Hår

Bedste hårserum (TEST): Top 10 serum til alle hårtyper

Her er vores bud på de 10 bedste hårserum til alle hårtyper. Find den der passer bedst til dig.

skrevet af Josefine Vestergaard

bedste vippeserum

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Hårserum er et hårprodukt med utrolig mange gode egenskaber, der både kan tilføre fugt, pleje og næring, og som også stimulerer hårvækst og modvirker hårtab. Det handler bare om at finde det rigtige produkt til dit behov.

I denne hårserum test har vi samlet 10 af markedets bedste produkter. Det giver dig et godt udgangspunkt for at vælge netop det hårserum, der passer til dit hår og dit hårproblem.

Du kan desuden læse en masse om hårserum generelt; hvordan du vælger det helt rigtige produkt, hvordan hårserum adskiller sig fra andre hårplejeprodukter, og hvordan du bruger serum i din daglige hårpleje. Så er du bedst muligt klædt på til at hjælpe dit hår tilbage i balance.

Hairlust Perfect Hair Growth Serum (1)

Hairlust Perfect Hair Growth Serum

Serum til hovedbunden, der via naturlige og aktive ingredienser stimulerer hårvækst og afhjælper hårtab.

Bedste egenskaber

 • Hovedbundsserum
 • Afhjælper hårtab
 • Stimulerer hårvækst

Dette er et økologisk hårserum, der egentlig er et hovedbundsserum, som påføres direkte i hovedbunden. Det er udviklet ud fra nøje udvalgte ingredienser og teknologier, der har til formål at stimulere hårfolliklerne til at øge hårvæksten og gro sundt hår.

Serummet indeholder blandt andet biotin, glycerin og kreatin, der tilsammen fugter, plejer og beskytter. Derudover indeholder produktet også koffein, som reducerer hårtab ved at reducere niveauet af det hormon, der er ansvarligt for at nedsætte hårvæksten med alderen.

Produktet er velegnet til alle hårtyper, og så er det baseret på økologiske og veganske ingredienser. Ydermere er det produceret i Danmark i genbrugsvenlig emballage.

Olaplex Bonding Oil hårolie

Olaplex No.7 Bonding Oil

Hårolie, der har mange af de samme egenskaber som serum, og som dermed er et godt alternativ.

Bedste egenskaber

 • Hårolie
 • Farvebevarende
 • Varmebeskyttende

Dette er egentlig en hårolie, men den virker langt hen ad vejen som et serum og er dermed værd at tage med i testen her.

Olien er udviklet til skadet hår og tørre spidser, og så kan den med fordel bruges til farvet hår, da den har farvebevarende egenskaber.

Den beskytter også mod varme fra stylingapparater og mod UV og er dermed både oplagt at bruge i tørt hår i forbindelse med styling, men også efter badet i forbindelse med føntørring. Særligt fordi den forkorter hårets tørretid og formår at glatte håret, så det bliver lettere at rede ud.

Udover sine beskyttende effekter, kan olien også bruges til selve stylingen. Den har nemlig anti frizz effekt og tæmmer let flyvske hår, så frisuren bliver, hvor den skal.

Yuaia Haircare Repair & Shine Serum

Yuaia Haircare Repair & Shine Serum

Hårserum til krøllet hår, der afhjælper krus og spaltede spidser, og som efterlader håret blødt, skinnende og beskyttet.

Bedste egenskaber

 • Velegnet til krøller
 • Afhjælper spaltede spidser
 • Varmebeskyttende

Dette hårserum er særligt udviklet til dig med krøller, men kan i princippet bruges af alle hårtyper.

Serummet indeholder blandt andet inca inci olie, der er fyldt med Omega-3, -6 og -9 fedtsyrer og E-vitamin. Derudover indeholder det også hvedeprotein, der genopbygger de enkelte hårstrå, mirasil, der reducerer krus, og pathenol, der binder fugt.

Alt i alt har dette serum mange gode egenskaber; det er et farvebevarende, varmebeskyttende og genopbyggende serum til krøllet hår, der både har en umiddelbar og langtidsvirkende effekt.

Produktet får rigtig gode anmeldelser, hvilket er et godt udgangspunkt for at vælge et produkt, der rent faktisk virker.

Naturlig Økologisk hårolie

Naturligolie Økologisk Hårserum Boost

Økologisk hårserum, der booster hårvæksten, skaber balance i hovedbunden og styrker håret.

