Hår

Tyndt hår: Derfor har du det & sådan undgår du det

Er du begyndt at få tyndt hår? Så får du her vores bedste tips til at gøre noget ved det.

skrevet af Josefine Vestergaard

tyndt hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Tyndt hår kan ramme både mænd og kvinder, og det kan ramme uanset alder. Selvom håret naturligt bliver tyndere med alderen, er der nemlig mange andre årsager til, at du i perioder kan opleve tyndere hår.

For mange er tyndt hår en belastning for udseendet. Det giver anledning til skaldede pletter, og det gør håret sværere at sætte. De tynde hår knækker også nemmere og efterlader spaltede spidser og ulige længder.

I guiden her får du hjælp til tyndt hår. Du kan blandt andet læse om, hvorfor du får tyndt hår, hvordan du kan forebygge det, og hvad du kan gøre, hvis du allerede er ramt. Der er nemlig meget, du selv kan gøre, for at komme det tynde hår til livs.

Hvad er tyndt hår?

Selvom tyndt hår og fint hår ofte forveksles, er der teoretisk set stor forskel. Definitionerne ligger op ad hinanden og bruges i flæng, og der er dermed ikke noget at sige til, at de ofte forveksles.

Tyndt hår betyder, at du ikke har så mange hårstrå, mens fint hår betyder, at dine hårstrå er tynde. Du kan altså sagtens have masser af fine hårstrå uden at have tyndt hår.

Fint hår er genetisk betinget. Det er hårstråenes fylde fra naturens side. Ligesom du kan være født med krøller, kan du også tilsvarende være født med fint hår.

Tyndt hår skyldes derimod ude- eller indefrakommende påvirkninger eller kroppens aldring.

Selvom der er forskel, hænger de to begreber alligevel sammen til en vis grad. Ofte vil hårsækkene nemlig producere tyndere hårstrå i samme proces, som de vil nedsætte mængden af hår. Dermed kan du opleve, at du både får færre og tyndere hår på samme tid.

Hvorfor får man tyndt hår?

Den mest almindelige årsag til tyndt hår hos den mandlige del af befolkningen er aldring. Det skyldes det mandlige kønshormon, som med tiden nedbryder hårrødderne, så de producerer færre og færre hår og til sidst helt stopper. Det er også derfor, at mange mænd bliver skaldede med alderen.

Selvom det er det mandlige kønshormon, der er skyld i tyndt hår, når det skyldes aldring, kan det også ramme kvinder. Nogle kvinder har nemlig en større mængde mandligt kønshormon end andre.

Tyndt hår hos kvinder kan dog også skyldes en række andre ting såsom graviditet, amning, sygdom og stress. Også vitaminmangel kan forårsage udtynding i håret.

Har jeg tyndt hår?

Måske er du i tvivl, om du har tyndt hår, eller om dine hårstrå bare er fine. Hårmængder og hårstrå kommer i mange forskellige varianter, og derfor kan du ikke som udgangspunkt sammenligne dit hår med andres hår.

Du skal derimod sammenligne dit hår med, hvordan det var tidligere. Fint hår er genetisk, og i så fald har det altid været fint. Derfor kan det også godt føles som tyndt hår, da hårstråene er tyndere, og din volumen dermed mindre.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har tyndt hår, kan du tænke over følgende:

  • Føles det som om, du har tyndere hår, når du går i bad, sammenlignet med tidligere?
  • Føles din hestehale tyndere end førhen?
  • Er din skilning blevet bredere?
  • Får du ofte skaldede pletter ved opsætninger?
  • Fælder du flere hår end normalt (flere hår på tøj og pude og i afløb og børste)

Kan du nikke genkendende til flere eller alle ovenstående, er du formentlig ved at få tyndere hår, end du tidligere har haft.

Forskellen på tyndt hår hos mænd og kvinder

Både mænd og kvinder kan få tyndt hår. De mest hyppige årsager er dog forskellige kønnene imellem. Hos mændene skyldes tyndt hår typisk genetik og alder, mens det hos kvinder skyldes hormoner og stress.

