Hår

Kruset hår: De 10 bedste tips & produkter mod krus

Har du kruset hår, og ved du ikke, hvordan du bekæmper det? Så læs vores 10 bedste tips, og få forslag til gode produkter, der kan hjælpe dig.

skrevet af Josefine Vestergaard

kruset hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Kruset hår kan ødelægge enhver frisure.

Du kan bruge oceaner af tid på at sætte håret, så det sidder helt perfekt, men så snart du bevæger dig ud i fugtigt vejr, suger det tørre, krusede hår alt fugt til sig og forårsager, at håret bliver frizzy og uglet at se på – og al tiden foran spejlet er spildt.

Heldigvis er der meget, du selv kan gøre for at slippe af med det krusede hår. Det handler i høj grad om vaner og god hårpleje.

I guiden her kan du læse om, hvad kruset hår egentlig er, og hvorfor håret bliver kruset. Du får også hele 10 gode råd til at komme det krusede hår til livs.

Hvad er kruset hår?

Kruset hår er helt basalt hår, hvor skællaget i de enkelte hårstrå er mere åbent på grund af slid eller tørhed. Det giver et hår, der er ru fremfor glat, og som ser tørt og sjusket ud.

Ofte er det krøllet hår, der har tendens til at kruse. Det skyldes i høj grad, at krøller har en struktur, der kræver mere fugt end andre typer af hår, og dermed hurtigere bliver tørt.

Kruset hår er meget tørt, og eftersom skællaget står mere åbent, suger det fugt til sig fra sine omgivelser, hvilket skaber såkaldt frizzy hår; altså hår, der krøller lidt mærkeligt og ustruktureret, og som i det hele taget ser rodet og uglet ud.

Kruset hår gør det dermed svært at bevare en pæn frisure; særligt hvis vejret er fugtigt.

Mange med krøller oplever at sætte håret hjemmefra, og så snart de bevæger sig ud – særligt i de fugtige måneder af året – “springer” håret op og ugler. Til stor frustration.

Hvorfor får man kruset hår?

De fleste har kruset hår, fordi håret er meget tørt. Der kan dog være mange forskellige årsager til, at håret er så tørt, at det kruser. I nogle tilfælde skyldes det for ofte hårvask, mens det i andre tilfælde skyldes dårlige hårprodukter eller skrappe hårbehandlinger såsom kemisk farve, extensions eller permanent-behandlinger.

Når først håret er blevet kruset, og skællaget er (for) åbent, kan det være svært at pleje håret og komme af med problemet.

Afhængigt af problemets omfang, kan skællaget i nogle tilfælde fugtplejes godt, så det lukker sig igen, og hårstråene bliver glatte og sunde. I andre tilfælde, hvor håret er meget ødelagt, kræver det, at det værste klippes af. Her vil der i højere grad skulle være fokus på at forebygge, at problemet sker igen.

10 tips til at tæmme kruset hår

Kruset hår er et irriterende problem, som mange kan nikke genkendende til. Men det behøver ikke at være et vedvarende problem, for du kan faktisk gøre noget ved det, så du slipper for at rende rundt med uregerligt og vildt hår.

Herunder får du 10 tips til at tæmme kruset hår:

  1. Tilføj fugt
  2. Vask håret mindre
  3. Varmebeskyttelse
  4. Shampoo mod kruset hår
  5. Balsam mod kruset hår
  6. Brug en leave-in conditioner
  7. Tør håret ordentligt
  8. Detangler og kam
  9. Pudebetræk af silke
  10. Klip håret regelmæssigt

1. Tilføj fugt

Det første tip er naturligvis at tilføre rige mængder af fugt. Det kan gøres på forskellige måder; overfladisk og mere i dybden. Shampoo og balsam virker meget overfladisk i håret, mens serum, hårolie og hårkur har en mere dybdegående effekt.

Derudover er der megen fugt og fugtbevaring i de vitaminer og mineraler, som der er behov for i hårproduktionen. Derfor er det vigtigt at sørge for et tilstrækkeligt indtag heraf; enten via sund og varieret mad, et tilskud af hårvitaminer eller en kombination, hvis du vil bekæmpe kruset hår.

2. Vask håret mindre

Kruset hår er tørt hår. Derfor handler det ikke kun om at tilføre fugt, men samtidig om at begrænse yderligere udtørring for at undgå kruset hår. Det kan du blandt andet gøre ved ikke at vaske hår så tit. Varmt vand medfører nemlig tørt hår.

De fleste kan nøjes med at vaske hår 1-3 gange om ugen. Det er dog vigtigt, at du skruer gradvist ned for hyppigheden af hårvask, så hovedbunden kan nå at tilpasse produktionen af naturligt hårfedt.

Skruer du drastisk ned for hårvask fra den ene dag til den anden, risikerer du at stå med et andet problem i stedet i form af fedtet hår eller hovedbund, og det er ikke nødvendigvis nemmere at komme til livs.

