Hår

Hårtab vitaminer: 8 vitaminer du skal spise mod hårtab

“Hårtab vitaminer” er vitaminer, der hjælper kroppen med at modvirke hårtab. Her er dem, din krop skal bruge.

skrevet af Josefine Vestergaard

hårtab vitaminer

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Lider du af hårtab, er det en god idé at sørge for at få nok af de essentielle vitaminer, der bidrager til normal hårvækst.

Typisk kan du købe såkaldte kosttilskud mod hårtab, som indeholder et udvalg af de vigtige vitaminer, hårrødderne har behov for i produktionen af nyt hår.

I guiden her kan du læse om 8 af de vitaminer og mineraler, du med fordel kan kigge efter i jagten på de helt rigtige hårtab vitaminer, uanset om du bare vil styrke tyndt hår eller reducere hårtab.

Derudover får du anbefalinger til midler mod hårtab, som du kan købe i håndkøb og begynde at bruge med det samme for at undgå hårtab fremadrettet.

8 vitaminer der kan hjælpe mod hårtab

Nedenfor kan du læse om nogle af de vigtigste vitaminer mod hårtab.

Der er desuden tilføjet et par essentielle mineraler til listen også, som styrker dit hår og sikrer normalt hårvækst:

 1. Biotin
 2. B-vitaminer
 3. A-vitamin
 4. C-vitamin
 5. D-vitamin
 6. E-vitamin
 7. Zink
 8. Jern

1. Biotin

Biotin opfattes af de fleste som hårvitamin nummer 1. Biotin dækker over B-vitaminerne B7 g B8. Det er et såkaldt vandopløseligt vitamin, som kroppen altså har brug for at få tilført på daglig basis.

En sund og varieret kost vil i mange tilfælde sikre et tilstrækkeligt indtag af biotin, men da du ikke kan få for meget af dette vandopløselige vitamin, er det altid en god idé at sikre, at et vitamintilskud også indeholder det.

Biotins formål i forhold til håret at hjælpe til i produktionen af keratin, som er det protein, hårstråene primært er bygget op omkring.

Det er de færreste, der lider af decideret biotin-mangel, men det sker indimellem, og mangel på biotin kan også medvirke, at du begynder at miste håret, som et af de mest udbredte symptomer.

2. B-vitaminer

Selvom biotin er den vigtigste type af B-vitaminer til håret, når det kommer til at formindske hårtab, er de øvrige typer af B-vitaminer også vigtige i opretholdelsen af et sundt hår. Derfor kan du med fordel vælge vitaminer mod hårtab, der indeholder alle eller flere af de 8 B-vitaminer, herunder især biotin (B7 og B8) samt B6 og B12.

3. A-vitamin

A-vitamin findes i alle celler og bidrager til almindelig og sund vækst. Det gælder også i hårets celler.

Derudover hjælper A-vitamin hovedbunden til at producere sebum (naturligt hårfedt), og hårrødderne har behov for et fugtet miljø for at have de bedste betingelser. Sebum sørger desuden for at holde håret fugtigt og elastisk, så det er modstandsdygtigt og ikke knækker.

A-vitamin er – modsat B-vitamin – fedtopløseligt. Det betyder i praksis, at du skal holde dig til de anbefalede mængder.

4. C-vitamin

Udover, at C-vitaminer booster immunforsvaret, hjælper det også med at bekæmpe såkaldt oxidativ stress, der forårsager hurtigere ældning af håret. Det skyldes, at C-vitaminet er en antioxidant. Derudover hjælper vitaminet til optagelse af jern, som også er vigtigt for håret.

C-vitaminer er – ligesom B-vitaminer – vandopløselige vitaminer, som kroppen har behov for at få tilført på daglig basis. En del fødevarer, herunder særligt frugter og grøntsager, indeholder vitaminet, men det skader ikke at få ekstra via vitaminer mod hårtab. Slet ikke, hvis du ikke får nok frugt og grønt i hverdagen.

