Hår

Permanente krøller: Den fulde guide til smukke krøller

Bruger du dag efter dag foran spejlet med krøllejernet i hånden for at få bouncende, smukke krøller, er det måske på tide at overveje permanente krøller i stedet.

skrevet af Josefine Vestergaard

permanente krøller

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Du sparer ikke alene en hel masse tid; du får typisk også et pænere resultat, og derudover slider du ikke håret nær så meget som ved daglig styling med varme.

Permanente krøller er ikke engang særlig dyre. Til gengæld holder de længe, og du bliver helt sikkert glad for resultatet, hvis du i forvejen drømmer om et krøllet hår. Frisøren kan hjælpe med at vælge præcis den størrelse krøller, der passer til dig og dit hår.

I guiden her kan du læse alt om permanente krøller. Du kan få hjælp til, hvilken type krøller, du bør vælge, ligesom du kan læse om levetid på og pleje af krøllerne.

Hvad er permanente krøller?

Ønsker du krøller i håret, der holder længere end til næste bad, skal du et smut forbi frisøren for at få lavet permanente krøller.

En såkaldt “permanent” er krøller, der er lavet via varme- eller kemikaliebehandling. Behandlingen ændrer strukturen i håret. Det giver en vedvarende effekt, der minder om naturlige krøller.

Selve behandlingen holder længe. Din udgroning vil dog være uden krøller, og frisuren vil dermed kræve en opfriskning hos frisøren, efterhånden som dit hår gror.

Permanente krøller er ikke bare én slags krøller. De kommer i mange størrelser og former lige fra helt små proptrækkerkrøller til store og bløde krøller. Du kan altså få lavet dine krøller, ligesom du foretrækker dem – og det er uanset, om du har kort eller langt hår.

Forskelle på permanente krøller og krøller med krøllejern

Du kan sagtens krølle dit hår derhjemme med et krøllejern og få et ganske udmærket resultat.

Forskellen på krøllerne fra krøllejernet og permanente krøller fra frisøren er, at krøllerne, du selv laver, forsvinder gradvist, og så snart du vasker håret, er krøllerne helt væk.

Permanente krøller forsvinder ikke. De er netop permanente; omend de med tiden kan blive mindre definerede. Krøllerne laves med en særlig teknik, der går ind og ændrer strukturen i håret. Det vil sige, at du har glæde af krøllerne i længere tid, og at du kan rede, vaske og style håret uden at påvirke krøllerne.

3 måder du kan få permanente krøller

Der er overordnet set 2 måder, frisøren laver krøller på, og så er der er en hjemmebehandling, som du dog bør overveje nøje, inden du kaster dig ud i.

Det er en god idé selv at læse lidt om mulighederne for at få lavet krøller, men som regel vil frisøren også guide dig i forhold til din hårtype og ønsket til dine krøller.

Koldpermanente krøller

En koldpermanent behandling er en kemisk behandling, der giver permanente krøller. Her vil frisøren komme en basisk væske i håret, inden det rulles op på curlere. Behandlingen tager omkring 2 timer.

Denne form for permanente krøller er gode til glat hår, men er også oplagt i kortere hår, da krøllerne kan laves helt fra hovedbunden. De giver desuden mulighed for at vælge små krøller, da krøllernes størrelse afhænger af størrelsen på de valgte curlere.

Ønsker du permanente spiralkrøller, er det denne behandling, du skal vælge.

Digital permanente krøller (varmepermanent)

Digital permanente krøller er en varmebehandling. Håret modtager først en behandling, der gør det mere modtageligt. Denne behandling varer en times tid. Derefter krølles håret op på nogle varme metalrør, der skal sidde i håret cirka 2 timer.

Digital permanente krøller er mindre definerede og bløde krøller, der typisk omtales som “slangekrøller”. Det er en god behandling til dig, der i forvejen har tendens til bølger eller har en smule krøl fra naturens side og gerne vil fremhæve det.

Behandlingen er også til dig, der ønsker et naturligt resultat med store krøller.

Hjemmelavede krøller

Selvom permanente krøller typisk forbindes med en tur hos frisøren, kan du faktisk lave dem derhjemme med et såkaldt hjemmekit. Det skal dog nævnes, at det er svært at få et godt resultat, og at du dermed ikke kan regne med lige så flotte krøller, som du ville få efter en tur hos frisøren.