Tyndt hår hos kvinder

Tyndt hår hos kvinder kan i nogle tilfælde også skyldes det mandlige kønshormon, men oftere er det andre faktorer, der spiller ind.

Mange kvinder vil i løbet af deres liv opleve periodevist tyndere hår. Blandt andet under graviditet og amning påvirkes hårproduktionen af hormoner, og mange kvinder vil opleve at få tyndt hår; særligt i tindingerne.

Dette er en midlertidig tilstand, og når hormonniveauet retter sig igen efter endt amning, vil håret typisk gå tilbage til at vokse som tidligere, omend der i nogle tilfælde kan være en mindre permanent ændring i hårvæksten som følge af en hormonel ændring i kroppen.

Samme tilstande kan opleves, hvis kroppen udsættes for en stress-tilstand, og da stress-tilstande rammer væsentligt flere kvinder end mænd, vil tilsvarende flere kvinder opleve tyndt hår som symptom.

Stress-tilstande er både stress, depression, angst og tilsvarende lidelser, men også traumer; blandt andet som følge af sorg fra dødsfald, skilsmisse eller andre livskriser.

Ofte vil håret blive påvirket i en periode, hvor kroppen er stresset, og når normalen vender tilbage, vil hårvæksten også gøre det. Dog er der noget “svar-tid”, og derfor kan den normale hårvækst godt være nogle måneder senere på den end den øvrige bedring.

Tyndt hår hos mænd

Tyndt hår hos den mandlige del af befolkningen kan også skyldes mange af ovenstående faktorer såsom stress og traumer.

I langt de fleste tilfælde er det dog genetisk betinget og skyldes både mængden af mandligt kønshormon og hårsækkenes reaktion på hormonet. Det er også svaret på, hvorfor flere mænd end kvinder oplever hårtab og skaldethed.

Det kan i princippet bedst beskrives, som at hårsækkene over tid nedbrydes af det mandlige kønshormon og dermed producerer mindre og mindre hår, indtil hårsækkene helt forsvinder. Det sker ikke på samme tid for alle hårsækkene, men løbende. Og for nogle vil det kun ske delvist, mens andre vil ende med at blive helt skaldede.

Eftersom skaldethed er genetisk betinget, vil man typisk også kunne kigge på mændene i ens familie og derudfra vurdere, hvorvidt man som mand selv bliver ramt af tyndt hår og skaldethed med tiden.

10 tips mod tyndt hår

Tyndt hår er heldigvis ikke nødvendigvis en permanent tilstand, og der er meget, du selv kan prøve, for at komme problemet til livs og få kraftigere hår igen.

Der findes nemlig efterhånden mange – og gode – produkter til at stimulere hårvæksten, så du kan få tykkere og længere hår – eller blot værne om det hår, du allerede har.

1. Shampoo til hårvækst

Når du gerne vil have sundt og fyldigt hår, er shampooen et godt sted at starte. Udskift din almindelige shampoo med en variant, der stimulerer hårvæksten, eller en shampoo mod hårtab.

Shampooen er ét af de eneste hårprodukter, som stort set alle bruger ved hver hårvask, så den bør bakke op om projektet om fyldigere hår.

Når du vælger shampoo, kan du også med fordel sørge for at undgå skrap kemi, som udtørrer håret og øger risikoen for knækket hår og spaltede spidser samt tør og irriteret hovedbund.

Det er blandt andet en god idé at undgå silikone, sulfater, parabener og udtørrende alkohol. I det hele taget er det bedst at gå efter en shampoo med milde og naturlige ingredienser.

2. Style dig til mere volumen

Rom blev ikke bygget på én dag, og du får heller ikke tykt hår på et øjeblik. Det er en længere proces, der kræver tålmodighed og vedholdenhed.

Derfor er det en god idé at lære at style håret – eller vælge en frisure – der komplimenterer det tynde hår. I hvert fald indtil håret bliver tykkere igen.

I afsnittet “Gode frisurer til tyndt hår” længere nede ad siden, kan du få inspiration til at vælge de frisurer og opsætninger, der passer bedst til tyndt hår hos kvinder.