Bedste egenskaber

 • Forebygger hårtab
 • Afhjælper fedtet hår
 • Økologisk og vegansk
 • Klinisk dokumentation

Dette er et økologisk hårserum, der består af naturlige og veganske ingredienser. Det er et såkaldt 4-i-1 serum, der booster hårvæksten, forebygger hårtab, skaber balance i hovedbunden og styrker de enkelte hårstrå. I det hele taget er formålet at efterlade dig med et sundt hår.

Serummet har mange fordele. Det afhjælper fedtet hår og hovedbund, stimulerer hårvækst og mindsker hårtab, og så har det også en positiv effekt på skæl. Ydermere skabes der balance i hovedbunden, og de enkelte hårstrå styrkes, ligesom hårtætheden forbedres.

Produktets effekt er klinisk dokumenteret, og efter 30 dages brug, oplevede 100% færre skæl, 96% mindre fedtet hovedbund og 80% mindre hårtab og stærkere, mere voluminøst hår.

M2 Beauté Hair Activating Serum hårserum

M2 Beauté Hair Activating Serum hårserum

Hovedbundsserum, hvis virkningsfulde teknologi er baseret på forskning og biokemi, og dermed sikrer et synligt resultat på 6-8 uger.

Bedste egenskaber

 • Hovedbundsserum
 • Modvirker hårtab
 • Baseret på forskning

Gode produkter er produkter, der virker. Dette hårserum til hovedbunden er udviklet ud fra biokemisk forskning på området, og ingredienslisten består derfor fortrinsvis af aktive ingredienser, der har en reel effekt.

Nogle af de lidt særlige ingredienser i netop dette serum er Follicusan og sandeltræ. Forskning påviser blandt andet, at duften af sandeltræ påvirker hårsækkene til at forlænge vækstfasen.

Du får dermed et forskningsbaseret produkt med nøje udvalgte ingredienser og teknologier, der lover synlig effekt på bare 6-8 uger. Produktanmeldelserne er desuden meget positive og bakker op om det, produktet lover.

Tilsammen giver det et rigtigt godt udgangspunkt for at få fat i ét af de bedste hårserum på markedet.

Kérastase Resistance Thérapiste Hair Serum

Kérastase Resistance Thérapiste Hair Serum

Fugtgivende og varmebeskyttende hårserum, der forsegler hårstråene og medvirker til en dobbelt så hurtig tørretid ved føntørring.

Bedste egenskaber

 • Fugtgivende
 • Varmebeskyttende
 • Forkorter tørretiden på håret

Dette hårserum fra Kérastase er udviklet til at yde håret fugt og pleje. Det styrker håret ved at lægge en varmebeskyttende forsegling omkring det. Forseglingen forkorter også tørretiden ved føntørring, så du kan tørre det dobbelt så hurtigt som normalt.

Serummet har en umiddelbar effekt, der giver et beskyttet og glansfuldt hår. Derudover giver det god samling på spaltede spidser og plejer tørt og ødelagt hår.

Produktet her er udviklet til at bruge i håndklædetørt efter bad. Du bør altså ikke bruge det på daglig basis, men kan med fordel bruge det i forbindelse med føntørring.

Milk_shake Glistening Serum

Milk_shake Glistening Serum

Varmebeskyttende og fugtgivende hårserum, der gør udredning lettere og modvirker kruset hår.

Bedste egenskaber

 • Modvirker kruset hår
 • Fugtgivende
 • Varmebeskyttende

Dette serum er særligt udviklet til dig, der har tendens til kruset hår. Det fugtmætter håret og beskytter det mod udefrakommende påvirkninger.

Nogle af de lidt særlige ingredienser i netop dette serum er abyssinsk olie, og daddelfrø-ekstrakt, og så efterlader serummet et lag af silikone, der effektivt forhindrer krus.

Produktet kan både bruges forebyggende efter bad i fugtigt hår, men også i forbindelse med styling, så du får styr på flyvske hår og sikrer dig, at krøllerne ikke kruser, når de kommer ud i fugtigt vejr.

Derudover efterlader serummet håret blødt og skinnende og gør det i det hele taget nemmere både at rede og style.

Paul Mitchell Smoothing Super Skinny Serum

Paul Mitchell Smoothing Super Skinny Serum

Hårserum, der er oplagt til brug ved styling til at lette udredning og få styr på de flyvske hår.

Bedste egenskaber

 • Reducerer tørretiden
 • Udglattende effekt
 • God til styling

Dette serum er – modsat mange af de øvrige i testen – særligt oplagt til styling. Du kan med fordel allerede bruge den efter badet, da den også forsegler håret og forkorter tørretiden; særligt ved brug af føntørrer.

