Hår

10 tips til dig der fælder meget hår

Det er normalt at fælde. Men hvis der er overdrevet, kan der være noget galt. Få 10 tips mod fældning her.

skrevet af Josefine Vestergaard

fælder meget hår

Vi tjener en kommission for produkter solgt gennem nogle links i denne artikel.

Stiller du også dig selv spørgsmål som “Hvorfor fælder jeg så meget?” eller “Hvorfor taber jeg så meget hår?”, så er denne guide lige noget for dig.

Her får du nemlig forklaringen på, hvorfor du i det hele taget fælder, men også hvor grænsen går for at fælde naturligt og at fælde for meget.

Derudover får du 10 gode råd til, hvad du kan gøre, hvis du gerne vil afhjælpe problemet med at tabe for mange hår.

Hvorfor fælder man?

Håret gennemgår en livscyklus. Det gælder både håret på hovedet og alle andre steder på kroppen. Der er dog forskel på længden af de forskellige faser, afhængigt af om der er tale om hår på hovedet, øjenbryn, øjenvipper eller hår på kroppen.

Hårets livscyklus kan inddeles i 3 faser:

  • Vækstfasen (den anagene fase)
  • Overgangsfasen (den katagene fase)
  • Hvilefasen (den telogene fase)

I slutningen af hvilefasen, falder hårstrået ud. Det er dét, vi kalder at fælde hår, og det er forklaringen på, hvorfor du fælder; håret har udlevet sin livscyklus.

De enkelte fasers længde varierer en del afhængigt af genetik. Det forklarer også, hvorfor nogle er mere tyndhårede end andre.

  • Vækstfasen har en varighed på 3-7 år
  • Overgangsfasen har en varighed på cirka 10 dage
  • Hvilefasen har en varighed på 3-4 måneder

Vækstfasen er den tid, hvor håret vokser. Når håret overgår til overgangsfasen, stopper det med at vokse og beholder den længde, det har nået, i resten af sin levetid.

Til sammenligning varer en hel livscyklus for øjenvipper kun 4-11 måneder.

Er det normalt at hår fælder?

Det korte svar er ja! Det er helt normalt at fælde, og alle fælder hår hver eneste dag. Det er en normal del af hårets vækstcyklus, at hår falder af, når de “dør”.

Det er dog ikke normalt, hvis du fælder meget hår, eller hvis håret falder af i totter. I så fald er der noget, der ikke er, som det skal være, og man vil i stedet tale om hårtab frem for hårfældning.

I nogle tilfælde kan det være “harmløse” årsager såsom for hyppig hårvask eller for skrappe hårprodukter, mens det i andre tilfælde kan skyldes hormonændringer eller sygdom.

Hvor mange hår taber man om dagen?

Du skal ikke blive bekymret, hvis du opdager hår på hårbørsten, gulvet eller tøjet. Du fælder cirka 50-100 hår om dagen – hver eneste dag – og det er helt normalt.

Har du langt hår, lægger du formentlig mere mærke til det, end hvis du var korthåret. Netop fordi de lange hår er mere synlige.

Selvom det kan syne af meget med 100 hår om dagen, er det intet imod mængden af hår, du har tilbage på hovedet, som i gennemsnit tæller mellem 100.000 og 150.000 hårstrå. Der er altså i princippet rigeligt at tage af.

Fælder du væsentligt mere end 100 hår om dagen, kan der være grund til bekymring.

Forskellen på at fælde og tabe hår

At fælde hår er helt naturligt. Hår, der fælder, er hår, der har udlevet deres vækstcyklus og helt naturligt falder af og giver plads til nye hår.

Falder håret af, inden det nået at udleve sin vækstcyklus, fælder du ikke. I så fald taber eller knækker du håret, og det ikke naturligt, men skyldes indre eller ydre omstændigheder, der påvirker håret negativt.

Sygdom, stress og hormonændringer i forbindelse med amning og graviditet kan være årsager til, at du taber mere hår end normalt, men dårlige hårprodukter, hårfarvning og anden kemisk behandling af håret, kan også være forklaringen.

Hvorfor fælder mit hår mere end normalt?

Normalt fælder du en smule hår hver dag (50-100 hårstrå). Men oplever du pludselig, at du fælder meget hår, er der typisk noget, der ikke er, som det skal være.

I så fald er det vigtigt at gøre noget ved problemet med det samme, så det ikke bliver værre. Især fordi hårtab kan være et symptom på andre ting såsom stress eller sygdom.