Tommelfingerreglen er dog, at jo kortere håret er, des mindre ses udtyndingen, og derfor kan det være en udmærket anledning til at få klippet håret lidt i bund.

3. Spis hårvitaminer mod tyndt hår

Tyndt hår kan skyldes mangel på vitaminer og mineraler. Det kan også skyldes, at kroppen prioriterer fordelingen anderledes som følge af sygdom eller andre stress-tilstande.

Derfor kan hårvitaminer være en nødvendig del af behandling af tyndt hår for at få tilstrækkeligt af de nødvendige vitaminer og mineraler, almindelig hårvækst kræver, og dermed sundere hår.

Nogle af de særligt vigtige vitaminer for håret er B-vitamin og C-vitamin, men hele rækken af vitaminer bruges i hårproduktionen, der også kræver en del mineraler såsom jern og zink samt aminosyrer.

Det er desuden en god idé at kigge på din kost og sørge for at spise så sundt og varieret som muligt, så du også fra kosten får de nødvendige vitaminer og mineraler.

4. Brug en hårmaske

Der findes heldigvis masser af gode produkter, der indeholder ingredienser, der stimulerer hårvæsken, eller som i det hele taget bare tilfører håret fugt og næring med det formål at styrke håret og undgå, at håret knækker.

Der findes dog også en del mindre gode produkter på markedet, og derfor skal du du være kritisk, når du vælger hårmaske (og andre hårprodukter).

Undgå skrap kemi, som kan resultere i skadet hår. Gå i stedet efter milde, naturlige og aktive ingredienser. Et godt tip er desuden at gå efter produkter med ingredienser, der har klinisk dokumenteret effekt.

5. Køb en balsam mod tyndt hår

Ligesom det er en god idé at vælge shampoo efter hårtype- og problemer, er det også en tilsvarende god idé at vælge balsam, der passer til dit hår. Har du tyndt og fint hår, bør du dermed vælge en balsam, der er udviklet til tyndt hår.

I det hele taget er det stort set altid anbefalelsesværdigt at vælge shampoo og balsam fra samme serie, da de så er udviklet til at komplimentere hinanden.

Også med balsam bør du kigge på ingredienslisten, da mange varianter af balsam indeholder silikone for at give en illusion af blødhed og glans. Det er dog en rigtig dårlig idé at vælge en balsam med silikone, da det vil kræve en shampoo med sulfater at vaske silikoneresterne ud.

Vælg i stedet en silikonefri balsam, der plejer håret via mere naturlige ingredienser.

6. Brug serum til tyndt hår

Serum er ét af de produkter, der typisk findes i varianter, der er særligt udviklet til at stimulere hårvæksten. Ofte vil du se produktet omtalt som “hovedbundsserum“, da et effektivt serum påføres i hovedbunden, hvor ingredienserne kan have en aktiv virkning på hårfolliklerne, som bestemmer hårvæksten.

Der findes decideret hårtabsserum, som er udviklet til behandling af tyndt hår og hårtab, men der findes også bare serummer, der tilfører de nødvendige vitaminer og mineraler til hovedbunden såsom B-vitamin og C-vitamin.

Hvad, du bør vælge, afhænger af omfanget af dit problem; vil du gerne modvirke hårtab, eller vil du bare gerne have sundt og stærk hår, der ikke knækker så nemt?

7. Undgå rygning og alkohol

Rygning og alkohol har hver især nogle bivirkninger for kroppen. Fælles for de to er, at de har en dehydrerende effekt.

Det påvirker blandt andet huden og håret, der vil blive mindre elastisk og fleksibelt. Det resulterer i flere rynker, og at håret knækker hurtigere. Håret mister desuden sin glans og styrke.

Det bedste er naturligvis at droppe rygning og alkohol helt – eller at holde det til særlige lejligheder.

Det næstbedste er at skrue ned for forbruget og supplere med rigelige mængder af vand i løbet af dagen for at sikre et højt nok væskeindtag.