Samtidig kan det være en god idé at skrue ned for varmen på vandet, når du vasker hår. Jo varmere, vandet er, des mere udtørrer det håret. Du kan med fordel skrue ned for varmen under hele badet, da (meget) varmt vand også udtørrer huden.

3. Varmebeskyttelse

Bruger du føntørrer eller stylingapparater med varme, bør du varmebeskytte håret inden brug for ikke at skade det. Det kan for eksempel være i form af krøllecreme, hårserum eller hårolie med varmebeskyttelse.

Vil du gerne undgå kruset hår, er det bedste naturligvis helt at droppe føntørring og varmestyling af dit hår, men det næstbedste er at varmebeskytte det forinden.

4. Shampoo mod kruset hår

Døjer du med kruset hår, er det bedst at vælge produkter, der er udviklet til netop dét problem. Det gælder blandt andet shampoo. Shampoo til kruset hår yder typisk mere fugt end andre typer af shampoo.

Derudover vil en god shampoo til formålet også indeholde plejende og nærende ingredienser, som håret netop har behov for.

Vælg desuden en shampoo til kruset hår uden silikone og sulfater, da du ellers risikerer at gøre problemet værre. Har du krøllet hår, kan du med fordel gå efter produkter, der er godkendt til Curly Girl-metoden, da de netop ikke indeholder silikone, sulfater og udtørrende alkohol.

5. Balsam mod kruset hår

Hvor shampoo har til formål at åbne skællaget og rense hårstråene, har balsam til formål at yde fugtpleje og lukke skællaget igen. og netop sidstnævnte er særligt vigtigt, hvis du har kruset hår, der netop er et (for) åbent skællag.

Vælg en god balsam, der er udviklet til kruset hår, og gerne en variant fra samme serie som din shampoo, så produkterne supplerer hinanden bedst muligt.

Også her bør du vælge en variant uden silikone og sulfater. Gerne produkter godkendt til Curly Girl-metoden.

6. Brug en leave-in conditioner

Netop fordi du bør skrue ned for antallet af hårvaske, men samtidig op for fugtplejen, kan det være en god idé at supplere hårvaskene med plejende leave-in produkter såsom conditioner, hårserum eller hårolie i kampen om at komme uglet hår til livs.

Fordelen ved disse produkter er, at du kan bruge dem og få glæde af de fugtplejende egenskaber – uden at udtørre håret med varmt vand.

7. Tør håret ordentligt

Det kan virke mærkeligt, at du bør tørre håret ekstra godt, hvis det kruser og netop har brug for fugt. Men det er faktisk en rigtig god idé.

Hvis dit hår er vådt eller fugtigt, vil hårstråene forsøge at suge fugten til sig og blive frizzy. Det gælder også efter, at du har sat eller krøllet håret.

Derfor er det en god idé at tørre håret godt, inden du sætter det for at tæmme kruset hår og bidrage til, at frisuren bliver, hvor den skal.

8. Detangler og kam

En hårbørste kan slide meget på håret, og især ved tørt og kruset hår kan børsten forårsage, at hårstråene knækker. Derudover skaber en traditionel børste hurtigt statisk elektricitet.

Har du kruset hår, er det derfor en god idé at skifte din almindelige hårbørste ud med en detangler (børste med stive pigge) eller en bredtandet kam.

9. Pudebetræk af silke

Du vender og drejer dig i søvne, og det skaber en del friktion mellem dit hår og din hovedpude (eller faktisk dit hovedpudebetræk). Denne friktion kan være med til at skade hårstråene og forårsage eller forværre kruset hår.

Derfor er det en god idé at udskifte dit almindelige sengetøj med sengetøj af silke. Særligt hovedpudebetrækket. Silke er nemlig så fint og glat et materiale, at dit hår glider ubesværet henover det, hvorfor der ikke skabes friktion.

10. Klip håret regelmæssigt

Slidt hår kruser mere, og derfor vil de gamle, slidte spidser have mere tendens til at give kruset hår. Det kan du undgå ved at få klippet spidser regelmæssigt, så de tørre, spaltede spidser ikke påvirker resten af håret.

Har du meget tørt og kruset hår, er det også en god idé at få klippet det i bund som noget af det første, inden du går i gang med alle de øvrige gode råd. Det er nemlig lettest at starte på en frisk og undgå kruset hår fremadrettet, end det er at pleje allerede tørt og kruset hår.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er bedst mod kruset hår?

Det bedste “våben” mod kruset og tørt hår er fugtpleje. Sørg for, at håret ikke tørrer ud ved at bruge gode og fugtgivende hårprodukter og undgå for hyppig hårvask.

Hvordan holder man håret fugtigt?

Der findes rigtig mange gode hårprodukter, der hjælper med at tilføre håret fugt; også i dybden. Derudover skal du samtidig undgå udtørrende foranstaltninger som hård varme og hyppig hårvask.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.