5. D-vitamin

D-vitamin har en direkte finger med i spillet i normal funktion i hårfolliklerne (og i mange øvrige dele af kroppens funktioner). Derfor er det et vigtigt vitamin i kampen mod hårtab.

Størstedelen af det D-vitamin, du får udefra, kommer fra solens stråler. Af den årsag anbefaler Sundhedsstyrelsen et tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. For gravide og ammende anbefales der et tilskud året rundt.

6. E-vitamin

E-vitamin sættes ofte i direkte forbindelse med afhjælpning af hårtab og er dermed ét af de vigtige vitaminer til håret. Ligesom C-vitamin er også E-vitamin en antioxidant, der kan bekæmpe oxidativ stress og frie radikaler, der nedbryder håret.

7. Zink

Mineralet zink bidrager til normal funktion i hårfolliklerne. Decideret mangel på zink kan desuden føre til hårtab og et påvirket immunforsvar. Derfor er det vigtigt at få tilstrækkeligt med zink.

Det er især frø, nødder og bælgfrugter, der indeholder zink, som dog også findes i kød og fisk. Får du ikke tilstrækkeligt via kosten, bør zink indgå i de vitaminer mod hårtab, du vælger.

8. Jern

Lider du af jernmangel, kan det føre til hårtab. Jern har først og fremmest en direkte forbindelse til dannelse af blod, og eftersom håret har et stort behov for blod, er jern også vigtigt i hårdannelsen.

Har du mistanke om jernmangel, bør du konsultere din læge. Vælger du kosttilskud til håret med jern, bør det også indeholde vitamin C, der sikrer en bedre optagelse af jerntilskuddet.

Vær opmærksom på, at du ikke bør få for store mængder af jern i dit kosttilskud, da det kan føre til forstoppelse.

Øvrige virkningsfulde ingredienser

Udover de 8 ovenstående, findes der mange andre aktive ingredienser, der også har en virkningsfuld effekt på hårtab. Nogle endda med dokumenteret effekt.

Visse ingredienser indeholder blandt andet ovenstående vitaminer, mens andre påvirker hårvæksten på andre måder.

Nogle af de nævneværdige øvrige ingredienser er silicia, selen, koffein og aloe vera.

Hjælper vitaminer mod hårtab?

Vitaminer mod hårtab kan hjælpe i nogle tilfælde. I andre tilfælde er en hårtab kur i form af shampoo eller serum et bedre valg og endnu andre tilfælde skal der kigges på selve årsagen til hårtabet, da både sygdom, medicin og hormonubalancer kan spille ind.

Det kan ikke skade at tage “tyndt hår vitaminer”, så selvom du ikke kender årsagen til, at du mister hår, kan du altid starte med kosttilskud mod hårtab og/eller shampoo eller hårkur mod hårtab. Og så dernæst undersøge den egentlige årsag. Medmindre du selvfølgeligt allerede er klar over, at det “bare” er alderen, der spiller ind.

Årsager til hårtab

Nedenfor kan du læse mere om forskellige årsager til hårtab, og hvorvidt vitaminer mod hårtab kan have en effekt i de enkelte tilfælde.

Alder

Alder er den mest udbredte årsag til hårtab. Det kaldes også genetisk eller arveligt hårtab. Årsagen til, at nogle taber håret hurtigere end andre er en afart af det mandlige testosteron, som er arveligt betinget. Det vil sige, at nogle har meget og andre mindre, og at hårrødderne også kan være modtagelige i forskelligt omfang.

Eftersom hårrøddernes modstandsdygtighed har noget at sige i forhold til påvirkningen af hormonet, må det antages, at stærke og funktionsdygtige hårrødder kan holde stand i længere tid, og dermed kan vitaminer mod hårtab udsætte det uundgåelige hårtab, der på et tidspunkt vil indfinde sig.

Dårlig eller mangelfuld ernæring

Vitaminer og mineraler af meget afgørende i forhold til hårproduktionen. Hvert enkelt vitamin og mineral har en vigtig rolle, der sikrer normal hårvækst.