Ønsker du et flot hår, og har du ikke den store brug for pleje, er dette et oplagt serum. Det efterlader dig med blødt, medgørligt og glansfuldt hår, som du nemt kan sætte.

Hermed ikke sagt, at serummet ikke plejer og nærer, men det egner sig bare bedst i forbindelse med styling.

Hairlust Split Fix Hårolie (1)

Hairlust Split Fix Hårolie

Et godt alternativ til hårserum, der er tilsvarende fugtgivende og varmebeskyttende, og som tæmmer flyvske hårstrå ved styling.

Bedste egenskaber

 • Hårolie
 • Fugtgivende
 • Varmebeskyttende

Her er endnu et produkt i testen, der ikke af navn er et hårserum, men en hårolie. Egenskaberne er dog de samme, og det er dermed værd at tage med som et godt alternativ – især hvis du foretrækker et naturligt og økologisk hårserum.

Olien er nemlig baseret på naturlige og veganske ingredienser; fortrinsvis arganolie, kokosolie, abrikoskerneolie og solsikkekerneolie, der tilsammen fugter, plejer og beskytter håret.

Hvor en del serummer beskytter via silikone, beskytter denne olie via naturlige ingredienser, men du får stadig den samme varme- og UV-beskyttende effekt.

Derudover efterlader olien dig med et blødt og glansfuldt hår, der let holder styr på fimrehår og også forebygger statisk hår.

Olaplex No.3 Hair Perfector

Olaplex No.3 Hair Perfector

Som alternativ eller supplement til hårserum er denne hårkur et plejende, fugtgivende og styrkende valg.

Bedste egenskaber

 • Hårkur
 • Til tørt og skadet hår
 • Silikonefri

Har du problemer med fedtet hår, er hårserum og hårolie ikke altid løsningen. Derfor har vi taget denne hårmaske med i testen, da den har mange af de samme egenskaber, men med fordel kan bruges, hvis du har fedtet hår, da den vaskes ud igen.

Derudover komplimenterer den brugen af serum godt, hvis du har meget tørt eller ødelagt hår. I så fald er det ikke sikkert, at serum kan stå alene, og der er det godt at supplere med ekstra pleje i badet.

Kuren er udviklet til hår, der har behov for ekstra pleje, og der er tale om en sand bestseller. Den er oplagt at bruge, hvis du har fået farvet eller permantet håret, da den forlænger holdbarheden.

Denne hårkur er silikonefri og kan bruge til Curly Girl-metoden. Den er også oplagt til ødelagte spidser.

Alt du skal vide om hårserum

Hårserum er ikke bare hårserum. Der er nemlig ret stor forskel på kvaliteten af og indholdet i de forskellige produkter.

Nedenfor kan du blive lidt klogere på, hvad hårserum egentlig er, og hvad du med fordel kan kigge efter i jagten på det helt rigtige hårplejeprodukt.

Hvad er hårserum?

Traditionelt var hårserum et hårprodukt a la hårolie, der dog var silikonebaseret. Serummet lagde en beskyttende hinde af silikone omkring hvert enkelt hårstrå for at beskytte håret mod udefrakommende påvirkninger.

Denne form for hårserum findes også i dag. Dog findes der mindst lige så mange plejende serummer, der er baseret på naturlige og aktive ingredienser. Serum til hår har den fordel, at det bruges uafhængigt af hårvask, og det er smart, da mange vasker hår alt for ofte.

Der findes både hårserum og hovedbundsserum, hvoraf sidstnævnte også kan afhjælpe problemer med hårtab eller tyndt hår.

Er serum sundt for håret?

Et godt serum er sundt for håret. En del serummer er dog silikonebaserede, og det er typisk et knap så godt valg.

Silikone bliver – af gode grunde – mere og mere udskældt, og selvom det rigtignok har nogle beskyttende virkninger, er der også bare dét med silikone, at det har en del ulemper:

 • Det ophober sig og helst skal vaskes ud med lidt skrappere shampoo med sulfater
 • Det får hurtigt håret til at se fedtet ud
 • Det kan afholde hårstråene fra at optage fugt og næring fra andre plejeprodukter

Serum kan dog sagten være rigtig godt og sundt for håret – hvis du vælger et godt serum. Altså et serum, der er udviklet til at styrke håret naturligt og ikke via en silikonehinde.

Der findes rigtig mange serummer, der indeholder aktive ingredienser, vitaminer og mineraler, som styrker de enkelte hårstrå og hjælper hovedbunden i balance. Det er også også en god idé at vælge et økologisk hårserum.

