Hår

Langt hår: 10 tips til at få længere hår

Det er ikke alle, der kan få langt hår naturligt. Men heldigvis kan du gøre mange ting, for at hjælpe håret på vej. Læs alt om, hvordan man får langt hår her.

skrevet af Josefine Vestergaard

langt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Din hårvækst er genetisk betinget. Det forklarer, hvorfor nogle hurtigere får langt hår end andre; akkurat ligesom at nogle har tyndere hår end andre.

Det er dog heldigvis ikke bare “bad luck”, da du til en vis grad kan påvirke biologien bag hårvæksten ved at stimulere hovedbunden.

Derudover kan du styrke dit hår, så det ikke knækker så nemt, så du på den måde kan passe på det hår, du i forvejen har. Det giver nemlig langt og sundt hår.

I nogle tilfælde svækkes hårvæksten også, hvilket fører til hår, der vokser langsommere eller til decideret hårtab. Det kan du også forebygge ved at kende til god hårpleje og sørge for at forsyne håret med de nødvendige vitaminer og mineraler.

10 tips til langt hår

Hvordan får man langt hår hurtigt? Og er det overhovedet muligt, hvis hårvækst er genetisk bestemt?

Ønsker du langt hår, er det heldigvis ikke kun genetik, det drejer sig om. Det handler også om at forsyne hår og hovedbund med det, der er behov for at få håret til at gro optimalt, samt at undgå, at håret knækker.

Nedenfor får du 10 tips til langt hår:

  1. Vask håret rigtigt
  2. Brug nærende shampoo og balsam
  3. Børst håret rigtigt
  4. Spar på styling redskaber
  5. Giv håret fugt
  6. Stimuler hovedbunden
  7. Vitaminer og mineraler
  8. Klip ødelagte spidser
  9. Hårserum og olie
  10. Undgå stram opsætning

1. Vask håret rigtigt

Håret har behov for at blive vasket for at slippe af med skidt, snavs og overskydende hårprodukter. Men i Danmark vasker langt de fleste hår alt for ofte, hvilket over tid vil udtørre håret.

Du bør i princippet vaske håret så sjældent som muligt, hvis du gerne vil have langt hår. Afhængigt af dit behov for at bruge stylingprodukter, kan du typisk nøjes med hårvask 1-3 gange om ugen.

De fleste har glæde af at vaske håret 2 gange i træk med shampoo. Det gælder især, hvis du har brugt stylingprodukter. Den første gang vaskes rester af produkter ud af håret, og den anden gang renses hårstråene mere i dybden.

Derefter bør du altid afslutte med balsam. Det skyldes, at shampoo åbner skællagene i håret for at kunne rense hårstråene, hvor balsam lukker skællagene igen. Og åbne skællag er ikke godt, for det tiltrækker både fugt og skidt og bliver i det hele taget hurtigere slidt.

Sidst – men ikke mindst – bør vandet ikke være for varmt, når du vasker hår. Varmt vand har nemlig en udtørrende effekt. Derfor er det en god idé at skrue bare et par grader ned for temperaturen, når du skal vaske hår.

Alternativt kan du adskille almindeligt bad og hårvask, så du vasker hår i håndvasken og dermed ikke skal have det kølige vand ud over dig.

2. Brug nærende shampoo og balsam

Udover at skrue ned for hyppigheden af hårvaske, er det også vigtigt at vælge ordentlige produkter til formålet. Der findes uendeligt mange shampooer og balsammer på markedet, og heriblandt også mange halvdårlige eller virkelig dårlige produkter.

Vil du gerne passe på dit hår, bør du undgå skidt kemi. Det vil sige alle ingredienser, der ophober sig eller kan udtørre dit hår.

Nogle af de mest almindelige ingredienser, der bruges i hårprodukter, er silikone og sulfater. Men silikone ophober sig i håret, og sulfater er skrappe rensemidler, der skaber ubalance i hovedbunden. En god shampoo indeholder dermed ikke disse ingredienser.

Du kan med fordel udskifte dine gamle hårprodukter med mere nærende hårpleje, der indeholder naturlige og aktivt virkende ingredienser.

3. Børst håret rigtigt

Hårbørsten er én af de helt store syndere, når det kommer til knækkede hår. Det kan godt være, at dit hår vokser hurtigt og har potentiale til at blive langt, men hvis de fleste hårstrå på et tidspunkt knækker, når du skal børste håret, er du lige vidt.

Faktisk bør du slet ikke børste hår hver dag, men vente med at børste det, til det skal vaskes. Det vil sige, at hvis du vasker hår 2 gange ugentligt, bør du også kun børste det 2 gange ugentligt. Du kan supplere ved at rede håret med en bredtandet kam de øvrige dage, hvis behovet er der.