Nogle af de mest almindelige årsager til, at dit hår fælder for meget, er følgende:

  • Stress
  • Sygdom
  • Dårlige hårprodukter

Du er stresset

Stress skaber hormonelle forandringer i kroppen, som kan føre til hårtab. Det er et meget almindeligt symptom på stress at tabe håret.

Rigtig mange danskere lider desværre af stress i større eller mindre grad. Hårtab er et tegn på seriøs stress, som du bør gøre noget ved.

Oplever du hårtab, og har du mistanke om stress, bør du konsultere din læge.

Du lider af sygdom

Hårtab kan også være tegn på sygdom. Er du syg, kan kroppen kanalisere sin energi andre og vigtigere steder hen og dermed nedprioritere hårproduktionen.

Er du kronisk syg, kan din læge formentlig hjælpe dig med, hvad du kan gøre ved problemet. Det kan også have forbindelse til den medicin, du eventuelt tager.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at få rigeligt med vitaminer, så ikke kroppens forskellige funktioner skal “slås” om ressourcerne.

Oplever du pludseligt hårtab i form af store totter eller skaldede pletter, bør du også konsultere din læge, da det kan være symptom på sygdom, der kræver behandling.

Vær opmærksom på, at p-piller, graviditet og amning også kan medføre hormonelle ændringer, der kan føre til udtynding i håret.

Du bruger dårlige hårprodukter

En mere harmløs årsag til hårtab, eller at du fælder meget hår, er dårlige hårprodukter – og dem findes der desværre rigtig mange af.

Selvom udvalget af gode produkter bliver bedre og bedre, er der stadig masser af varianter på markedet, der er fyldt med skrap kemi.

Er du i tvivl,om hårprodukterne kan være synderen, kan du med fordel afprøve alternativer uden silikone, sulfater, parabener og mineralske olier for at få fyldigere hår igen.

Tegn på at du fælder for meget

Det kan måske være svært at vurdere, om du “bare” fælder 100 hår om dagen, eller om du fælder mere. Som udgangspunkt fælder du for meget, hvis du kan nikke genkendende til nedenstående:

  • Du har konstant løse hår siddende på tøjet
  • Du oplever høje tindinger eller tyndere hår i tindingerne
  • Dit hår føles tyndere, når det bliver vådt
  • Din børste bliver fyldt med hår, hver gang du børster håret
  • Du lægger i højere grad mærke til løse hår på gulvet og i sengen
  • Du oplever pletskaldethed
  • Du oplever, at håret falder af i totter

Fælder du for meget, er det både en god idé at gøre noget ved problemet her og nu, men også at forsøge at finde frem til, om der er noget i din livsstil eller dine hårplejerutiner, der kan ændres for at komme problemet til livs.

10 ting du kan gøre hvis du fælder meget hår

Der er mange ting, du selv kan gøre, hvis du pludselig begynder at fælde mere end normalt. Kig listen igennem og se, om nogle af nedenstående råd kan give mening i dit tilfælde:

  1. Brug gode og milde hårprodukter
  2. Undgå at style med varmeapparater
  3. Skru ned for varmen i badet
  4. Brug et bambus håndklæde til vådt hår
  5. Spis sundt og varieret
  6. Husk dine vitaminer
  7. Brug hårserum eller andre nærende hårprodukter
  8. Børst håret rigtigt
  9. Undgå stress
  10. Sæt ikke håret for stramt op

Brug gode og milde hårprodukter

Rigtig mange hårprodukter – især stylingprodukter – er fyldt med skrap kemi, der kan resultere i skadet hår. Kig shampoo, balsam og diverse stylingprodukter igennem for kemi, og udskift dem eventuelt med mildere og bedre alternativer.

Nogle af de typer af kemi, du med fordel kan undgå, er sulfater, silikone, parabener og mineralske olier. Gå i stedet efter hårprodukter, der består af naturlige og aktive ingredienser.

Vær opmærksom på at hårfarve også som udgangspunkt indeholder kemi, der er meget skrap ved dit hår og din hovedbund.

Læs også: Shampoo mod hårtab

Undgå at style med varmeapparater

Varme er ekstremt hårdt for håret og kan forårsage, at det knækker, hvilket kan forveksles med, at dit hår fælder.

Undgå så vidt muligt at bruge føntørrer, glattejern og krøllejern, og lad i stedet håret lufttørre efter bad, og find alternativer til stylingen, hvis du ønsker et sundere hår.

Skru ned for varmen i badet

Selvom varmeapparater er hårdere ved håret end varmt vand, kan varmt vand også skade håret og skabe ubalance i hovedbunden.