Spiser du tilstrækkeligt sundt og varieret, burde du få tilstrækkeligt med mineraler og vitaminer til at sikre sund hårvækst via kosten. Det er dog langtfra alle, der gør det.

Er du vidende om, at din kost (måske) er mangelfuld. Enten fordi du er vegetar, veganer, allergiker, kræsen eller bare ikke god nok til at spise varieret, er det oplagt at supplere din kost med et tilskud af vitaminer mod hårtab.

Medicin eller sygdom

Medicindtag eller sygdom kan sætte hårrødderne i dvale og forårsage hårtab. I de fleste tilfælde vil der være tale om midlertidigt hårtab, så hårproduktionen vil gå i gang igen, når medicinen udelades, eller sygdommen går over.

Et oplagt eksempel er kemo i behandlingen er kræft, som har hårtab som direkte bivirkning, men mange andre former for medicin kan også forårsage hårtab, ligesom sygdom er en belastning for kroppen, der kan sætte hårproduktionen midlertidigt ude af funktion.

Når kroppen er syg, har den et ekstra stort behov for vitaminer og mineraler. Særligt de typer, der hjælper immunforsvaret. Derfor kan kosttilskud være tilrådeligt i sygdomsperioden. Her er det dog en god idé at konsultere din læge.

Hormonelle ubalancer

Hormonelle ubalancer kan have en direkte indvirkning på hårproduktionen. Det bedste eksempel er graviditet og amning. Mange kvinder vil opleve at få tyndere hår – især i tindingerne – i løbet af graviditeten og perioden med amning.

Kroppen har brug for et ekstra skud af vitaminer og mineraler i denne periode og i tiden efter for at komme tilbage i balance og få sundere hår igen.

Derfor kan vitaminer mod hårtab være en løsning. Tager du øvrige vitaminer, herunder for eksempel gravidvitaminer, er det dog en god idé at sammenholde mængder på de enkelte mineraler og vitaminer, så du ikke får et for stort indtag. Det gælder især fedtopløselige vitaminer og mineraler.

Stress

Stress – og traumeoplevelser, der kan medføre stresstilstande i kroppen – kan også medføre hårtab. Der sker lidt det samme i kroppen som under øvrige sygdomme; at den lukker ned for de knap så nødvendige funktioner, herunder hårproduktionen.

Selvom kosttilskud til håret ikke har en direkte indvirkning på, at kroppen har valgt at sætte hårproduktionen i dvale, er det alligevel en god idé at sørge for et tilstrækkeligt indtag af vitaminer og mineraler. Det gælder særligt, hvis du har nedsat appetit i perioden.

Bedste produkter mod hårtab

Lider du af begyndende udtynding i håret eller decideret hårtab, kan du med fordel finde årsagen i ovenstående afsnit for bedst muligt at tage hånd om problemet, men du kan i samme ombæring også starte “behandling” via en special shampoo og/eller vitaminer mod hårtab.

Uanset årsagen til hårtabet, er det en god idé at gå i gang med at booste hårets vækst med det samme ved at tilføre nødvendige vitaminer mod hårtab. Der går nemlig en del måneder, inden du får glæde af resultatet, og på den måde kan du allerede nu gå i gang med at fremme hårvækst og dermed formindske hårtab.

goodforme

Goodforme Hair Luxious

Drømmer du om sundere og stærkere hår? Så kan Hair Luxious hjælpe dig på vej med alle de vitaminer og mineraler som håret bruger til at gro.

Bedste egenskaber

 • Vegansk.
 • Essentielle vitaminer og mineraler.
 • Nærer håret indefra.

Hair Luxious For Hende er et vegansk kosttilskud, der er skabt til at give dit hår den næring, det kræver for at være sundt og stærkt. Formlen er omhyggeligt sammensat med over 20 veganske ingredienser, herunder essentielle vitaminer og mineraler som selen, zink og en række B-vitaminer.

Blandt de mange fordele ved produktet er, at det bidrager til at styrke håret indefra, hvilket giver det en sund glød og fylde.