Derudover er det en god idé at vælge en børste, der er udviklet til at minimere knækkede hår. Det kan for eksempel være en detangler, som er en børste med fleksible børstepigge.

Du bør altid starte nedefra, når du børste håret. På den måde tvinger du ikke hårbørsten gennem filtrede knuder, men kan arbejde med én ad gangen. Det tager naturligvis lidt længere tid; til gengæld er det mindre smertefuldt og forårsager færre knækkede hår.

4. Spar på styling redskaber

Stylingredskaber, herunder især apparater med varme, forårsager stort slid på håret og kan ødelægge skællaget, hvilket gør hårstråene svagere og mere modtagelige overfor udefrakommende faktorer.

Det gælder blandt andet føntørrer, glattejern og krøllejern. Det bedste er at droppe det hele og lade håret lufttørre og efterfølgende bruge alternativer til varmestyling.

Foretrækker du fortsat at style på den måde, du plejer, kan du beskytte dit hår med en varmebeskyttende spray, serum eller olie, inden du går gang med stylingen.

Bruger du stylingprodukter, kan du også med fordel vælge nogle, der er fri for skrap kemi. Også her bør du undgå silikone, der ophober sig i håret.

5. Giv håret fugt

Hår, der er mættet på fugt, er elastisk og fleksibelt. Det vil sige, at det ikke knækker lige så nemt. Derudover er en fugtmættet hovedbund mere i balance, hvilket er et bedre udgangspunkt for at producere stærkt hår.

Der findes rigtig mange muligheder for at give håret og hovedbunden fugt. Vitaminer og mineraler er særligt gode til at fugte indefra, mens gode hårplejeprodukter såsom hårkur, hårserum og hårolie kan fugte udefra.

Særligt kruset hår har et stort behov for fugt, da skællaget her er skadet og åbent og dermed vil suge fugt til sig udefra, hvis ikke håret for det via hårpleje.

6. Stimuler hovedbunden

Det er i princippet din hovedbund, der bestemmer hårets vækst. Nærmere betegnet hårfolliklerne i hovedbunden. Derfor kan du pleje håret nok så meget, men hovedbunden bør også stimuleres for at fungere optimalt.

Du kan stimulere hovedbunden ved at forsyne den med de nødvendige vitaminer og mineraler, men du også med fordel give dig selv – eller få en anden til at give dig – hovedbundsmassage for at stimulere blodcirkulationen, hvilket er vigtigt for hårvæksten.

Der findes desuden hovedbundsserum, som indeholder stimulerende ingredienser, der booster hårvæksten. Du kan endda få serum med klinisk dokumenteret effekt.

7. Vitaminer og mineraler

Hovedbund og hår har brug for en lang række af vitaminer og mineraler for at fungere optimalt. Spiser du sundt og varieret, burde du få det meste via kosten, men mange har også gavn af at supplere med hårvitaminer.

Det svarer lidt til, at du booster din krop og dit immunsystem med en vitaminpille for at sikre, at kroppen får nok. Det samme findes til håret i form af hårvitaminer, der også er enten traditionelle vitaminpiller eller vitaminvingummier.

8. Klip ødelagte spidser

Der er ingen grund til at spilde fugt og næring på spaltede spidser, der alligevel er ødelagte. Det er bedre at klippe dem af, så resten af hårstråene kan få glæde af det hele.

Derudover ser hår med ødelagte og spaltede spidser ikke pænt ud. Du kan med fordel få klippet spidser med faste intervaller, så du forebygger problemet.

Du får ikke længere hår ved at klippe spidserne, men du får sundere hår af det.

9. Hårserum og olie

Som et mere naturligt alternativ til hårplejeprodukter, kan du vælge hårserum og hårolie. Hårserum er typisk et blandingsprodukt, der både indeholder olie og en række andre gode ingredienser. For eksempel kan serummet være tilsat nødvendige vitaminer og mineraler.

Fordelen ved både serum og olie er, at det er fugtgivende plejeprodukter, der ikke skal vaskes ud. Du kan dermed bruge dem uafhængigt af hårvask.

Uanset, om du vælger hårserum eller hårolie, er det en god idé at gå efter naturlige og aktive ingredienser.

10. Undgå stram opsætning

En stram hestehale eller knold trækker i hårstråene, hvilket kan skade hårfolliklerne. Det skader ikke at sætte håret stramt engang imellem, men bliver det en vane, risikerer du at fælde mere hår end normalt, fordi hårstråene tvinges ud.

Sætter du håret stramt, når du er ude, er det en god idé at løsne det, når du kommer hjem, så hår og hovedbund kan få ro.