Du kan med fordel skrue ned for temperaturen på vandet, når du skal vaske hår – ligesom det er en fordel at skrue ned for antallet af ugentlige hårvaske, så ikke håret udsættes for varmt vand og renseprodukter lige så ofte.

De fleste kan nøjes med at vaske hår 1-3 gange om ugen.

Brug et bambus håndklæde til vådt hår

Når du tørrer hår, risikerer du at knække hårene. Derfor skal du endelig ikke frottere for voldsomt, og det kan også betale sig at skifte håndklædet ud med en variant i bambus, da det er mere skånsomt end bomuld og andre materialer.

Spis sundt og varieret

Dit hår (og din hovedbund) har brug for mange vitaminer, mineraler og proteiner for at holde sig stærkt og sundt. Varieret og sund kost er dermed en vigtig brik i din daglige hårpleje.

Hvis du taber håret, fælder meget hår, eller håret knækker oftere end normalt, kan det skyldes vitaminmangel.

Husk dine vitaminer

Er du ikke så god til at spise varieret – eller vil du bare gerne være på den sikre side – er det en god idé at supplere med ekstra vitaminer i form af såkaldte hårvitaminer, der er vitaminpiller, der indeholder alt det, du har behov for, hvis du gerne vil sikre et sundt hår.

Ofte er det mangel på B-vitamin, herunder især biotin, der kommer til udtryk i hårtab eller udtynding af håret. Det er derfor en god idé at vælge hårvitaminer, der indeholder netop det.

Brug hårserum eller andre nærende hårprodukter

Det er en god idé at pleje håret i dybden med nærende hårprodukter såsom hårserum eller hårkur, der ikke kun virker overfladisk som shampoo og balsam, men som arbejder mere dybden.

En god serum eller hårkur indeholder aktive ingredienser, der stimulerer hårvæksten.

Børst håret rigtigt

Rigtig mange hår knækker og falder af, når du børster hår – hvis ikke du gør det rigtigt. Det er vigtigt, at du ikke bare begynder oppefra og tvinger hårbørsten igennem diverse filtrede knuder på vejen ned.

Begynd fra bunden og børst en smule ad gangen. Har du krøllet hår, er det ofte bedre at rede det med en bredtandet kam end at bruge en hårbørste.

Undgå stress

Stress medfører hormonelle forandringer, der blandt andet kan gå udover hårvæksten og ligefrem føre til hårtab.

Det er naturligvis nemmere sagt end gjort at undgå stress, men har du indikationer på at være stresset, er det en god idé at tage hånd om problemet fremfor blot at symptombehandle.

Sæt ikke håret for stramt op

En stram hestehale eller knold trækker hårstråene væk fra din hovedbund og kan medføre, at de helt bliver trukket ud. Sørg for ikke at sætte håret for stramt op.

Vil du nogle gange gerne have sat det op, er det en god idé at løsne det igen, når du kommer hjem. Sov også gerne med håret løst for at give hovedbunden en pause.

Kan man få shampoo til hår der fælder?

Shampoo virker overfladisk og har til formål at rense håret. Derfor vil det typisk ikke være nok at vælge en shampoo til formålet. Der skal mere til.

I stedet kan du vælge en fugtgivende shampoo. Hår mættet på fugt bliver nemlig ikke tørt, og fleksibelt hår knækker ikke så nemt som tørt hår.

Derudover skal vælge en mild shampoo, så du ikke gør problemet værre.

Ønsker du hårprodukter, der rent faktisk kan have en effekt, skal du have fat i serum eller hårkur, der har en mere dybdegående virkning. Vælg gerne varianter til hårtab, da de indeholder nødvendige vitaminer og mineraler såsom biotin og zink.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad gør man hvis man fælder meget hår?

Du kan som regel mindske hårtabet ved at sørge for at spise sundt, supplere med hårvitaminer og bruge gode hårprodukter. Du bør dog også finde frem til årsagen til, at dit hår fælder for meget, så du kan gøre noget ved selve problemet.

Hvornår taber man for mange hår?

I gennemsnit taber vi 50-100 hår om dagen. Taber du 120, gør det ikke en forskel, men taber du væsentligt mere end 100 hår dagligt – eller oplever du udtynding eller pletskaldethed – er det for meget og kendestegnes ikke som fældning for normalt hår.

Skrevet af

Josefine Vestergaard

Josefine er intet mindre en passioneret for personlig pleje og produkterne der medfølger. Om det er shampoo, creme, eller serum, så har Josefine prøvet det. Hun skriver artikler for MyBeauty.dk for at give anbefalinger til pleje, der kan hjælpe andre med at blive glade for deres hud og hår.