserne, er den eneste rigtige løsning at klippe det meget slidte hår af. Det giver ligesom en frisk start, hvor hårrødderne ikke sender næring ud til spidser, der alligevel ikke kan redes. Næringen kan i stedet fokuseres på det sunde hår.
Spidserne er den del af håret, der er ældst og bliver hurtigst slidt. Det resulterer i spaltede spidser, der hverken er pænt eller sundt. Derfor er det en god rutine at få klippet spidser løbende. Gerne med 3 måneders mellemrum.
Spaltede spidser og slidt hår giver også oftere knuder og filtrede totter, der gør det svært at rede håret. Det undgår du med jævnlige klipninger.
13. Drop alkohol, cigaretter, og andre dårlige vaner
Det kan lyde helligt, at du skal droppe alkohol og cigaretter. Men mange af den slags dårlige vaner har desværre mange bivirkninger for kroppen. Og tørt hår er én af dem. Det skyldes, at både alkohol og cigaretter har en meget dehydrerende virkning på kroppen, og håret (og huden) vil derfor have større risiko for at udtørre.
Har du ikke lyst til at stoppe helt, kan det også være et udmærket skridt på vejen at skrue ned for forbruget. En smule dehydrering er trods alt bedre end megen dehydrering.
14. Hårkur, olie, og serum
Er dit hår tørt eller kruset, har det brug for fugtpleje. Og det er sjældent nok med en fugtgivende shampoo og balsam. Der skal mere til.
Nogle af de produkter, der styrker håret og plejer hovedbunden i dybden, er hårkur, hårolie og serum. Du skal ikke nødvendigvis bruge alle tre ting, men udvælge det eller de produkter, der giver mest mening i forhold til dine hårplejerutiner.
Hårkur skal bruges i badet, mens olie og serum er leave-in produkter, der i mange tilfælde også kan bruges som varmebeskyttelse og til styling.
15. Pas på stress
Det kan lyde mærkeligt, men er din krop og dit sind stresset, kan der være rigtig mange symptomer, og ét af dem er blandt andet hår, der stopper med at vokse.
Når kroppen skal håndtere stress, skrues der ned – eller slukkes helt – for mindre nødvendige funktioner i kroppen. Det vil sige, at hårvæksten pauses for en stund, så energien kan bruges andre steder. Din hukommelse og koncentrationsevne kan ligeledes blive påvirket.
Hvad skader håret mest?
Der er rigtig mange ting, der skader håret, men ofte er det enten overdreven brug eller mange forskellige årsager, der tilsammen giver en negativ effekt.
Noget af det, der skader håret mest, er:
- Kemisk behandling af håret
- Varmeapparater
- Dårlig shampoo og balsam
Mens det er nemt at udskifte shampoo og balsam med mildere alternativer, kan det være svært at ændre på dit foretrukne udseende, hvis du plejer at få farvet eller permanentet hår, eller hvis du bruger glattejern til den daglige styling.
Det er heldigvis ikke enten/eller, hvis du vil styrke håret. Det er naturligvis bedst helt at undlade kemisk behandling og varmeapparater, men for mange er løsningen også at skrue ned for brugen eller op for den øvrige pleje af håret.
Ofte stillede spørgsmål
Hvor ofte skal man vaske hår?
De fleste vasker hår alt for ofte. For langt de fleste er det nok med hårvask med shampoo 2-3 gange om ugen. I princippet bør du vaske hår så sjældent som muligt; uden at dit hår ser fedtet eller beskidt ud.
Hvordan får jeg sundt hår igen?
Det er heldigvis ikke dødt løb, hvis dit hår er slidt, tørt eller skadet. Du kan sagtens få sund hår igen med den rigtige pleje. Følg de 15 tips ovenfor, så er du godt på vej.