Dette skal du vide om hårvækst

For at forstå, hvorfor nogle kan få langt hår hurtigt, og andre er meget længere tid om det, kan det hjælpe at kende lidt til hårets vækstcyklus.

Hvordan vokser håret?

Håret vokser i en helt særlig cyklus af 3 faser:

  • Fase 1: Vækstfasen der varer 3-7 år
  • Fase 2: Overgangsfasen der varer cirka 10 dage
  • Fase 3: Hvilefasen der varer 3-4 måneder

Faserne kan hver især have forskellige længder, der er genetisk bestemt. Det vil sige, at nogle mennesker har en vækstfase på 3 år, mens andre har på 5 eller 7 år. Alle dine hår (på hovedet) følger den samme cyklus med de samme intervaller.

Hårstråenes faser overlapper, så der hele tiden er hårstrå i de forskellige faser. Det medvirker, at du altid har nogenlunde samme mængde hårstrå på hovedet, medmindre du er påvirket hormonelt ved for eksempel graviditet, amning, stress eller sygdom.

Har du nemmere ved at få langt hår hurtigt, har dit hår en lang vækstfase.

Hvor hurtigt vokser hår?

Selvom der er ret store forskelle i længden på hårets vækstfaser fra person til person, vokser hårstråene cirka lige hurtigt hos alle mennesker. Et hårstrå vokser 1-2 cm måneder om måneden. Det svarer til 12-24 cm om året.

Vækstfasen bestemmer dermed, hvor langt hår du potentielt kan få. Der er ret stor forskel på, om dit hår vokser 12-24 cm om året i 3 år eller i 7 år, inden det stopper med at vokse.

Hårvækst problemer

Hvorfor knækker håret når det bliver langt?

Håret knækker ikke nødvendigvis, når du får langt hår. Håret knækker, når det bliver slidt eller tørt og for eksempel bliver påvirket af hårbørste eller friktion.

Håret falder til gengæld af, når det har udlevet sin livscyklus. Det kaldes at fælde. Du fælder cirka 50-100 hår om dagen, men det er vitterligt ikke meget, da du har mellem 90.000 og 150.000 hår på hovedet.

Fælder du pludselig mere end normalt, kan det skyldes vitaminmangel, sygdom, stress eller hormoner.

Hvorfor stopper håret med at vokse?

De enkelte hårstrå følger en ret bestemt livscyklus, og når de har gennemgået vækstfasen, stopper de helt naturligt med at vokse for at beholde deres længde, indtil de til sidst falder af og giver plads til nyt og sundere hår.

Oplever du stress eller sygdom, kan kroppen vælge mindre vigtige funktioner fra i perioder, herunder hårvæksten. Det vil sige, at håret helt basalt kan holde op med at vokse, mens kroppen fokuserer på at blive rask eller bearbejde et traume.

Da der er noget “svartid”, kan der godt gå nogle måneder, efter du er blevet rask, før håret finder tilbage til sin almindelige vækst igen, og du igen kan se fremskridt i “projekt langt hår”.

Hvor meget vokser håret om måneden?

Et sundt hår vokser 1-2 cm om måneden. Men hvor meget gror hår om dagen, tænker du måske så?

  • Vokser dit hår 1 cm om måneden, dividerer du 1 cm med 30 dage, hvilket giver 0,03 cm eller 0,3 mm.
  • Vokser dit hår 2 cm om måneden, dividerer du 2 cm med 30 dage, hvilket giver 0,06 cm eller 0,6 mm.

Det er altså ikke meget, håret vokser om dagen, og du kan ikke se, at dit hår vokser fra dag til dag. Der kan dermed være lange udsigter til langt hår, og det handler om at ruste sig med tålmodighed.

Aktive ingredienser til hårvækst

Vitaminer, mineraler og andre aktive ingredienser kan gøre en stor forskel for din hårvækst. Derfor er det en god idé at kende lidt til nogle af de vigtige ingredienser, når du skal vælge hårplejeprodukter eller hårvitaminer, hvis du arbejder på at få langt hår.

Biotin

Biotin er et B-vitamin. Faktisk er flere B-vitaminer vigtige for hårvæksten, herunder også B6 og B12, men Biotin, der dækker over B7 og B8, er det måske vigtigste.

Ikke mindst fordi mangel på biotin kan lede til hårtab, men også fordi biotin har en hjælpefunktion i dannelsen af keratin, som er hårets vigtigste protein, og dermed det ultimative udgangspunkt for langt hår.

Spiser du sundt og varieret, får du biotin via kosten, men er du ikke god nok til at få spist efter anbefalingerne, er tilskud en god idé. Særligt fordi biotin er et vandopløseligt vitamin, hvilket betyder, at du har behov for det på daglig basis.