Hairlust Grow Perfect Shampoo

Shampoo til hårvækst: Grow Perfect

Bedste egenskaber

 • Fremstillet til at fremme hårvækst.
 • Fri for skadelig kemi.
 • God til alle hårtyper.

Dette er en shampoo mod hårtab til både mænd og kvinder. Shampooen skaber balance i hovedbunden og er en decideret kur mod hårtab, hvis effekt er dokumenteret hos et tredjepartslaboratorium.

I praksis betyder det, at nogle af de ingredienser, shampooen er baseret på, har en klinisk bevist effekt på at stimulere hårvæksten og derved øge hårets tæthed, hvilket også giver tykkere hår.

Udover at fremme hårtab, har shampooen også plejende effekter, så både hår og hovedbund efterlades velplejede, hvilket igen giver de bedste betingelser for sundt og tykkere hår fremadrettet.

Shampooen, som er velegnet til alle hårtyper, er produceret i Danmark i genbrugsemballage, og så er den både vegansk og økologisk. Ydermere er den fri for sulfater, silikone og parabener.

Hair Formula Tablets for Women

Piller mod hårtab: Hair Formula Tablets

Bedste egenskaber

 • Indeholder biotin, zink, og mere.
 • Indeholder vigtige vitaminer.
 • Klinisk dokumenteret.

Biotin, zink, silicia og selen er nogle af de ingredienser og vitaminer mod hårtab, der typisk er meget effektive. Og det er også netop de ingredienser, som disse slugevenlige piller mod hårtab er baseret på.

Derudover indeholder de en række øvrige vitaminer mod hårtab, herunder E-vitamin, D-vitamin, B-vitamin (B12) og C-vitamin.

Pillerne her er et overvejende sundt og naturligt produkt, der er fri for skadelig kemi, og som samtidig er vegansk. Derudover er de produceret i Danmark.

Flere af de vitaminer og ingredienser, som pillerne er baseret på, har klinisk dokumenteret effekt på sund hårvækst, og produktet får da også rigtig gode anmeldelser, der understøtter virkningen. Du er dermed sikret et effektivt produkt, der kan styrke dit hår.

Yuaia Hårvitaminer

Yuaia Hårvitaminer

Bedste egenskaber

 • Anmelderroste.
 • Indeholder en stor mængde vitaminer og mineraler.
 • Smager godt.

Disse hårvitaminer er et godt middel mod hårtab og et velsmagende og tyggevenligt alternativ til traditionelle vitaminer mod hårtab i pilleform. Der er tale om såkaldte vitaminvingummier, som har konsistens og smag som almindelige (veganske) vingummier med jordbærsmag.

Udover at være et lækkert alternativ til piller, er der tale om en anmelderrost hjælp til hårtab, der både er nomineret til Danish Beauty Awards og anbefalet af danske frisører.

Og det giver god mening, for disse vitaminer mod hårtab i vingummiform er smækfyldt med mange af de ingredienser og vitaminer til hårtab, som er gode og nødvendige, herunder blandt andet biotin, B6, B12, C-, D- og A-vitamin samt silica og zink.

Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vitaminer skal jeg tage ved hårtab?

Hårtab kan skyldes decideret vitaminmangel, men i mange tilfælde skyldes det hormonelle ubalancer, sygdom eller alder. Derfor er det bedst at tage et kosttilskud, der indeholder en bred palette af vitaminer og andre virkningsfulde ingredienser.

Kan mangel på D-vitamin give hårtab?

D-vitaminmangel kan give hårtab, men det kan mangel på andre vitaminer også. Er du i tvivl, er det en god idé at vælge vitaminpiller, som indeholder forskellige vitaminer. D-vitaminmangel kan være alvorlig, og derfor bør du desuden konsultere din læge, hvis du mistænker det.

Hvad virker mod hårtab?

Udover at finde årsagen til hårtabet og gøre noget ved det om muligt, herunder for eksempel undgå stress eller forsøge at skifte medicin, er det en god idé at vælge produkter mod hårtab med dokumenteret effekt.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.