Hår er meget forskelligt, og frisøren vil finde en kur og en størrelse krøller, der passer til dig og dit hår. Det ansvar står du selv med, hvis du vælger en hjemmebehandling. Til gengæld er der lidt penge at spare.

Det er en fordel ikke at vaske håret de første dage efter en hjemmebehandling og at behandle krøllerne godt ved at vælge shampoo og balsam til krøllet hår, når du endelig vasker det. Så holder krøllerne længere, omend de typisk ikke holder nær så længe som permanente krøller fra frisøren.

Hvem kan få permanente krøller?

Alle kan i princippet få permamente krøller, uanset hårtype. Dog frarådes det at foretage behandlingen i meget slidt eller decideret skadet hår. Det skyldes, at behandlingen også slider på håret, og at håret dermed skades yderligere og måske endda knækker, hvis det i forvejen er meget medtaget.

Overvej din hårtype

Selvom krøller kan laves i alle typer af hår, så varierer valget af behandling typisk. Permanente krøller, der er lavet via varmebehandling, giver et mere naturligt look. Omvendt er holdbarheden kortere, hvis dit hår i forvejen har en meget glat struktur, og i så fald vil det være et bedre valg med koldpermanente krøller.

Hårtypen er desuden med til at bestemme, hvor lang tid resultatet holder sig flot. Har du i forvejen tendens til bølger eller krøller, vil de permanente krøller holdere længere, end hvis du har helt glat hår fra naturens side.

Du kan altså sagtens få permanente krøller i tyndt hår. Dog skal du vælge, hvorvidt du ønsker naturlige og bløde krøller, der ikke holder nær så længe, eller om du ønsker mere definerede krøller og en længere holdbarhed.

Permanente krøller for kvinder

Der er flest kvinder, der får lavet permanente krøller, og det kan laves i både kort og langt hår.

Du bør være opmærksom på, at dit hår vil se en del kortere ud, når behandlingen er færdig. Ønsker du langt hår med krøller, kan det dermed være en god idé at vente et par måneder ekstra, inden du får lavet permanente krøller.

Permanente krøller for mænd

Permanente krøller er lige så meget for mænd som for kvinder. Vær dog opmærksom på, at håret bør have en vis længde, inden du får foretaget behandlingen. Som minimum bør håret være 5 cm, men resultatet bliver bedre, hvis håret er endnu længere.

Ved kort hår vil udgroningen – der ikke krøller – også være mere synlig end ved længere hår.

Hvor lang tid holder permanente krøller?

Selvom permanente krøller ofte omtales som værende netop permanente; altså at de holder, indtil håret vokser ud, og krøllerne bliver klippet af, er det typisk ikke tilfældet.

Permanente krøller bliver “trætte” med tiden, og det helt flotte resultat fra frisøren har som regel en holdbarhed på 2-4 måneder.

Du kan selv gøre en del for at forlænge krøllernes levetid. Det handler nemlig i høj grad om den rette behandling, og at krøllerne får tilstrækkeligt med fugt. Når du vælger hårprodukter, bør du dermed vælge produkter til krøllet hår.

Hårprodukter til permanente krøller

Går du fra glat til krøllet hår, bør du udskifte dine hårprodukter. Krøller kræver en anden pleje end glat hår. Og hvis du gerne vil forlænge levetiden på dine krøller, er det en god idé at værne om dem og sørge for, at de får rigeligt med fugt.

Mangler håret fugt, vil det begynde at kruse. Det vil sige, at skællaget åbner sig, så håret kan suge fugt udefra. Kruset hår vil have en større tendens til at gå tilbage til sin oprindelige struktur, og dine krøller vil derfor ikke holde nær så længe.

Når du skal vælge produkter til nye krøller i håret, er det en god idé at gå efter fugtgivende, plejende og nærende produkter, der gerne har et højt proteinindhold fra naturlige ingredienser.

3 af de produkter, du i hvert fald bør have på badeværelseshylden, til dine krøller er følgende:

 • Krøllecreme
 • Shampoo til krøller
 • Balsam til krøller
Hair lustCurl Crush™ Defining Cream

Krøllecreme: Curl Crush Defining Cream

Krøllecreme er din nye bedste ven, når du har fået krøllet hår. Det er en genial måde at pleje, nære og fugte dine krøller på, og så kan cremen samtidig bruges til styling.