Er der forskel på hårserum og hårolie?

Den helt store forskel på hårserum og hårolie er, at hårolie er baseret på olie. Det er serum ikke nødvendigvis, selvom hårserum sagtens kan indeholde forskellige olier. Dog indeholder serum typisk også andre ingredienser og komplekser, der har hver sine egenskaber.

Ofte vil man sige, at hårolie fugter og plejer mere overfladisk, mens serum plejer og nærer mere i dybden.

I praksis er der dog et overlap i produkterne, og hårolie kan derved sagtens have samme egenskaber som serum, mens nogle typer af serum mere ligner hårolie, hvis der kigges på ingredienslisten.

Er der forskel på hårserum og hårmasker?

Hårserum er et leave-in produkt, som du kan bruge uafhængigt af hårvask. Serum styrker, plejer og beskytter håret, og nogle produkter kan også bruges i hovedbunden.

Hårmaske er det samme som hårkur. Der er tale om et hårprodukt, der påføres nyvasket hår, og som skal sidde lidt tid – typisk omkring 10 minutter – i håret for at pleje og nære i dybden. Efterfølgende skal det vaskes ud igen.

Har du meget tørt eller skadet hår, kan det være en fordel at bruge en hårmaske i forbindelse med bad og hårserum på de dage, du ikke bader.

Er der forskel på hårserum og hovedbundsserum?

Der kan være undtagelser, men som udgangspunkt er hårserum til håret og hovedbundsserum til hovedbunden. Hovedbundsserum er typisk udviklet til at mindske hårtab og skal derfor påføres direkte i hovedbunden, så det trænger ned i hårrøderne for at have en effekt.

Omvendt skal du passe på med at bruge almindelig hårserum i hovedbunden, da en del serummer indeholder olier, og det kan få håret til at fedte. Hårserum er som oftest bedst at bruge i længderne og spidserne. Der kan dog være undtagelser.

Hvad hjælper hårserum med?

Selvom hårserum bestemt også kan være godt at bruge forebyggende, er mange varianter udviklet til at komme specifikke hårproblemer til livs. Derfor er det også en god idé at vælge et serum, der er udviklet til netop dét problem, du døjer med.

Hårserum til tørt hår

Hårserum til tørt hår må gerne være fyldt med naturlige olier og skal i det hele taget være fugtgivende. Tørt hår mangler nemlig fugt.

Hårserum til hårvækst

Et godt hårserum, der bidrager til bedre hårvækst, er faktisk et hovedbundsserum. Det er nemlig i hårfolliklerne i hovedbunden, at hårvæksten styres, og dermed giver det ikke mening for hårvæksten, at du putter serum i hårspidserne.

Det bedste hår serum mod hårtab indeholder aktive ingredienser, som gerne har dokumenteret effekt på virkningen, så du er sikret et produkt, der rent faktisk virker.

Hårserum til skadet hår

Skadet hår har brug for rigeligt med pleje og næring.

Det kan være fristende at vælge et produkt med silikone, der giver en umiddelbar effekt, men silikonelaget kan faktisk gøre problemet endnu værre, da det kan gøre det svært for hårstråene at optage næring, fugt og pleje.

Derfor er det som udgangspunkt en god idé at vælge hårserum uden silikone til skadet eller ødelagt hår.

Hårserum til fedtet hår

Har du problemer med fedtet hår, skal du være varsom med hårserum med olie. Olie vil som udgangspunkt gøre problemet værre. Derfor skal du vælge et produkt, der er særligt udviklet til hår, der fedter, eller som alternativ helt lade være.

Har du fedtet hår, vil løsningen typisk være gradvist at skrue ned for antallet af hårvaske og at droppe hårprodukter med silikone og sulfater.

Hvilke hårtyper har gavn af hårserum?

Alle hårtyper kan have gavn af hårserum. Serum er et ret overordnet begreb for et leave-in produkt, der kan gavne håret på forskellige måder. Derfor handler det bare om at finde et produkt, der passer til dit hår og dine eventuelle hårproblemer.

Det bedste hårserum til krøller er nemlig ikke nødvendigvis det bedste hårserum til glat hår.

Hårserum til kruset og krøllet hår

Krøllet hår, der mangler fugt, vil kruse. Især når du bevæger dig udenfor i fugtigt vejr. Det krusede hår er hår, der suger alt til sig i sin søgen efter fugt.

Har du ikke problemer med kruset hår, får dine krøller rigeligt med fugt, men kruser håret, kan du med fordel vælge et fugtgivende hårserum.