8. Børst håret rigtigt

Håret kan virke tyndt, hvis du har mange knækkede hår. Og én af de helt store syndere i forhold til netop knækkede hår er hårbørstning.

Det vigtigste er at starte nedefra og arbejde sig op igennem håret. Børster du bare håret fra toppen, vil du opleve mange flere knækkede hår, når du river børsten gennem filtrede hår og knuder.

Har du meget filtret hår, er det en god idé at børste det, mens du bader og har balsam i håret. Det anbefales i det hele taget at børste hår så sjældent som muligt, da du altid vil risikere at knække hårstrå, når du børster hår. Vent eventuelt til hårvasken med at børste det.

Selve valget af børste og/eller kam har også betydning. En såkaldt detangler er bedre end en traditionel børste, og har du krøller, vil en bredtandet kam ofte være et bedre valg end en børste.

9. Brug varmebeskyttelse

Varme slider ekstremt meget på håret. Det gælder især varme fra føntørrer og stylingapparater såsom glatte- og krøllejern. Det bedste er at begrænse brugen af varmeapparater – eller helt at lade være at bruge dem. Lad håret lufttørre, og vælg varmefrie alternativer til styling.

Vil du gerne bevare måden at tørre og style håret, så beskyt håret mod varmen, inden du udsætter det for tørring og styling.

Der findes en del varmebeskyttende produkter i form af blandt andet hårolie og serum. Det er dog vigtigt at vælge en variant, der netop er udviklet til at varmebeskytte.

10. UV beskyttelse

UV fra solens stråler udtørrer og skader håret. Det gælder særligt i sommermånederne i Danmark, men i endnu højere grad, hvis du er ude at rejse sydpå, hvor UV-niveauet er væsentligt højere end herhjemme.

Ligesom du kan få varmebeskyttende produkter, kan du også få olie, serum og øvrige hårprodukter, der beskytter mod UV.

Et godt supplement er at gå med solhat, der yder ekstra beskyttelse mod hår, hovedbund og ansigt, i de mest udsatte timer på dagen.

Gode frisurer til tyndt hår

Det kan være en udfordring at style meget tyndt hår. Hænger det løst, ser det tyndt og fladt ud, og sætter du det op, risikerer du bare pletter. Det handler om at vælge en frisure til tyndt hår, så du får det bedste ud af situationen.

1. Gå efter lige snit

Du bør som udgangspunkt holde dig fra alle frisurer, der er etageklippede. Det giver kun en oplevelse af endnu tyndere hår. Til gengæld kan du med fordel gå efter frisurer, der er klippet helt lige såsom korte pager. Lige snit får håret til at virke tykkere.

2. Opklippet pandehår

Selvom opklippet pandehår kan virke som det modsatte af en lige page, er det en anden og ganske glimrende måde at få håret til at virke tykkere omkring ansigtet. Få klippet pandehåret i en opklippet facon omkring ansigtet; det skaber et fint spil i håret.

3. Kort hår

Jo længere håret er, des tyndere vil det syne. Længderne tynger, og det er også i længderne, at der er færrest hårstrå. Kort hår giver et mere fyldigt look. Derfor er det en god idé at prioritere korte frisurer, hvis du har meget tyndt hår.

Ved at vælge kort hår, vil den samme mængde næring fra hårsækkene også fordele sig over et kortere hårstrå, hvilket giver et bedre udgangspunkt for sundt og stærkt hår.

4. Bangs

Bangs er frisurer, hvor håret fordeles fra toppen af hovedet, således at pandehåret bliver tykkere. Ofte vil pandehåret blive klippet i et lige snit over øjenbrynene. F

Denne frisure er især god til dig, der har tyndt hår i tindingerne, da pandehåret vil gå ned over tindingerne og skjule problemet.

5. Løse opsætninger

Når du gerne vil sætte håret op, er det en god idé at vælge løse opsætninger såsom en løs fletning.

De løse opsætninger giver større frihed til at flytte rundt på håret og eventuelt bobbe det en lille smule, så du undgår skaldede pletter og får et mere fyldigt look.