C-Vitamin

Er du stresset eller syg, får du såkaldt oxidativ stress i kroppen, som har en lang række følgevirkninger. For håret betyder det blandt andet langsommere vækst og hurtigere ældning. C-vitamin bekæmper oxidativ stress og er dermed et vigtigt vitamin ved ønsket om langt hår; særligt hvis du er syg, stresset eller på anden vis belastet.

C-vitamin er – ligesom B-vitamin – et vandopløseligt vitamin, som du har behov for på daglig basis. Du ved måske, at der findes C-vitamin i appelsiner og andre citrusfrugter, men der findes også mindre mængder i visse typer af grøntsager og øvrige frugter.

Får du ikke tilstrækkeligt frugt og grønt i hverdagen, og dermed ikke nok C-vitamin, er det en god idé med et vitamintilskud.

D-Vitamin

D-vitamin kendes som solens vitamin. Sundhedsstyrelsen anbefaler tilskud af D-vitamin til alle i vinterhalvåret, men opholder du dig meget inde om sommeren, er det også en god idé at tage tilskud her. For eksempel hvis du arbejder indendørs.

D-vitamin bruges mange steder i kroppen, og findes også i hårfolliklerne, hvor vitaminet hjælper til normal hårvækst. Derfor er D-vitamin vigtigt, hvis du ønsker langt og sundt hår.

Jern

Jernmangel kan føre til hårtab eller påvirkning af hårproduktionen, hvilket kan modarbejde ønsket om langt hår.

Derfor er det en god idé at sørge for at få tilstrækkeligt jern. Ikke mindst fordi jern har en helt central rolle i dannelsen af blod, og blod har en central rolle i dannelsen af hår.

Zink

Ligesom D-vitamin, bidrager også zink til normal funktion i hårfolliklerne; altså normal hårvækst og potentialet til at få langt hår.

Zink findes i fødevarer, men i lidt mere specifikke fødevarer såsom bælgfrugter, nødder og frø. Får du ikke nok af den slags mad, er det en god idé at sørge for vitamintilskud.

Arganolie

Arganolie er rig på E-vitamin, antioxidanter og fedtsyrer, som alle er vigtige i hårproduktionen. Derudover er olien meget fugtgivende og rig på næring, der medvirker til sundt hår.

Arganolie fås som særskilt olie, der kan bruges som hårolie ved ønsket om langt hår, men fungerer også som ingrediens i mange hårplejeprodukter.

Ricinusolie

Ricinusolie har anti-inflammatoriske egenskaber og er desuden rig på antioxidanter og fedtsyrer. Olien yder godt med fugt til håret og bidrager samtidig til, at hårstråene bliver bedre til at holde på fugten fremadrettet, hvilket giver et elastisk, fleksibelt og sundt hår.

Ricinusolie kan – ligesom arganolie – enten bruges særskilt som hårolie eller findes som ingrediens i forskellige hårplejeprodukter, hvis du gerne vil have langt hår.

Aloe vera

Aloe vera har fugtgivende og lindrende egenskaber, der bidrager til at skabe balance i hovedbunden. En hovedbund i balance er det bedste udgangspunkt for en sund hårvækst og længere hår.

Derudover er aloe vera en effektiv ingrediens mod mange hovedbundsproblemer såsom tør, skællende og kløende hovedbund. Ingrediensen bidrager dermed til en hovedbund i balance, sund hårvækst og et godt udgangspunkt for at få langt hår.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor hurtigt kan håret vokse?

Vokser dit hår hurtigt, vokser det cirka 2 cm om måneden. Det er dog i langt højere grad længden på hårets vækstfase, der spiller ind, og den kan blandt andet påvirkes ved de rigtige vitaminer og pleje af din hovedbund, hvis du ønsker langt hår.

Hvad får hår til at gro hurtigere?

Biotin, C-vitamin og D-vitamin er bare nogle af de vitaminer, der påvirker hårets vækst. Der findes også en række serummer til hovedbunden, der aktivt går ind og stimulerer til hurtig hårvækst og tykkere hår. Det er også vigtigt at vælge en god shampoo, hvis du gerne vil have langt hår.

Hvor meget vokser håret på 3 måneder?

Hår vokser i gennemsnit 1-2 cm om måneden. På 3 måneder vokser dit hår altså 3-6 cm. Har du ødelagt hår eller oplever sygdom eller hormonelle ubalancer, kan det dog påvirke væksten.

Hvor meget vokser hår på 1 år?

Dit hår vokser 12-24 cm om året. Hvis du har en lang vækstfase på op mod 7 år, kan du altså få dit hår til at vokse sig meget langt.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.