Hårserum til glat hår

Glat og fint hår har ikke nødvendigvis brug for så meget fugt. Til gengæld drager fint hår fordel af plejende og nærende ingredienser, der styrker de enkelte hårstrå.

Har du både tyndt og glat hår, er det oplagt at vælge et serum, der stimulerer hårvækst og reducerer hårtab, og som i det hele taget er udviklet til at give et sundere hår.

Hårserum til dehydreret og beskadiget hår

Hår, der er skadet efter brug af stylingapparater, forkerte hårprodukter eller farvning, har behov for ekstra pleje, fugt og næring. Det gælder også hår med ødelagte spidser.

Her handler det om at vælge det bedste hårserum, du kan finde, hvis du gerne vil have lokkerne i balance igen.

Undgå silikone og sulfater – både i dit hårserum og i alle øvrige produkter – og fokuser i stedet på aktive og naturlige ingredienser, der har til formål at skabe balance i hovedbunden og genopbygge hårstråene. Vælg også gerne et økologisk hårserum.

Hvordan virker hårserum?

Et godt hårserum indeholder ingredienser, der har en aktiv virkning på håret. Det kan være vitaminer og mineraler eller andre ingredienser med dokumenteret virkning.

Der findes mange dårlige hårprodukter på markedet, og producenterne kan i princippet kalde et hvilket som helst hårprodukt for et hårserum, uanset indholdet (så længe ingredienserne er godkendt efter danske standarder).

Derfor handler det i høj grad om at kigge på ingredienslisten og finde et produkt, der indeholder gode ingredienser. Gerne naturlige og/eller aktive af slagsen – og gerne med dokumenteret effekt.

Virker hårserum egentlig?

Der er ikke et entydigt svar på, hvorvidt hårserum virker. Et godt hårserum virker, men der er også mange middelmådige produkter på markedet med mere tvivlsom effekt. Det gælder i øvrigt alle former for både hår- og skønhedspleje.

Nogle af de bedste produkter på markedet har klinisk dokumenteret effekt på enten hele produktet eller nogle af de ingredienser, produktet består af.

Det vil i praksis sige, at et uvildigt laboratorium har testet produktet/ingrediensen på en række personer og dermed kan bevise en egentlig effekt på en procentdel af de deltagende.

“Dokumenteret effekt” er dermed et ret godt label at gå efter, hvis du vil have ordentlige produkter.

Derudover kan du med fordel gå efter produkter med ingredienser, der i forvejen er en del af normal hårproduktion, hvis du ønsker et hår serum, der virker.

Det gælder blandt andet A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, D-vitamin, E-vitamin, aminosyrer, fedtsyrer, zink, jern og silica; for bare at nævne et udpluk.

Hvordan bruger man hårserum?

For at få den fulde effekt af hårserum, er det vigtigt at bruge det rigtigt. Nedenfor kan du læse mere om, hvordan du bruger hårserum i dine daglige hårplejerutiner.

Hvor tit skal man bruge hårserum?

Selvom serum principielt kan virke forebyggende, er det et produkt, der er udviklet til at afhjælpe hårproblemer; typisk tørt eller slidt hår. Det vil sige, at hvis dit hår mangler fugt eller pleje, kan du kigge dig om efter et godt serum.

Hvor ofte, du bruger serummet, afhænger af din hårtype, dit hårproblem og det specifikke produkt. De fleste serummer kan bruges på daglig basis.

Er der et højt indhold af olie eller silikone, kan det dog være tilrådeligt ikke at bruge det dagligt, da du så risikerer at få fedtet hår.

Hvor meget hårserum skal man putte i håret?

Mængden af hårserum afhænger af både tykkelsen på dit hår, din hårtype og selve produktet. Tykt hår med krøller kræver mere serum end fint hår.

Vær opmærksom på ikke at bruge for store mængder af serum til en start. Det er bedre at starte med lidt ad gangen. For meget serum kan tynge håret og få det til at se fedtet ud.

Læs gerne på selve produktet for anbefalet mængde, da det er en god indikation på, hvor meget serum du bør bruge ad gangen.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad gør en hår serum?

Hår serummer har forskellige formål. Nogle beskytter håret, nogle plejer og fugter, og nogle virker mod hårtab.

Hvor ofte skal man bruge hårserum?

Du bør som udgangspunkt følge brugsvejledningen for det enkelte produkt, da der er forskel på hårserum. De fleste serummer kan med fordel bruges én gang dagligt.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.