Husk hovedbunden

Når håret er tyndt eller knækker, er det ofte behandling af håret, der bliver fokus på. Men håret i sig selv har ikke særlig meget at sige i forhold til vækst og styrke.

Det er hårsækkene – også kaldet hårfolliklerne – der producerer hårene, og de sidder i hovedbunden. Derfor bør det primære fokus i forhold til tyndt hår også være på netop hovedbunden.

Du skal naturligvis passe på det hår, du allerede har, ved at varmebeskytte og pleje det, og det er også en god idé at finde frisurer og opsætninger, der passer til håret. Men ønsker du at håret skal gro og blive stærkere, er det hovedbunden, der skal i fokus.

Få hovedbundsmassage

Hovedbundsmassage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden og giver i det hele taget et godt udgangspunkt for en sund hovedbund. Du kan naturligvis gøre det selv, men du kan også smile sødt til din partner eller betale dig fra det hos massøren eller frisøren.

Undgå udtørring og skæl

En hovedbund på overarbejde vil have sværere ved at producere sundt hår. Derfor bør du undgå skrappe produkter, der fjerner al sebum (naturligt hårfedt), og som udtørrer og øger risikoen for skæl. Vælg milde, naturlige og plejende produkter.

Vælg produkter målrettet hovedbunden

Ved netop hårtab og udtynding, er det i hovedbunden, der skal sættes ind for at få en egentlig effekt. Der findes specifikke hovedbundsserummer med klinisk dokumenteret effekt på hårvækst – og det er et godt bud på et produkt, der rent faktisk virker.

Undgå stramme opsætninger

Når du sætter dit hår stramt op, forårsager du et træk i hårene, så de trækkes væk fra hårrødderne. Det sker der ikke så meget ved en gang imellem under normale omstændigheder, men hvis du gør det ofte, og du i forvejen har skrøbelige hårsække, risikerer du at hive hårene ud af hårsækkene og dermed opleve hårtab.

Det bedste er at undgå stramme håropsætninger eller som minimum at begrænse dem. Har du haft sat håret stramt op i løbet af dagen, så lad det hænge løst, når du kommer hjem, så hårrødderne kan slappe af.

Fældning eller hårtab?

Alle fælder hår. Derfor er det helt normalt, at der er hår på hovedpuden, gulvet eller tøjet. Dét at tabe hår helt naturligt kaldes fældning, og fældning betyder, at hårstråene falder af, når de har udlevet deres livscyklus.

De fleste fælder 50-100 hår om dagen, men mængden kan variere lidt, så du i nogle perioder af dit liv fælder lidt flere hår end i andre perioder.

Fælder du gennemsnitligt væsentligt flere end 100 hår om dagen, kaldes det ikke længere fældning, men hårtab. I så fald vil der nemlig være en unaturlig eller hormonel årsag.

Fælder du flere hår, end den naturlige fældning forårsager, vil du også opleve tyndt hår med tiden, hvis der ikke bliver taget hånd om problemet.

Ofte stillede spørgsmål

Kan tyndt hår blive tykt igen?

Hvorvidt, du kan få tykkere hår igen, afhænger af årsagen til udtyndingen. Er det genetisk betinget, er der ikke nær så meget at gøre, som hvis det tynde hår skyldes ændring i hormonbalancen eller sygdom, kan håret hjælpes tilbage på rette kurs, så du igen får stærkt og sundt hår.

Hvordan får man tykkere hår?

Spørger du også dig selv “hvordan får jeg tykkere hår?”, så er svaret, at der findes mange gode produkter, der stimulerer hårvæksten; lige fra hårplejeprodukter til hårvitaminer. Derudover kan du selv gøre en indsats for at passe på håret. Læs de 10 tips ovenfor og få hjælp til tyndt hår.

Hvad mangler man når man taber håret?

Tyndt hår kan skyldes hårtab. Hårtab kan skyldes en lang række årsager såsom aldring, vitaminmangel, sygdom, stress eller hormonelle forandringer.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.