Bedste egenskaber

 • Baseret på naturlige ingredienser
 • Vegansk og økologisk
 • Fri for silikone, sulfater og parabener
 • Godkendt til Curly Girl-metoden

Denne creme er baseret på naturlige og aktive ingredienser, der rent faktisk har en plejede virkning på dit hår, og så er den godkendt til brug ved Curly Girl-metoden. Det betyder, at den er fri for skrap kemi såsom silikone, sulfater, parabener og mineralske olier.

Den særlige ingrediens ved netop denne krøllecreme er pullulan. Pullulan er en naturlig polymer, der lægger sig som et tyndt lag omkring de enkelte krøller og dermed skaber en definerende effekt og samtidig beskytter dem mod udefrakommende påvirkninger. Det afholder også dit hår fra at kruse.

Pullulan er et naturligt alternativ til silikone. Det har den samme omsluttende effekt, men ophober sig ikke i håret og vaskes nemt ud med vand.

Slutteligt er krøllecremen både økologisk og vegansk, og så er den produceret i Danmark og kommer i genbrugsemballage. Alt i alt er det bare et rigtig godt valg til dine krøller.

Hairlust Curl Crush Shampoo til krøllet hår

Shampoo til krøller: Curl Crush Shampoo

En god shampoo til permanente krøller er en shampoo, der yder store mængder af fugt og pleje, og som samtidig er fri for udtørrende ingredienser.

Bedste egenskaber

 • Til tørt, krøllet hår
 • Fri for sulfater, alkohol, parabener og silikone
 • Velegnet til Curly Girl-metoden
 • Tilfører masser af fugt
 • Vegansk og økologisk

Det sikre valg er produkter, der er godkendt til Curly Girl-metoden. De er nemlig fri for silikone, sulfater, parabener, mineralske olier og alkohol. Det gælder også for denne shampoo til krøller.

Der er tale om en mild shampoo, der renser håret uden at udtørre det, og som samtidig har en fugtgivende og plejende effekt på dine krøller.

Shampooens formel indeholder blandt andet salt fra Det Døde Hav, aloe vera, acaiekstrakt og bambusekstrakt, der tilsammen renser, fugter og styrker håret.

Udover at være low-poo, er shampooen produceret i Danmark, og den kommer i emballage af genbrugsplast. Den er ydermere både vegansk og økologisk og altså i det hele taget et rigtig godt valg.

Hairlust-Curl-Crush-Conditioner

Balsam til krøller: Curl Crush Conditioner

Når du vælger shampoo og balsam, er det altid en god idé at vælge produkter fra samme serie. På den måde er du sikker på at vælge produkter, der komplimenterer hinanden.

Bedste egenskaber

 • Balsam til krøllet hår
 • Fri for sulfater, alkohol, parabener og silikone
 • Velegnet til Curly Girl-metoden

Denne balsam er fra samme serie som den nævnte shampoo ovenfor. Det vil også sige, at den ligeledes er danskproduceret i genbrugsemballage, og at den er vegansk, økologisk og uden skrap kemi.

Produktet indeholder en lang række naturlige og gode ingredienser såsom aloe vera, acai, bambusekstrakt, risprotein og solsikkefrø. Alt i alt er der tale om en meget fugtgivende balsam, der skaber mere definerede krøller, og som forlænger holdbarheden på din permanent.

Ofte stillede spørgsmål

Er permanente krøller skadeligt?

Permanente krøller er ikke skadeligt, men behandlingen slider på håret. Derfor bør du sørge for ekstra pleje i form af gode og nærende produkter til dit hår efterfølgende – og desuden ikke få lavet permanente krøller for ofte.

Hvor meget koster det at få lavet permanent krøller?

Prisen på at få lavet permanente krøller afhænger hos de flere frisører af, hvorvidt du har langt eller kort hår. Det er billigst at få lavet permanente krøller i kort hår. Prisen er typisk 500-1.000 kr. Hertil kommer eventuelt klip og/eller farvning af håret, hvor prisen herfor lægges oveni.

Hvornår må man gå i bad efter permanente krøller?

Det anbefales at vente minimum et par med at gå i bad efter behandlingen. Ellers kan hårvasken påvirke resultatet. Det skyldes, at strukturen i håret ændres i forbindelse med behandlingen, og at det kan tage 1-2 døgn, før den nye struktur “lægger sig fast”.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.